Která másla od Lucky Alvin jsou nejlepší? (Recenze)

Naposledy upraveno: 12. října 2019

Kdyz jsme testovali arašídová a oříšková másla pro naše testování, některé značky nás velmi zaujaly. Rozhodli jsme se proto vytvořit samostatná testování másel od jednotlivých značek, které rozhodně stojí za zkoušku. Na své si tak přijdou milovníci mandlových, kešu, lískooříškových i arašídových krémů, protože vždy nezávisle hodnotíme jak složení, tak samozřejmě i chuť a cenu, za kterou je máslo dostupné.

První díl našeho seriálu tedy bude zaměřen na Lucky Alvina a představíme vám to nejlepší, co tahle značka nabízí.

Lucky Alvin oříšková másla
Publikováno: 12. října 2019
Upraveno: 12. října 2019
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Másla, krémy
Chuť
9.8/10
Složení
9.4/10
Kvalita surovin
9.5/10
Sortiment
9.5/10
Cena
9.2/10
Celkové hodnocení
9.5
z 10 bodů

Na úvod zbývá už jen říct, že některá másla z dnešní recenze najdete také v našem žebříčku nejlepších oříškových másel. Pokud vás tedy zajímá i srovnání s konkurenčními značkami, můžete žebříček poté navštívit.

1. Mandlové máslo s mléčnou čokoládou

-

Základní informace:

Jak hodnotíme složení

O něco dražší variantou než arašídové krémy, jsou mandlová másla. Konkrétně Lucky Alvin v mandlovém másle kombinuje naprosto famózní mléčnou čokoládu, což je nejlepší možná volba. Čokoláda není nijak doslazována přidaným cukrem, ale obsahuje maltitol, tedy sladidlo obsahující podstatně méně kalorií. Nížší obsah kalorií, žádná kontroverzní sladidla, palmový tuk ani jiná umělá dochucovadla z tohoto produktu dělají máslo, kterému absolutně není co vytknout.

Jak nám chutnalo?

Musím se přiznat, že do kombinace mandlí a mléčné čokolády jsem se zamiloval od první chvíle, kdy jsem k máslu přičichnul. Vůně je naprosto úžasná a akorát vyvážená, takže zvládnete vnímat jak poměrně intenzivní vůni mandlí, tak velepříjemnou mléčnou čokoládu, kterou pravděpodobně zná každý. A chuť? Jedním slovem závislost. Je opravdu velký problém položit lžičku, i když chcete třeba jen ochutnat. Máslo je sladké, obzvláště ve srovnání s cukrfree verzemi, které zmiňujeme níže, nicméně stále tam není tolik sladidel, aby jakkoliv potlačily mandle, které jsou pro mě těmi nejlepšími ořechy vůbec.

Závěr

Z mého pohledu snad to nejlepší máslo, které jsem kdy od Lucky Alvina ochutnal. Chuťově je opravdu vyvážené a není mu co vytknout, je patrná jak chuť čokolády, tak mandlí a spojení těchto dvou složek je naprostý orgasmus pro vaše chuťové pohárky. Nevýhodou je vyšší cena, která dost možná někoho odradí. Za 330g másla zaplatíte 239 Kč, ale chuťový zážitek za to opravdu stojí. Já máslo rozhodně doporučuji a dávám 10 bodů z 10 možných.

Nejlepší cenu pro mandlové máslo s mléčnou čokoládou najdete zde.
Zkontrolovat cenu

2. Lískové ořechy s mléčnou čokoládou

-

Základní informace:

Jak hodnotíme složení

Na stejné úrovni jako mandlové máslo se v našem hodnocení nachází i máslo lískooříškové, které se kromě konkrétního druhu v ničem neliší. Opět ve složení najdete pouze lískové ořechy zaujímající 80% a mléčnou čokoládu (jak jinak než s maltitolem), na kterou připadá zbývajících 20%. I když bychom rádi byli ve složení trochu kritičtější, u ořechových másel společnosti Lucky Alvin to prostě a jednoduše nejde.

Jak nám máslo chutnalo?

