Amix HydroPure Whey: Špička mezi proteinovými hydrolyzáty? [recenze]

Naposledy upraveno: 16. května 2022

Krasojízda v testování syrovátkových hydrolyzátů pokračuje a dnes jsem se rozhodl vyzkoušet hydrolyzovaný syrovátkový izolát od celosvětově známé značky Amix. Ano, jedná se o HydroPure, na který poslední dobou slýchám samou chválu. Je to protein, který je ve velké míře vychvalovaný a užívaný předními profesionálními sportovci jako je například Milan Šádek nebo Dominik Trkan, proto jsem více než zvědavý. Řekl jsem si tedy, že nemohu ponechat nic náhodě a protein si musím vyzkoušet na vlastní kůži, abych měl objektivní pohled na věc.

Amix HydroPure Whey Protein
Publikováno: 16. května 2022
Upraveno: 16. května 2022
Autor recenze: Michal Houfek
Kategorie: Proteiny
Chuť
8.0/10
Rozpustnost
9.0/10
Stravitelnost
10.0/10
Složení
9.0/10
Cena
8.0/10
Celkové hodnocení
8.8
z 10 bodů

 

Tabulka cen pro Amix HydroPure Whey Protein
Obchod
Srovnání cen
Odkaz
Cena:  1289 Kč -11%
Cena:  1350 Kč

Amix je jedna z největších a nejpopulárnějších značek jakou můžete na našem trhu sehnat. Je to značka, která je známá, uznávaná a ve velké míře užívaná i po celé Evropě. Zaslouženě si dokázala vybojovat své místo mezi první příčky, kde se poslední léta drží zuby nehty. Z mého pohledu Amix začal být poslední dobou horší a já si popravdě nejsem jistý, co si o něm myslet. Doufám, že po recenzi jejich HydroPure proteinu budu mít více jasno, ale co se kvality týče, tak tam u Amixu nemám pochybnosti a vím, že užívají ty nejkvalitnější možné suroviny, co mají k dispozici. Ale dost úvodních slov, pojďme se pustit do samotné recenze.

Složení zaměřené na maximální anabolismus a nastartování proteosyntézy

1) Jistě vás nepřekvapí, že hlavní a jedinou bílkovinnou složkou se v HydroPure nachází syrovátkový hydrolyzovaný izolát, který je dokonce značkovou surovinou označen jako Hydrovon. Jedná se o částečně předtrávenou bílkovinu se stupňem hydrolýzy DH 8, což je za mě naprosto ideální stupeň hydrolýzy, protože to je v podstatě dokonalý mezistupeň mezi klasickým syrovátkovým izolátem a mezi vysoce předtráveným hydrolyzátem se stupňem DH32, který se v mnoha případech považuje za až příliš rychle vstřebatelný zdroj bílkovin (srovnatelný s nitrožilním podáním). Proto je stupeň DH8 ideální volbou mezi těmito dvěma variantami a nabízí tak synergickou kombinaci extrémně rychle vstřebatelných bílkovin a zároveň zdraví prospěšných látek, které CFM izoláty nabízejí.

2) Na druhém místě jsou v produktu obsaženy peptidy jednotlivých aminokyselin. Konkrétně se jedná o peptidy aminokyselin L-leucin, L-tryptofan a poté ještě zvlášť BCAA peptidy. Přidáním těchto aminokyselin výrobce docílí okamžitého nastartování anabolismu a mTOR po tréninku, protože tyto peptidy se do svalů dostanou jako první a hned vzápětí jsou následovány samotným zdrojem bílkovin, tedy Hydrovon bílkovinou. Je nutno dodat, že množství přidaných peptidů je naprosto adekvátní, a rozdíl v nastartování mTOR a proteosyntézy určitě poznáte.

3) Na třetím místě do složení Amix zakomponoval i jedinečný bylinný a minerální komplex založený na minerálech jako jsou fosfor, hořčík, draslík či vápník (všechno to jsou minerály, které ztrácíme během tréninku, proto je skvělé je doplnit). Co se týče bylinného komplexu, ten se skládá ze surovin jako je extrakt z kůry vrzy bílé a extraktu z pískavice řeckého sena. Tyto byliny mají nespočet pozitivních benefitů, ale v tomto proteinu jsou obsaženy převážně proto, aby zajistily maximální vstřebatelnost a využitelnost všech obsažených složek proteinu. Mimojiné obě tyto byliny mohou mít pozitivní vliv na trávení, vitalitu, plodnost, spalování tuku, nabírání svalové hmoty a mnoho dalšího. Zde, co se týče obsaženého množství bylin, si netroufám říct, zda podobné benefity budou nějak znatelné, ale určitě to bude znát na využitelnosti živin.

