Suplementy

Medicinální houby 3: Hericium

Hericium erinaceus neboli korálovec ježatý je stopkovýtrusnou houbu z čeledi korálovcovitých. Pro svou vynikající chuť a širokou paletu zdravotních benefitů je již od pradávna nepostradatelnou součástí tradiční čínské medicíny. V rámci dnešního článku vám proto přiblížíme, jaké dopady má na zdraví člověka, kde roste, co to je a jaké jsou její alternativy.

Co je to hericium?

Hericium erinaceus či korálovec ježatý je parazitická houba rostoucí na kůře umírajících či mrtvých listnatých stromů, především pak buku a v teplejších oblastech také na kůře dubu. Ostatní listnáče pak napadá pouze velmi zřídka. Tato houba je tradiční součástí čínské medicíny a využívá se pro léčení všech možných zdravotních problémů. Houba je charakteristická i svou vynikající chutí a v asijských receptech ji často najdete coby součást salátů či jiných jídel.

Hericium má velmi specifický tvar, podle kterého ji spolehlivě poznáte. Na stromech totiž roste ve velkých trsech připomínajících Mrazíkovy vousy nebo lví hřívu. Ne nadarmo se jí také v anglicky mluvících zemích přezdívá Lion’s Mane Mushroom, tedy právě houba lví hřívy. Hericium se šíří tak, že při ideální teplotě vystřeluje své spóry do okolí, kde následně ulpívají na kůře odumírajících listnatých stromů a parazitují na nich. Jakmile strom již není sám schopen přijímat živiny, houba opět vystřelí své spóry a přesune se na další.

Hericium je relativně rozšířené, přesto je především v asijských zemích velmi ceněné. Pokud byste si chtěli pořídit kilo této vynikající houby v surovém stavu, vyjde vás v průměru okolo 1 500 Kč. Pro jednotlivé doplňky stravy však samozřejmě houby obvykle pochází z kontrolovaných pěstíren, jež podléhají těm nejpřísnějším hygienickým podmínkám.

Korálovec je velmi bohatý na vlákninu, ale také na různé vitamíny a minerály, které jsou pro chod našeho těla nesmírně důležité. Čínská medicína jej využívá pro léčbu celé řady zdravotních problémů a jeho účinky si popíšeme níže v tomto článku.

Hericium

Jaké jsou druhy hericia?

Korálovců existuje celá řada. V přírodě můžeme narazit například na korálovce různozubého, bukového, jedlového a v americe také na korálovce amerického či hericium abietis, který si zatím dokonce nevysloužil ani oficiální český název. Tyto druhy korálovce jsou však velice vzácné a v doplňcích stravy je prakticky nenajdete. Dnes se tedy zaměříme pouze právě na korálovce ježatého, který je zatím ve světě poměrně dost rozšířený, avšak u nás je velmi vzácná a začíná se uvažovat o jeho zákonné ochraně.

Jaké jsou prokázané účinky hericia?

Jak aktuální výzkumy naznačují, hericium se řadí mezi takzvaná nootropika, tedy dokáže stimulovat a vylepšovat především činnost mozku a centrální nervové soustavy. Je skvělým pomocníkem při boji s různými psychologickými a neurologickými problémy, se kterými se v dnešním světě potýkáme stále více. Pojďme se tedy podívat, jaké konkrétní účinky korálovec na naše zdraví má.

Pomáhá předcházet demenci

Studie ukazují, že korálovec je schopen díky svým charakteristickým sloučeninám hericenonům a erinacinům stimulovat růst mozkových buněk. Díky tomu napomáhá především u starších osob mozku vytvářet nová neurologická spojení, jejichž nedostatek bývá často příčinou demence.

Některé studie na myších dokonce prokázaly zlepšení paměti těchto hlodavců, což by mohlo naznačovat, že hericium dokáže bojovat i proti Alzheimerově chorobě, při které dochází k postupné ztrátě paměti. Studie na lidech zatím však nebyly vykonány a nelze tak s jistotou říci, zda bude mít korálovec stejný účinek i na lidský mozek. Jeho schopnost stimulovat růst nových mozkových buněk je však slibnou vyhlídkou.

Pomáhá při mírných projevech deprese a úzkosti

Až třetina lidí v rozvinutých zemích se potýká s příznaky úzkosti či deprese. To může být dáno různými příčinami: obrovským pracovním zatížením, stresem, změnou životní situace, ale také chronickým zánětem, proti kterému pomáhá hericium bojovat.

Studie na myších naznačují, že extrakt z korálovce má protizánětlivé účinky, jež pomáhají zmírňovat projevy úzkosti a deprese. Tyto účinky plynou také z jeho schopnosti obnovovat mozkové buňky, kterou jsme již blíže popisovali výše. Na lidech zatím bylo provedeno pouze malé množství studií, avšak i ty jsou velice slibné a prokázaly jeho antidepresivní účinky již po 4 týdnech užívání.

Chrání proti žaludečním vředům a podporuje zažívání

Žaludeční vředy nejčastěji způsobuje přemnožení bakterie zvané Helicobacter pylori, naduživání některých léků či alkohol. Korálovec může váš žaludek před žaludečními vředy ochránit tím, že zastavuje růst bakterií a chrání vaši žaludeční stěnu. Bohužel studií ve skutečných podmínkách bylo provedeno příliš málo na to, abychom mohli jednoznačně říci, že dokáže skutečně růst bakterie plně zastavit.