Osobně se musím přiznat, že i když jsou obě dvě másla velmi podobná, mám raději mandle. Chuť ořechů v tomto másle je jemnější a poměrně výrazná, což samozřejmě oceňuji. Můžeme si dovolit i krátké porovnání s Lískonellou od společnosti Big Boy, které má na náš vkus tužší konzistenci a ani samotná chuť nám nepřipadala tolik intenzivní. Lucky Alvin se velmi dobře roztírá a budete mít problém lžíci odložit z rukou, když se do másla jednou pustíte. Čokoláda chuť oříšků velmi příjemně podtrhne, ale zároveň se navzájem tyto dva komponenty nijak neruší.

Závěr

Volba mezi mandlovým a lískooříškovým máslem je čistě na vašich preferencích, ovšem společně patří k těm nejlepším, jaké jsem kdy ochutnal. V podstatě není absolutně vůbec co vytknout, protože jak po stránce chuti, tak po stránce složení je vše vyváženě. Máslo vás vyjde na 249 Kč za 330g, což je sice trochu vyšší cena, ale přesto hodnotím rovněž 10 body.

Nejlepší cenu pro máslo z lískových ořechů a mléčné čokolády najdete zde.
Zkontrolovat cenu

3. Cukrfree (lískooříškový krém)

-

Základní informace:

Jak hodnotíme složení

Co se dá vytknout máslu, které neobsahuje žádný přidaný cukr? 94% lískových oříšků, 6% kakaového prášku se sníženým obsahem tuku a vanilka z Mauricia. Žádné zbytečnosti, aromata, konzervanty, barviva ani jiné suroviny, které bychom mohli hodnotit negativně.

Jak nám chutnalo?

Hned po otevření se na vás vybaví velmi příjemná a hlavně přirozená chuť, z níž jsou patrné převážně lískové ořechy. Pokud zavřete oči a nevnímáte kakaově hnědou barvu, čokoládu téměř necítíte. Konzistence másla je krásně krémová a dobře se roztírá třeba na palačinky. Když se dostaneme k samotné chuti, ta nás velmi oslovila pro svoji přirozenost. Pokud milujete másla s přídavkem cukru, je to opravdu nezvyk, necítíte vůbec žádný cukr, ve vaší puse se nejdřív velmi rozvine chuť lískových oříšků a až samotný závěr je doprovázen s rozvinutím hořkého kakaa.

Závěr

Máslo pro každého, kdo má rád přirozenou chuť bez zbytečných surovin a látek, které by zkreslovaly chuťový zážitek. Pokud preferujete sladká másla, nebude tato verze nic pro vás. A pokud čekáte sladkou náhražku Nutelly, rozhodně budete zklamaní. Máslo je opravdu intenzivní a chuť kakaa enormně hořká. Nás ale máslo zaujalo i přes cenu 189 Kč za 200g a hodnotíme ji 9.5 body z 10 možných.

Nejlepší cenu pro lískooříškový krém Cukrfree najdete zde.
Zkontrolovat cenu

4. Cukrfree 2 (kokosové máslo)

-

Základní informace:

Jak hodnotíme složení

Světlé cukrfree variantě není rovněž co vytýkat. Ve složení totiž nenajdete nic jiného než kokos, mandle a vanilkový extrakt. Dohromady tato kombinace působí velmi dobře, nicméně můžete mít pocit, že bez cukru máslu přeci jen něco trošku chybí. Jestli čekáte náhražku populární Coconely, která zvítězila v našem žebříčku nejchutnějších ořechových másel, budete dost zklamaní. Složení je ale lepší.

Jak nám chutnalo?

Konzistence je v porovnání s tmavou cukrfree variantou úplně odlišná, máslo není vůbec krémovité (přestože obě byla vystavena stejné teplotě), ale roztírá se bez jakýchkoliv problémů. Nejdříve ze všeho vás zaujme kokos, který v produktu rozhodně převládá a jeho vůně je nejintenzivnější. Stejně tak je tomu i v případě chuti, celé kousky kokosu působí dominantně a nad mandlemi i vanilkou velmi výrazně převládá. Máslo je z našeho pohledu velmi chutné a rozhodně si ho každý milovník kokosu zamiluje, nicméně nějaké sladidlo mu trochu chybí.