4) V poslední řadě protein obsahuje i přidaná patentovaná, značková probiotika Lactospore. Ty jsou zde obsažena pro lepší trávení a využití bílkovin, ale osobně si spíš myslím, že je to přidané hlavně pro etiketu a moc benefitů z toho nevznikne. I tak si této snahy cením. V produktu samozřejmě najdeme složky jako jsou různé stabilizátory, zahušťovadla (guarová guma), přidanou sůl, emulgátor (sójový lecitin) či přidaná aromata, která nejsou nikterak specifikovaná. Proto se bezesporu bude jednat o aromata umělá.
Žádná z těchto surovin není neobvyklá ani tělu nebezpečná. Zkrátka se jedná o zcela běžné suroviny, která se v potravinářském průmyslu používají a například v případě guarové gumy může být pro tělo i zdraví přínosná (guarová guma je přírodní vláknina podporující trávení).

5) V poslední řadě jdeme na použitá sladidla. Zde jsem ve složení našel obsažena celkem tři různé sladidla, kdy se jednalo o steviolglykosidy, sukralózu a acesulfam K. Nejsem si úplně jistý v jakém obsahu jsou jednotlivé sladidla použity, ale pokud se dá věřit pořadí, v jakém jsou sladidla napsány, tak se na prvním místě objevují steviolglykosidy. Jestli je to pravda, tak je to za mne ohromné plus, protože se jedná o to nejlepší přírodní sladidlo, které dokonce má schopnost zlepšovat střevní mikrobiom či zvyšovat inzulinovou senzitivitu. Na druhém místě je obsažena sukralóza, což je taktéž velice kvalitní sladidlo, které se používá zcela běžně. Najdeme ji v 90% ostatních doplňků stravy a je naprosto bezpečná. V nejmenším množství je přidán acesulfam K, který je zároveň nejvíce kontroverzní, ale ani tady bych z toho nedělal žádný velký minus, protože není možné, aby vás v takto malém množství mohl jakýmkoliv způsobem ovlivnit.


Složení Amix HydroPure se toho příliš vytknout ani nedá.

Nutriční hodnoty? Je to téměř čistá bílkovina!

Nutriční hodnoty jsou velice překvapující. Představte si, že na celých 100g produktu nalezneme neuvěřitelných 89g bílkovin, kdy k tomu musíme ještě započítat přidání peptidů v množství 2g (tyto se nesmí započítávat do celkového množství bílkovin, protože nejsou plnohodnotné) a dostáváme se na krásných 91 g bílkovin na 100g produktu. Přiznávám se, že takové množství jsem ještě u jiného proteinu neviděl.

K bílkovinám je třeba započítat ještě zanedbatelné množství sacharidů 3,5g a zanedbatelné množství tuků 1,2g. Suma sumárum, na 100g produktu je obsaženo v přepočtu cca 380 kcal, což je příjemná hodnota. Zároveň, jak již tomu bývá zvykem, plusové body samozřejmě patří výrobci za kompletní zveřejnění aminokyselinového spektra bílkovin.

Chuťově byl protein bohužel zklamáním

HydroPure je k dostání celkem ve čtyřech různých variantách a těmi jsou příchutě čokoláda, vanilka, jahoda a arašídové máslo/sušenka. Snažil jsem se pro vás vyzkoušet více variant, ale bohužel se mi to nepodařilo z důvodu globálně zdražujících se doplňků stravy. Proto jsem pro vás vyzkoušel alespoň tu největší klasiku, čokoládu.

  • Čokoláda (6/10) – Musím říct, že z příchutě jsem byl mírně zklamaný. Poslední dobou jsem testoval proteiny, které byly chuťově na mnohem lepší, vyladěnější úrovni, proto jsem asi čekal víc. Na druhou stranu ale nemohu říci, že chuť je nějak špatná. Jedná se o typickou čokoládovou chuť, která není nijak chemická, ale na mě byla podivně a hodně sladká.
    Po krátké době se této příchutě určitě přepiju a budu potřebovat nějakou změnu, proto si myslím, že tato příchuť není nejlepší varianta na dlouhodobou stálici. Co se týče čokoládových příchutí, tak má ještě hodně co dohánět.

