Prom-IN Kreatin HCl – Revoluční forma kreatinu, která nahradí monohydrát? (Zkušenost)

Naposledy upraveno: 29. února 2020

Kreatin je pro většinu lidí hned po kvalitním proteinu jedním z nejoblíbenějších suplementů. Samozřejmě se není čemu divit. Existuje spousta studií, které prokázaly řadu pozitivních vlivů jak na regeneraci, tak na silovou výkonnost sportovců. Dlouhá léta byl za nejlepší volbu považován kreatin monohydrát.

Poslední dobou však získává čím dál větší popularitu také kreatin HCl, tedy hydrochlorid. Tento produkt jsme se samozřejmě rozhodli hned vyzkoušet a vy se dnes můžete podívat, co si o něm myslíme a jestli je tato nová forma kreatinu v něčem lepší než osvědčená klasika.

Prom-IN Creatine HCL
Publikováno: 29. února 2020
Upraveno: 29. února 2020
Autor recenze: Sebastián Okruhlica
Kategorie: Ostatní
Dávkování
9.5/10
Účinnost
9.1/10
Cena
7.9/10
Poměr cena/efekt
8.8/10
Stravitelnost
9.8/10
Celkové hodnocení
9.0
z 10 bodů

Společnost Prom-IN určitě není třeba představovat. V jejich repertoáru najdeme mimo jiné samozřejmě i různé formy kreatinu. My se ale zaměříme na formu HCl a podíváme se na důvody, proč je lepší než jiné varianty.

Proč je hydrochlorid lepší než monohydrát?

Každá kapsle v balení obsahuje 100% kreatin ve formě hydrochloridu. Ten má v porovnání s mnohem populárnějším monohydrátem hned několik výhod. Tou největší výhodou je eliminace různých trávicích potíží a křečí, kterými někteří uživatelé monohydrátu po požití trpěli, nebo například přílišného zadržování vody.

Z mého pohledu je obrovskou výhodou také jednoduché dávkování. V případě monochloridu je důležité ho dávkovat společně se sacharidy, aby ho tělo dokázalo lépe zpracovat. To může představovat problém nejen pro někoho, kdo si musí hlídat svůj denní příjem kalorií, ale také to začne být po nějaké době velmi otravné.

Vzhledem k tomu, že hydrochlorid je lépe stravitelný, není problém ho dávkovat samostatně. Na druhou stranu je fér podotknout, že kreatin ve formě HCl je o něco dražší a kromě toho má taky velmi hořkou chuť, kterou rozhodně nelze považovat za pozitivum. Tento problém se však dá jednoduše vyřešit dávkováním v kapslích.

Prom-in Creatine HCl Kreatin hydrochlorid

Jednoduché dávkování, které ušetří spoustu času

Jedna denní dávka kreatinu HCl je vzhledem k jeho dobré rozpustnosti a tím pádem i lepší vstřebatelnosti pouhých 1400 mg, což je o poznání méně než u výše zmiňovaného monohydrátu. V případě Prom-IN Creatine HCl tato dávka představuje 2 kapsle, které stačí zapít obyčejnou vodou. Výrobce doporučuje tyto kapsle užívat po tréninku.

Nicméně vzhledem k tomu, že nejsem velkým fanouškem předtréninkových nakopávačů, bral jsem dvě kapsle i před tréninkem, abych využil energizujícího efektu, který hydrochlorid nabízí. V případě doporučeného dávkování vám celé balení vystačí na 120 dní, pokud se rozhodnete dávkování upravit, tato doba se o polovinu zkrátí.

Náš tip!
Pokud chcete váš trénink odmakat na maximum, vyzkoušejte také předtréninkovku Nitrox Pump, ve které je kreatin HCl bohatě obsažen.

Prom-in Creatine HCl dávkování

Vyplatí se za něj připlatit?

Kdybych měl vybrat největší nevýhodu tohoto výrobku v porovnání s obyčejným monohydrátem, byla by to právě cena. Nicméně vyšší cena pochopitelně souvisí s lepším efektem. 3 Kč za jednu dávku jsou vzhledem k nabízeným účinkům zcela přijatelné a co se poměru ceny a kvality týče, myslím, že hydrochlorid od Prom-IN nastavil laťku dost vysoko a na trhu se mu v tomto ohledu vyrovná jen malé množství produktů.

Tabulka cen pro Prom-IN Creatine HCL
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

Prom-in Creatine HCl cena a kvalita

Je forma HCl účinná?

Efektivita tohoto produktu je bezpochyby zásadní kritérium pro hodnocení. Jak už jsem předeslal v předchozích odstavcích, forma HCl je opravdu velmi účinná. Odpověď na otázku, jestli je opravdu lepší než monohydrát, je poměrně jednoduchá. Ano. Vzhledem k jeho lepší biologické dostupnosti jej tělo dokáže lépe zpracovat a následný efekt je pochopitelně mnohem výraznější.