Závěr

Opět bych zdůraznil, že toto máslo není v žádném případě pro každého. Pokud se těšíte na chuťový orgasmus, jaký poskytuje například Coconela, kterou máme hodně rádi, budete zklamaní. Ale pro každého, kdo má rád přirozené chutě a nechce se zbytečně cpát jednoduchými cukry, je to jasná volba. Cena je vzhledem ke kvalitě surovin odpovídající, protože za 200g zaplatíte 179 Kč. Já byl s máslem nadmíru spokojený a dávám mu proto 9,1 bodů z 10.

Nejlepší cenu pro kokosové máslo Cukrfree najdete zde.
Zkontrolovat cenu

5. Kešu

-

Základní informace:

Jediná surovina, kterou se touto máslo může chlubit, jsou kešu ořechy, které mají svůj původ v Indii. To je poměrně zásadní změna z hlediska chuti, protože většina výrobců využívá kešu z Číny, které má o něco jinou chuť. Z hlediska nutričních hodnot a složení se ale nic nemění a nemáme máslu co vytknout.

Jak nám máslo chutnalo

Musím říct, že kešu másla jím s železnou pravidelností a Lucky Alvin patří k těm nejlepším. Jako jeden z mála výrobců používá skutečně dražší kešu ořechy a to se samozřejmě projevuje na chuti. Máslo je intenzivní a má poměrně nasládlou chuť, ale přesto stále působí naprosto přirozeně, takže se přidaných cukrů, které by výrobce neuváděl na obalech, rozhodně nemusíte bát.. Rovněž disponuje i na můj vkus lepší konzistencí než arašídové krémy, dobře se roztírá, ale zároveň můžete sníst celou lžíci, aniž byste si zalepili pusu.

Závěr

Z mého pohledu je toto máslo skvělým kompromisem pro každého, kdo má rád neochucené ořechové krémy, ale netroufne si na cukrfree varianty. Já jsem na kešu másla zvyklý, ale toto mě přesto dokázalo pro svoji intenzivní a návykovou chuť zaujmout, proto ho hodnotím 9 body z 10 možných.

Nejlepší cenu pro kešu krém najdete na tomto odkazu.
Zkontrolovat cenu

6. Arašídy s hořkou čokoládou

-

Základní informace:

Jak hodnotíme složení

Možná je to už tak trochu stereotyp, ale arašídová másla od Lucky Alvina jsou složením v podstatě všechna totožná. Výjimkou je snad jen Snickerdoodle varianta, kterou zmiňujeme až na posledním místě. U tohoto másla se ale opět jedná jen a pouze o kombinaci arašídů (80%) a hořké čokolády, u níž obsah kakaové sušiny činí alespoň 54%.

Jak nám chutnalo?

Vůně arašídů s hořkou čokoládou je velmi příjemná a intenzivní, proto jsem se těšil na ochutnání. A máslo moje představy rozhodně naplnilo, chuť hořké čokolády je k nezaplacení a s výraznými arašídy jde dohromady jako málo co. Máslo není tolik sladké jako ostatní (například již jednou zmiňovaný Snickerdoodle je pravým opakem), a proto rozhodně potěší ty z vás, kteří si na sladké varianty moc nepotrpíte. Velmi dobře vynikne jak chuť arašídů, která vaše chuťové pohárky zaplaví nejdříve, tak i hořké čokolády, která se v zápětí začne rozpouštět.

Závěr

Z arašídových másel s čokoládou, která má Lucky Alvin v nabídce hned 3, mě verze s hořkou čokoládou potěšila úplně nejvíc. Není tolik sladké, působí přirozeně a dohromady vytváří jen těžko odolatelnou kombinaci. Zkrátka a dobře další máslo z dílny Lucky Alvina, které zaručuje, že nepoložíte lžičku dříve, než z másla zůstane jen prázdný obal. Cena 149 Kč za 330g je navíc zcela v normě, a proto nezbývá než hodnotit 8,7 body.

