PVL Mutant Iso Surge: Mezinárodně uznávaný protein, který obletěl celý svět

Naposledy upraveno: 12. dubna 2022

Mezinárodní značka Mutant pocházející původně z Ameriky je patrně jedna z neproslulejších a nejznámějších kulturistických značek vůbec. Neznám nikoho, kdo by mi řekl, že o ni nikdy neslyšel nebo, že nikdy nevyzkoušel žádný jejich produkt.

Já dnes dostal možnost otestovat ten nejkvalitnější protein, jaký nabízejí. Jedná se o Iso Surge, který je celosvětově vychvalovaný jako ten nejlépe a nejrychleji vstřebatelný protein, který si zároveň zachovává dokonalou chuť. Jsem zvědavý jak tento protein dopadne v samotné recenzi.

PVL Mutant Iso Surge
Publikováno: 12. dubna 2022
Upraveno: 12. dubna 2022
Autor recenze: Michal Houfek
Kategorie: Proteiny
Chuť
5.0/10
Rozpustnost
10.0/10
Stravitelnost
9.0/10
Složení
9.0/10
Cena
9.0/10
Celkové hodnocení
8.4
z 10 bodů

 

Tabulka cen pro PVL Mutant Iso Surge
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

Před samotnou recenzí musím říci, že v minulosti jsem vyzkoušel spoustu produktů od společnosti Mutant a bohužel nejsem žádný jejich velký fanoušek.
Kvalita jejich výrobků mnohdy dost pokulhávala a já často míval i zažívací potíže zapříčiněné patrně nekvalitně použitými surovinami. Každopádně nechci značku hanit ještě předtím než jsem produkt vyzkoušel. Věřím, že mě dokáže mile překvapit, tak se pojďme do samotné recenze pustit.

Složení proteinu, které mě příjemně překvapilo

Jelikož se jedná o proteinový suplement, tak pochopitelně na prvním místě ve složení je obsažen zdroj bílkovin ve formě syrovátkového izolátu. Syrovátkový izolát se obecně považuje jako jeden z těch nejkvalitnějších zdrojů bílkovin vůbec, nicméně jsem zklamaný, protože výrobce neuvádí, jakým způsobem byla syrovátka zpracována. Patrně se jedná o CFM (v dnešní době je to naprosto běžné), ale nikde není záruka, že tomu tak skutečně je.
Tento záhadný syrovátkový izolát v proteinu pouze z 50%, druhých 50% doplňuje neméně kvalitní syrovátkový hydrolyzát, o kterém ovšem nevíme zhola nic. Výrobce neuvádí, jaký stupeň hydrolyzace syrovátka má ani zda se jedná či nejedná o značkovou surovinu syrovátkové bílkoviny. Proto mně nezbývá nic jiného než myslet opět na tu nejhorší (pro výrobce nejlevnější) variantu a typuju, že by stupeň hydrolýzy mohl být zhruba DH4, což je prakticky totožné s klasickým syrovátkovým izolátem a v rychlosti vstřebávání je tam jen malý rozdíl.
Dalším velkým mínusem je fakt, že výrobce neuvádí aminokyselinové spektrum bílkovin, což opět přivádí pochybnosti na samotnou značku Mutant a kvalitu jejich surovin. Dále se v proteinu nacházejí složky jako je přidaná kyselina askorbová, slunečnicový lecitin, sůl nebo citrát draselný, což nepovažuji za žádné negativum. Jsou to pouze složky zajišťující správnou chuť a konzistenci produktu. K zahuštění byla použita guarová guma, což je přírodní bezlepková vláknina, která se používá obecně ve zdravé výživě k zahušťování. Pro tělo je naprosto neškodná. Právě naopak má dokonce zdraví prospěšné vlastnosti a vlastnosti podporující zdraví trávicí trakt a mikrobiom člověka.

Výrobce uvádí použití umělých i přírodních aromat, což je značné plus, protože v dnešní době pořád naprostá většina značek užívá výhradně aromata umělá. Zde je to aspoň minimalizováno určitou směsicí těchto dvou složek. V neposlední řadě se v proteinu nachází frakcionovaný kokosový olej, který je zdrojem triglyceridů (mastných kyselin) se středně dlouhým řetězcem, neboli MCT tuků. To znamená, že se v těle chovají úplně jinak než běžný typ tuku. Triglyceridy se středně dlouhým řetězcem dokáží být využity jako okamžitý zdroj energie (podobně jako sacharidy), což je výhodné například před výkonem či po výkonu. Díky této vlastnosti nezatěžují trávicí trakt.

Protein je slazen sukralózou s přídavkém stévie. Nevím, jak moc velké množství stévie bylo při slazení užito, nicméně už její použití je v mých očích obrovskou výhodou. I přestože nevěřím na vedlejší efekty umělých sladidel typu sukralóza, tak jsem rozhodně zastáncem těch přírodnějších variant jako je právě stévie, která má prokazatelně pozitivní vliv na trávení a střevní mikrobiom, dokonce i na inzulinovou senzitivitu člověka. To jsou pro mne obrovské výhody a já doufám, že výrobci v budoucnu sáhnou hlavně po stévii.

V poslední řadě jsou v proteinu přidány trávicí enzymy laktáza a proteáza, které zajišťují maximální využitelnost a stravitelnost všech obsažených bílkovin a dalších látek.

Složení Mutant Iso Surge má své výhody i nevýhody.

