Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard – Zlatý standart mezi syrovátkovými proteiny (Recenze)

Naposledy upraveno: 9. října 2019

Snad jen málokterý protein by byl tak ikonickým, jako právě Gold Whey Standard od společnosti Optimum Nutrition. A není se ani čemu divit, vždyť tento protein hned desetkrát po sobě vyhrál cenu za kvalitu na největším americkém fitness portále Bodybuilding.com, který tuto cenu uděluje opravdu spravedlivě. No a my se v dnešním hodnocení podíváme na to, jestli je dobrou investicí a jak si vede ve srovnání s osvědčenými českými produkty. Jdeme na to.

Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard
Publikováno: 9. října 2019
Upraveno: 9. října 2019
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Proteiny
Chuť
8.9/10
Rozpustnost
9.7/10
Stravitelnost
9.8/10
Složení
9.5/10
Cena
7.9/10
Celkové hodnocení
9.2
z 10 bodů

Na úvod bych rád připomněl, že Gold Whey Standard se velmi dobře umístil také v našem hodnocení nejlepších syrovátkových proteinů. Pokud tedy před detailním rozborem preferujete porovnání s ostatními, neváhejte se podívat i na tento žebříček.

Naprosto prvotřídní složení i bez CFM

To první, co vás možná může lehce udivit, když se na Gold Whey Standard podíváte detailněji, je fakt, že tento protein není vyrobený metodou křížové mikrofiltrace, kterou dnes v našich končinách považujeme za nejkvalitnější. To ale nepřestavuje příliš velký problém, pokud se na technologii výroby podíváte detailněji. Křížová mikrofiltrace se od jiné kvalitní filtrace totiž příliš zásadně neliší, pouze využívá turbulentního proudění, které způsobuje menší zanášení filtrů. Pokud výrobce použije (a že v případě Optimum Nutrition není pochyb) jinou kvalitní metodu filtrace, efekt je víceméně stejný. O tom, že tento doplněk je velmi kvalitní, svědčí i jeho aminokyselinový profil, protože v jedné odměrce najdete mimo jiné přes 5g BCAA. Teď ale znovu od začátku:

Gold Whey Standard je protein tvořený 3 zdroji bílkovin. Jmenovitě se jedná o syrovátkový koncentrát, syrovátkový izolát a syrovátkový hydrolyzovaný izolát, tedy velmi vhodné proteiny, které mají opodstatnění jak během dne, tak i po tréninku. Tato směs je dále obohacena o komplex pěti enzymů (amylázy, proteázy, celulázy, lipázy a beta-D-galaktosidázy), tudíž se doškáte opravdu velmi dobré stravitelnosti. Kromě toho protein samozřejmě obsahuje sladidla (jmenovitě acesulfam draselný a sukralózu) a příchuť, která se liší v závislosti na vámi zvolené variantě.Výjimku z hlediska složení tvoří skořicová příchuť, v níž nenajdete trávicí enzymy.

-

Opravdu bezproblémová příprava

Jelikož jsme pro vás tento protein testovali přes léto, kromě obvyklých 300ml vody jsem použil ještě pár kostek ledu, které chuti Gold Whey Standard dodaly na intenzitě. Do tohoto množství vody jsem vysypal jednu vrchovatou odměrku proteinu a párkrát zatřepal. Protein se okamžitě a bez problémů rozpustil, nezanechával jedinou hrudku. Při přípravě zároveň ani nepěnil, tudíž ho bylo možné pít ihned po namíchání.

-

Tolik dostupných příchutí, že si musí vybrat každý

V našich recenzích je vždy zvykem ochutnávat více příchutí, abychom vám čtenářům mohli zprostředkovat nějaké krátké zhodnocení i mezi jednotlivými variantami navzájem. V případě Gold Whey Standard to ale bylo nad naše možnosti, protože jen web Fitness007.cz, odkud jsme protein brali, nabízí hned 13 různých příchutí. Já si tedy vybral pouze dvě varianty, které mě zaujaly nejvíce a ty jsem testoval po delší dobu. Jednalo se o francouzskou vanilku a mléčnou čokoládu a naše hodnocení vypadá následovně:

  • Francouzská vanilka (9.4/10) mě osobně zaujala. Příchuť měla po rozmíchání krémovou konzistenci a velmi dobře se pila. Vůně vanilku opravdu připomíná, protein není přeslazený a ani nepůsobí nijak uměle. Když jsem si ho během horkých dnů dával s ledem, byl opravdu osvěžující a pokaždé jsem se na něj těšil. Bez jakékoliv nadsázky musím říct, že i když jsem vanilkových proteinů ochutnal desítky, tento byl jeden z nejlepších. Dávám mu proto 9,4 bodů z 10 možných.
  • Mléčná čokoláda (5/10) byla pravý opak. Příchuť působila velmi nevýrazně, nebyla vůbec sladká a pila se opravdu špatně. Nevýrazná chuť je dána pravděpodobně tím, že jsem zvolil variantu mléčné čokolády, a ne dvojitou čokoládu nebo jinou z čokoládových variant, které Gold Whey Standard nabízí. Chuť této verze připomíná obyčejný neochucený protein, který je opravdu decentně doslazený. Pro každého, kdo nemá rád výrazné varianty je to nejspíš dobrá volba, já osobně ji ale hodnotím pouze 5 body z 10 možných.

-

Lehce vyšší cena, která je ale kompenzována kvalitou

Pokud se rozhodnete do tohoto proteinu investovat, zaplatíte za velké balení (tedy 2270g) zhruba 1200 Kč. Touto cenou se Gold Whey Standard řadí k dražšímu průměru, protože s touto cenou se naprosto běžně setkáváme u našich proteinů. V tomto případě je ale důležité vzít v potaz fakt, že se nejedná o obyčejný koncentrát, nýbrž o mix tří různých zdrojů, což zvyšuje finanční náročnost výroby/surovin.

Tabulka cen pro Optimum Nutrition 100% Whey Gold Standard
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

-

Závěrečné zhodnocení - Skvělý protein i v průběhu dne

Musím říct, že protein Gold Whey Standard nás velmi příjemně překvapil, nicméně si nemyslím, že by byl tím nejlepším proteinem na trhu. Ve stejné cenové kategorii se nachází například i MPS-5, který je podle nás jak po stránce chuti, tak i efektu tím nejlepším proteinem po tréninku a který vyhrál náš žebříček nejlepších vícesložkových proteinů. Ten je podle mého názoru podstatně lepší investicí, i když je z jiné kategorie. Nicméně v průběhu dne si tento protein určitě můžete dopřát můžete, pokud vám nevadí vyšší cena. Příchutě, (i ty, které jsme neochutnali) čelí obrovskému množství pozitivních reakcí, tudíž si i na nich určitě pochutnáte.

Komentáře (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.