Nejlepší cenu pro arašídové máslo s hořkou čokoládou najdete zde.
Zkontrolovat cenu

7. Arašídy s bílou čokoládou

-

Základní informace:

Jak hodnotíme složení

Zaprvé je třeba ocenit absenci jakéhokoliv přidaného cukru, protože taková másla pak ve zdravé výživě nemají přílišný smysl a upřímně řečeno většina másel s bílou čokoládou cukr navíc obsahuje. Zadruhé se mi líbí použití argentinských arašídů, jejichž chuť je plná a intenzivní. Dohromady se tak jedná o kombinaci, které po stránce složení není co vytknout.

Jak nám chutnalo?

Upřímně řečeno se jedná o velmi hutné arašídové máslo, které má poměrně hustou konzistenci. Vůně je velmi jemná, stejně tak i samotná chuť másla. Jemné arašídy bez jakýchkoliv kousků se jí velmi příjemně, máslo je chutné a působí velmi přirozeně. Na druhou stranu, tak jako většina arašídových másel, dokáže velmi spolehlivě zalepit pusu a může se stát, že se vám přejí a nebudete už chtít arašídy ani vidět.

Závěr

Další velmi dobré máslo s opravdu jemnou chutí a náznaky vanilky, které si rozhodně zamilujete i vy. Za jedno 250g balení zaplatíte 139 Kč a za tu cenu je to podle nás velmi dobrá investice. Jedná se o podstatně levnější produkt než jsou másla ořechová, ale přitom je jeho využití stejně široké. Rozhodně doporučuji a dávám 8,5 bodů z 10.

Nejlepší cenu pro arašídové máslo s bílou čokoládou najdete zde.
Zkontrolovat cenu

8. Arašídy s mléčnou čokoládou

-

Základní informace:

Jak hodnotíme složení

Snad jen těžko byste hledali ikoničtější duo surovin, než právě arašídy a mléčnou čokoládu. Naprostá většina firem, která se výrobou másel zabývá, má totiž ve svém repertoáru právě tento druh. A to je i určitá výhoda, protože můžeme porovnávat i s konkurencí. Zde opět oceňujeme absenci přidaných cukrů, což je ovšem společným znakem všech Lucky Alvin másel. Díky maltitolu mají tato másla opravdu minimum jednoduchých sacharidů a vy tak můžete mlsat bez výčitek.

Jak nám máslo chutnalo

Upřímně řečeno jsem od tohoto másla měl výrazná očekávání, ovšem extrémně nadšený jsem z něho nebyl. Ochutnal jsem ho jako jedno z posledních, proto jsou moje chutě možná do jisté míry ovlivněné opravdu úžasnými ořechovými másly na prvních dvou místech. Arašídy s mléčnou čokoládou měly o poznání tužší konzistenci ve srovnání s ořechovými másly, v puse vytvářely lepivou hmotu a stejně jako bílá čokoláda se mi hodně rychle přejedly. Ale po chuťové stránce jsou arašídy velmi intenzivní, máslo i přes výše zmíněná drobná negativa považuji za jedno z nejlepších na trhu, s výraznou a sladkou chutí čokolády tvoří velmi dobrou kombinaci, avšak na někoho může být až moc sladké.

Závěr

Osobně jsem dospěl k názoru, že másla z jiných ořechů (přestože arašídy nejsou ořechy) mi vyhovují jak po stránce chuti, tak po stránce konzistence mnohem více. Přesto jsem ale arašídových másel snědl několik kilo a toto bezpochyby patřilo k těm nejlepším, jež bych každému doporučil vyzkoušet. Za 330g balení zaplatíte rovněž 139 Kč, a i díky takto příjemné ceně hodnotím máslo 8,5 body z 10.

Nejlepší cenu pro arašídové máslo s mléčnou čokoládou najdete zde.
Zkontrolovat cenu

9. Arašídy křupavé

-

Základní informace:

Jak hodnotíme složení

Hodnocení složení másla, které obsahuje jen a pouze arašídy, je poměrně jednoduchou záležitostí. Žádné zbytečnosti, žádná aromata, barviva či prázdné kalorie. Jen nutričně bohaté máslo, které disponuje plnou a intenzivní chutí, vláčnou konzistencí a celými kousky arašídů.