Špičková stravitelnost, nulová pěnivost a bezproblémová rozpustnost

Při přípravě jsem jako vždy postupoval dle instrukcí výrobce, 33g proteinu jsem rozmíchal v 300 ml vody. Vzniklý nápoj měl spíše vodovou konzistenci. Nečekejte nic krémového, protože hydrolyzované proteiny takové vlastnosti nemají. Byl jsem hodně mile překvapen, že ani po přípravě v shakeru výsledný nápoj ani v malém množství nepěnil, dokonale se rozpustil a byl připraven k okamžité konzumaci. Stravitelnost HydroPure byla naprosto bezkonkurenční. Já často bývám citlivý na trávení syrovátkových bílkovin, ale tyto hydrolyzované složky jsou pro mě dokonalou variantou, jak vytěžit ze syrovátky maximum a zároveň si pohlídat dokonalé trávení. K tomuto účelu pomáhají i přidané probiotika Lactospore, což si chválím.

Stravitelnost HydroPure je opravdu špičková.

Kdy je nejvhodnější HydroPure použít?

Jelikož HydroPure od Amixu obsahuje již částečně předtrávené bílkoviny ve formě hydrolyzovaného izolátu (stupeň DH8), tak je bezesporu nejvhodnější pro použití ihned po jakékoliv fyzické námaze, nebo v čase, kdy je vaše tělo nejvíce ohrožené katabolismem. Osobně jsem tento protein i velmi rád přidával do svých jídel klasicky v průběhu dne a byl jsem s ním nadmíru spokojen. Zejména se mi osvědčil v ovesných či rýžových kaších, kde ani nenarušil krásnou hustou strukturu kaše.

Jediný čas, kdy jsem se HydroPure vyhýbal, bylo použití na noc před spaním, kde by jeho extrémně rychlá stravitelnost a vstřebatelnost byla spíše na škodu a já bych se v polovině noci probudil hlady. Ovšem pokud si HydroPure smícháte například s tvarohem a kvalitním ořechovým máslem, tak tím tento problém vyřešíte a budete těžit z jeho výhod i v tomto období. I když pro tyto případy doporučuji spíš užití micelárního kaseinu nebo vícesložkového proteinu.

Jednoznačně nejlepší hydrolyzát v poměru cena/výkon

V dnešní době se na první pohled zdá drahý snad už každý protein, že ano? Musíme si zkrátka zvyknout na novou dobu, kdy si budeme za kvalitu muset připlatit mnohem více. Každopádně věřte nebo ne u HydroPure cena není na své poměry vůbec ale vůbec vysoká. Právě naopak v poměru cena/kvalita/výkon si troufám tvrdit, že na českém trhu nenajdete výhodnější protein. Na našem partnerském e-shopu kulturistika.com můžete pořídit celé balení po 1600g za 1450,- Kč, kdy cena jedné dávky vyjde na 30,-Kč (při použití slevového kódu i méně). Taková cena už je v dnešní době standard, a když si k tomu započtete množství bílkovin na jednu dávku tak zjistíte, že cenově se dostáváme opravdu nízko. HydroPure lze i pořídit v menších baleních, jednorázových sáčcích po 33g, kdy se to ale pochopitelně cenově vyplatí mnohem méně. Je to maximálně skvělé na vyzkoušení všech nabízených příchutí.

Tabulka cen pro Amix HydroPure Whey Protein
Obchod
Srovnání cen
Odkaz
Cena:  1289 Kč -11%
Cena:  1350 Kč

Závěrečné hodnocení

Vyplatí se tedy investovat do proteinu HydroPure od značky Amix? Nad touto otázkou nemusím ani nijak zdlouhavě přemýšlet a okamžitě mohu říci, že ano! Když protein porovnám s konkurenty na poli hydrolyzátů, tak tento opravdu vychází ze všech nejlépe. Největší jeho výhodou a důvod proč je tak jedinečný je fakt, že obsahuje tak velké množství bílkovin s ještě přidanými peptidy a přísadami pro maximální využitelnost všech látek. Dle mého názoru je tento protein jeden z nejanaboličtějších, který můžete po tréninku použít. Jsem rád, že se Amix tímto v mých očích vystřelil, protože už jsem s touto značkou pomalu začínal ztrácet naději, ale nyní mohu říci, že pokud se mi protein chuťově brzy nepřepije (což je bohužel dost možné) tak ho do svého arzenálu zařadím nastálo. Celkový pocit z produktu mám velice kladný, jak jste již jistě poznali a nemohu ho nic jiného než doporučit. Bohužel s chutí to bude malinko horší.

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.