Ze své osobní zkušenosti můžu říct, že díky hydrochloridu jsem po tréninku pociťoval mnohem lepší regeneraci a zvýšení silové výkonnosti. Tato forma kreatinu samozřejmě disponuje efekty, které jsme detailněji rozebírali v samostatném článku ze série suplementů pod drobnohledem, ale primárně ucítíte tato pozitiva spjatá s tréninkem.

Jelikož se můj trénink většinou skládá z kombinace atletické a silové přípravy, musím říct, že pozitivní efekt jsem vnímal v obou případech. Ani po náročném tréninkovém dni mě svaly nebolely tolik jako dřív, takže jsem byl i po náročném tréninku nohou schopný další den absolvovat běžecký trénink.

Když jsem Creatine HCl užíval dlouhodobě, zaregistroval jsem také nárůst síly, který s regenerací souvisí. Po absolvování silové přípravy se mi povedlo zvednout na základní cviky v průměru o 10 kg více. Je samozřejmě jasné, že za vším nestojí pouze kreatin, ale hlediska účinnosti opravdu nemám co vytknout.

Prom-in Creatine HCl účinnost

Závěrečné shrnutí

Můj celkový dojem z tohoto produktu je opravdu velmi pozitivní. Forma HCl disponuje řadou výhod, které z něj dělají vskutku kvalitní kreatin, který se určitě vyplatí vyzkoušet. Kromě skvělé účinnosti považuji za největší výhodu dávkování, protože je rychlé a jednoduché. Cena je sice vyšší než u většiny konkurenčních výrobků, ale odpovídá i vyšší kvalitě. Z mého pohledu se jedná o velmi kvalitní suplement, který můžu vřele doporučit.

To je z naší strany pro dnešek vše. Do komentářů nám můžete napsat, co si myslíte o této formě kreatinu vy, nebo se na nás můžete obrátit s vašimi dotazy.

Komentáře (9)

Radomir
Únor 29, 2020

Mě osobně monohydrát nesedí. Vždy mě prohnal, takže jsem jej nikdy nemohl využívat. Vyzkoušel jsem před 2 lety HCL od kamaráda z USA a nemohl si jej vynachválit. Na našem trhu bohužel chyběl. Když s tím Prom In přišel, okamžitě jsem vyzkoušel a nelituji. Myslím si že efekt je naprosto stejný jako u monohydrátu ale benefit, že nemusím hned hledat záchod je k nezaplacení. Doporučuji všem!

Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(-1)
Jakub
Březen 1, 2020

Dobry den, HCL forma kreatinu je pro me prijemnejsi nez monohydrat a hlavne pohodlnejsi. Neresim prijem se sacharidy ci ne nebo rozpustnost ve vode. Dve kapsle zapit vodou a je to. Nicmene resim, a rad bych pozadal o radu, je je potreba/doporuceno brat HCL i v netreninkovy den a nebo je tato forma myslena a dostacujici pouze v treninkove dny? Predem dekuji

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Honza
Březen 1, 2020

Ahoj, určitě brát i v netreninkové dny ;-). Osobně HCL od Prom-in beru už od října 2019 a nemohu si ho vynachválit.

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(-1)
Adam
Březen 6, 2020

jestli bereš 2 kapsle denně tak je to celkem jedno

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Martin david
Březen 3, 2020

zaujal mě tvůj trénink, kdy kombinuješ silovku a další den běh, můžeš se o tom více rozepsat? kolikrát týdně máš činky, kolikrát běh? dlouhé nebo krátké vzdálenosti? honíš časy nebo jen vyklusáváš? kolik máš v tom případě v týdnu volna?

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Patrik
Březen 8, 2020

Písal som vám pár dni dozadu aj na mail, ale neúspešne a bez odpovede, tak skúsim tu. Prosím vás, pri článku top 10 kreatin produktov, pri Prom-In kreatine je uvedených 99percent obsahu kreatinu a pri ostatných je všetko 100%, prečo je tomu tak? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Dominik
Březen 10, 2020

Znamená to tedy že 5g kreatin monohydrátu se rovná 1400mg kreatin hydrochloridu ? (zhruba)

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
David
Březen 12, 2020

Ptal jsem se na to přímo v Prom-IN a zhruba to tak je díky větší čistotě a lepší vstřebatelnosti atd ... místo 5g jsem začal brát 2 kapsle

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
David
Březen 12, 2020

Za mě hrozně TOP produkt. Jak bylo zmíněno v článku a jak ze i spousta lidí píše- 0 slovy NULA problémů se zažíváním. Po klasickém mono jsem byl nafouknnutý atd. prostě mi to nesedělo. Beru HCL už třetí balení a ani jednou jsem nic takového nezaznamenal. Takže třikrát HŮRÁ pro promiň

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)