Jak nám máslo chutnalo:

Křupavé arašídy rozhodně nejsou mým favoritem, mnohem sympatičtější je mi máslo jemné. I přesto ale tahle pochoutka z dílny Lucky Alvina chutná obstojně, intenzivní aroma je doprovázeno plnou chutí, které každého milovníka arašídů potěší. Pokud nemáte rádi prolínání chuti ořechů a čokolády, rozhodně doporučuji zvolit tuto variantu. Osobně mi příliš nevyhovovalo neustálé křupání arašídů třeba na čistozrnném pečivu, proto jsem máslo jedl raději samotné.

Závěr

Abychom mohli hodnotit másla obsahující čokoládu, chtěli jsme ochutnat i samotné arašídy. Pokud máte rádi přirozenou chuť, rozhodně jsou dobrou volbou, na druhou stranu žádný nezapomenutelný chuťový zážitek čekat nemůžete. Existuje pár důvěryhodných společností (mezi které bezpochyby patří i Lucky Alvin), jež produkují kvalitní a chutná másla z dobrých surovin a mezi nimi už je víceméně jedno, jakou značku budete preferovat. Křupavé arašídy jsou tedy z mého pohledu průměr, který ničím nenadchne, ale ani neurazí. Za 330g zaplatíte asi 110 Kč, což je velmi příjemná cena. Hodnotím ho proto 7 body z 10.

Nejlepší cenu pro 100% arašídové máslo najdete zde.
Zkontrolovat cenu

10. Arašídové máslo Snickerdoodle

-

Základní informace:

Jak hodnotíme složení

Snickerdoodle je ve své podstatě kombinací arašídového másla Lucky Alvin a proteinu v příchuti Snickerdoodle, který vyrábí společnost PEScience. Spolu s tím ale souvisí, že máslo obsahuje podstatně více surovin, než varianty bez proteinu - zde je navíc například guma guar (zahušťovadlo), další dvě sladidla v podobě acesulfamu K a sukralózy, přírodní a umělá aromata. Samozřejmě složení není žádná katastrofa, nicméně osobně si nemyslím, že například umělá aromata chci konzumovat i z potravin jako jsou ořechová másla. Jelikož ani proteiny s takovýmto složením nevyhledávám, máslo pro mě nebylo příliš velkým potěšením.

Jak nám máslo chutnalo?

Z vůně by nebylo vůbec poznat, že jsou tyhle arašídy něčím dochucené. Hned při ochutnání první lžičky je patrné, že něco "skřípe" mezi zuby, nicméně samotná chuť je poměrně přijatelná. Na můj vkus možná o něco sladší, což je zapříčiněno větším množstvím různých sladidel. Rovněž konzistence je docela tuhá, tudíž vám Snickerdoodle dokonale zalepí pusu. Za mě rozhodně existují i lepší příchutě, ale pevně věřím, že své zastánce si najde.

Závěr

Jak jsem již zmínil v hodnocení chutě, své příznivce si máslo rozhodně najde. Já ale pravděpodobně zvolím jiné. Jednak mi nevyhovuje extrémní sladkost a jednak ani složení proteinu není takové, jaké bych si ideálně představoval. Nehledě na to, že arašídové máslo je tak bohatým zdrojem tuku, že mi nepříjde nutné z něj čerpat bílkoviny navíc. Budu proto preferovat raději másla jiná, nicméně jeho cena je velmi příjemná a činí 189 Kč za 330g balení. proto hodnotím 6,8 body z 10 možných.

Máslo Snickerdoodle můžete koupit za nejlepší cenu na tomto odkazu.
Zkontrolovat cenu

No a to by bylo pro naše hodnocení nejlepších másel od společnosti Lucky Alvin všechno. Pokud máte také svého favorita, určitě ho můžete nám i ostatním doporučit v komentářích. Stejně tak tam můžete směřovat i všechny své dotazy, na které vždy rádi odpovíme.

Komentáře (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.