Dokonalé nutriční hodnoty, které potěší každého

Výrobce uvádí na 100g výrobku celkem 355 kcal, což je opravdu krásné číslo, které potěší úplně každého, kdo si hlídá kalorický příjem (například v dietě).

Na těchto 100g se v proteinu nachází nadprůměrných 81g bílkovin, společně s minimálním množstvím sacharidů a tuků.

Z těchto hodnot je mi jasné, že výrobek je téměř dokonalý pro použití do přísných diet a do předsoutěžního období.

Zklamání u vanilkové příchutě

Iso Surge jsem opět obdržel od českého e-shopu fitness007, kdy jsem už podruhé dostal pouze jednu příchuť. Proto tu máme pouze vanilkovou variantu, kterou jsem rozebral níže. Věřím, že chuťově by protein dopadl o mnoho lépe, kdybych měl možnost vyzkoušet více variant, ale toho jsem se tentokrát bohužel nedočkal.

Těšil jsem se až Iso Surge chuťově vyzkouším, protože úplně všude na českých i zahraničních webech je protein vychvalován právě kvůli své jedinečné chuti. Ale ihned po ochutnání mé velké očekávání opadlo.
Chuť vanilky sice cítit byla, ale velmi málo a hlavně byla doslova průměrná až podprůměrná. Mírný dozvuk vanilky na jazyku cítit byl, ale přiřadil bych to spíše k velmi slabému vanilkovému mléku, které mě nezaujalo ani nejmenším způsobem.
Když příchuť porovnám s nedávno recenzovaným vanilkovým proteinem od Aleše Lamky, tak tento za ním hodně chuťově zaostává. Na druhou stranu protein byl příjemně sladký a věřím, že některým větším milovníkům vanilky by mohl protein vyhovovat. Za mě je příchuť spíše průměrná a já ji dávám 5/10.

Žádná pěna, dokonalá rozpustnost i stravitelnost produktu

Při přípravě jsem jako vždy postupoval dle instrukcí výrobce, 31g proteinu jsem rozmíchal v shakeru v pouze 180 ml vody, což zajistilo i vysokou sladkost nápoje.

Vzniklý nápoj byl jemně krémový a pěna prakticky nevznikla vůbec. Celý finální šejk byl připravený okamžitě ke konzumaci a já nemusel na nic čekat.

Stravitelnost byla taktéž na jedničku. I přes mé citlivé trávení jsem nepociťoval vůbec žádné zažívací potíže, z čehož jsem měl opravdu strach, ale byl jsem mile překvapen.

Nejlepší čas pro použití? Kdykoliv během dne.

Jelikož Iso Surge od společnosti Mutant obsahuje syrovátkový izolát a syrovátkový hydrolyzát, což jsou obě velmi rychle a jednoduše vstřebatelné bílkoviny, tak je protein určitě nejvhodnější pro použití bezprostředně v potréninkovém období.

Nicméně na ulevení trávení bych se nebál použít protein i kdykoliv během dne. Sám to tak dělám, že užívám syrovátkové hydrolyzáty i v průběhu celého dne, abych zajistil co nejlepší využití všech živin a příliš nezatěžoval trávení.

Pokud plánujete konzumovat další pevné jídlo až po 4 hodinách nebo více, raději bych sáhl po klasickém syrovátkovém koncentrátu, vícesložkovém proteinu nebo micelárním kaseinu, které vás přeci jen zasytí více na delší dobu.

Nedávno jsme recenzovali třeba i Mutant Pro, které nás také velmi zaujalo.

Cena odpovídající kvalitě výrobku

Iso Surge vás především zaujme svou nízkou cenou, kdy protein můžete pořídit v balení po 2270g v přepočtu za 1279,- Kč, kdy vás jedna dávka vyjde na pouhých 17/18,-Kč. Pokud vyčkáte na správný okamžik, na správnou akci, tak se dá protein nepochybně pořídit i mnohem levněji a výhodněji.

Musím říci, že protein mi přijde až podezřele moc levný. Když vezmu v potaz spoustu neznámých složek, které se nachází ve složení, tak si pokládám otázku, jak na tom Iso Surge doopravdy je. Osobně bych si ho asi nepořídil, protože vyhledávám pouze tu nejvyšší možnou ověřenou kvalitu, ale protein si rozhodně najde své oblíbence, především v řadách běžných cvičenců. Také je možné, že se v blízké budoucnosti dočkáme zdražení i tohoto proteinu, protože se tak postupně děje u všech českých i mezinárodních značek.

Tabulka cen pro PVL Mutant Iso Surge
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

Závěrečné hodnocení

Vyplatí se tedy pořídit si Iso Surge od společnosti Mutant? Ano určitě vyplatí. Za tu cenu po něm nepochybně sáhne každý den mnoho lidí a není divu, že je celosvětově tolik známý a oblíbený. Jak jsem již zmínil, já sám bych si ho nepořídil, protože neznám skutečný původ a kvalitu surovin, ale pokud jste běžný cvičenec, takové věci nemusíte vůbec řešit a klidně si protein pořiďte.

Bohužel vám nedokážu poradit jaká příchuť je nejvíce povedená, ale určitě nedoporučuju na první zkoušku brát vanilku, která by vás mohla rychle odradit. Celkový pocit z produktu je spíše smíšený, ale popravdě jsem to očekával mnohem horší, takže v mých očích značka Mutant o něco stoupla směrem nahoru. Jsem si jistý, že ze všech nabízených proteinů od Mutantu se skutečně jedná o ten nejlepší z nich.

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.