U zvířat bylo také prokázáno, že hericium chrání žaludek před vředy způsobenými alkoholem lépe, než běžné léky. Zároveň také pomáhá chránit náš trakt před zánětem a poškozením tkání. Studie však byly prováděny s větším spektrem hub a na lidech jich bylo provedeno jen málo na to, abychom mohli vyvodit jednoznačný závěr.

-
Caption

Snižuje riziko onemocnění srdce

Studie na laboratorních krysách prokázaly, že extrakty z korálovce dokáží zlepšovat metabolismus tuků a snižovat množství triglyceridu v těle. Tím především u obézních a nezdravě žijících lidí pomáhají snižovat riziko srdečního onemocnění plynoucí například z nadbytku cholesterolu. U krys na vysoce tučné dietě, jimž bylo podáváno hericium, bylo dokonce prokázán o 42 % menší nárůst hmotnosti oproti krysám, které jej nedostávaly.

V laboratorní testy dokonce ukazují na fakt, že hericium dokáže snižovat oxidaci cholesterolu v krvi, čímž dopomáhá chránit tepny a žíly před kornatěním a zanášením, čímž se snižuje riziko infarktu myokardu či mrtvice. To je dáno především složeninou zvanou hericenon B.

Urychluje regeneraci po poranění nervového systému

Poranění nervového systému, tedy mozku či míchy, je zvláště závažné a regenerace, pokud je tedy vůbec možná, trvá nesmírně dlouho. Za každý prostředek, který by ji dokázal urychlit by tak byli pacienti rozhodně nesmírně vděční. A právě v tomto směru se jako vynikající pomocník ukazuje být hericium.

Výzkumy totiž ukazují, že hericium může dopomáhat k urychlení regenerace u těchto typů zranění právě tím, že stimuluje růst nových mozkových buněk a opravuje nervová zakončení po celém těle, jak jsme již zmiňovali výše. Skvěle se ukazuje také coby prevence před poraněním mozku při mrtvici. Ačkoli je stále nutné provést rozsáhlejší výzkum na lidech, prozatimní výsledky se jeví více než slibně.

Vedlejší účinky a nevýhody hericia

Hericium je již po staletí využíváno v tradiční čínské medicíně a nikdy nebyly zjištěny žádné závažné vedlejší účinky, které by jeho užívání bránily. Hericium není toxické a chuťově je naprosto vynikající, takže po okamžitém pozření nezpůsobuje ani nevolnost.

Její případné vedlejší účinky spojené s nadužíváním jsou stejné jako prakticky u všech hub, tedy nevolnost, průjem či ve výjimečných případech zvracení. Problém může nastat, pokud jste alergičtí na některou ze složek houby. To se po jejím pozření může projevit dýchacími potížemi, vyrážkou nebo okamžitou reakcí žaludku. V takovém případě navštivte lékaře a houbu okamžitě přestaňte užívat.

Dávkování hericia

Bohužel, podobně jako u mnoha jiných hub, nebyla zatím ověřena optimální dávka hericia. Dávkování se tak vždy odvíjí od věku, zdravotním stavu uživatele nebo třeba jeho váhy. Co se studií týče, obvykle využívají přibližně 1 000 mg denně, což se jeví jako účinná dávka. Obecně však doporučujeme nepřekračovat denní dávkování stanovené výrobcem, které je vždy uvedeno na příbalovém letáku doplňku stravy případně přímo na obalu.

Jaké hericium používat?

Výše v článku jsme sice zmiňovali, že korálovců existuje poměrně široké množství, avšak u doplňků stravy se prakticky nesetkáte s ničím jiným, než s hericium erinaceus, takže prakticky nemůžete sáhnout vedle.

Při výběru je dobré se zaměřit na původ houby a také to, zda přípravek obsahuje nějaké podpůrné látky, jež efektivitu houby ještě zvýší. Pokud si však s výběrem nevíte rady a ocenili byste tip na nějaké konkrétní produkty, nemusíte se bát vyzkoušet třeba Hericium (Lion’s Mane) od GymBeamu, jež se pyšní perfektní kvalitou a vysokou účinností.

Co si z článku odnést?

Hericium je dřevokazná houba rostoucí především na umírajících listnatých stromech po celém světě. V tradiční čínské medicíně se používá pro léčení různých zdravotních neduhů, ale také jako velice chutná přísada do jídla. Roste v trsech připomínajících lví hřívu, díky čemuž se jí také tak často přezdívá (především pak v anglicky mluvících zemích).

Stejně jako většina medicinálních hub ani hericium zatím neprošlo mnoha prověřenými studiemi a testováním na lidech, avšak tradice jeho využívání v asijské medicíně sahá tisíce let daleko, což o jeho účinnosti a bezpečnosti leccos naznačuje. Provedené studie na zvířatech v laboratorních podmínkách však nasvědčují tomu, že má opravdu blahodárné účinky pro zdraví mozku, centrální nervové soustavy a trávicího traktu.

Mezi laboratorně prokázanými účinky hericia nalezneme například:

  • prevence proti demenci a jiným mozkovým onemocněním,
  • regenerace a stimulace růstu mozkových buněk,
  • rychlejší regenerace po poranění nervového systému,
  • prevence proti žaludečním vředům a ochrana trávicího traktu,
  • zlepšení metabolismu tuků.

Hericium je vynikajícím doplňkem stravy pro všechny, jež se potýkají s vysokou psychologickou zátěží a mají například sedavé zaměstnání či žijí nezdravým životním stylem, což by v důsledku mohlo vést k vážným zdravotním problémům.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.