Prom-IN CFM Stevia – Skvělý přírodní protein? (Recenze)

Naposledy upraveno: 29. listopadu 2020

Firma Prom-IN je v současné době jednou z mála firem, které se nebojí na trh pravidelně posílat něco zcela nového a neobvyklého. Díky tomuto přístupu se jim v průběhu let podařilo již mnohokrát vytvořit naprosto jedinečné produkty kvalitativně se pohybující na velice vysoké úrovni. Na každý jejich nový produkt jsme tak neskutečně a zároveň zcela zaslouženě zvědaví. U tohoto zbrusu nového proteinu slazeného stévií tomu pak samozřejmě nebylo jinak.

Po velice zdařilém proteinu CFM Evolution jsem se na testování tohoto nového produktu skutečně těšil. Jak si však vedl? V čem je jeho složení výjimečné? A vyplatí se do něj vůbec investovat?

Prom-IN CFM Stevia
Publikováno: 22. listopadu 2020
Upraveno: 29. listopadu 2020
Autor recenze: Radim Kostura
Kategorie: Proteiny
Chuť
8.4/10
Rozpustnost
9.2/10
Stravitelnost
9.5/10
Složení
8.8/10
Cena
7.1/10
Celkové hodnocení
8.6
z 10 bodů

Jelikož se považuji za opravdu velkého konzumenta proteinů, měl jsem možnost jich za ty roky vyzkoušet opravdu hodně. Přes proteiny od velice populárních značek jako je Scitec Nutrition či Extrifit až po proteiny malinko levnějších značek Mutant či MyProtein. Rozhodně tedy mám s čím srovnávat a hned pro začátek můžu s klidem říct, že tento nový protein od Prom-INu se v dnešní obrovské konkurenci rozhodně neztratí.

-

Složení a stravitelnost

Jako zdroj bílkovin je zde použit syrovátkový proteinový koncentrát zpracovaný metodou CFM. Díky této metodě je možné zachovat přirozenou a nezměněnou strukturu samotného syrovátkového proteinu, který tak nepřijde o žádné důležité dílčí složky. I proto je tato metoda v současné době považována za tu vůbec nejšetrnější metodu zpracování syrovátkového proteinu.

Jak už samotný název tohoto proteinu napovídá, je slazen stévií, přesněji řečeno steviol glykosidy, což jsou sladivé látky získávány z listů této rostliny. Protože je obecně stévie považována za zcela přírodní, a navíc bezpečnější alternativu umělých sladidel jakými jsou například sacharin či sukralóza, její použití zde rozhodně oceňuji. Kromě umělých sladidel navíc tento protein neobsahuje ani žádná umělá barviva.

Dále je v tomto produktu použit na místo běžněji využívaného sójového lecitinu, lecitin slunečnicový. I přes jeho docela zanedbatelné množství to však rozhodně považuji, vzhledem ke kontroverznosti samotné sóji, za velice vítanou alternativu.

Pro lepší stravitelnost můžeme v tomto produktu najít, podobně jako u Prom-IN CFM Evolution, proteolytické enzymy papain, bromelain a laktázu. Kromě toho jsou zde použity také probiotické kultury a vláknina inulin. Pro podporu trávení a co možná nejlepší stravitelnost tak zde výrobce udělal naprosté maximum a já osobně mohu potvrdit, že jsem se samotnou stravitelností neměl absolutně žádné problémy.

-

Rozpustnost a nutriční hodnoty

Protein se skvěle rozpouštěl a to jak ve vodě, tak v mléku či tvarohu. Také v něm nikdy nevznikaly žádné hrudky ani přílišná pěna. Podle mě má navíc velice příjemnou krémovou konzistenci, která vás dokáže, alespoň pocitově, velice dobře zasytit.

Na 100 g má pak tento protein přibližně 380 kcal, přičemž obsah bílkovin se pohybuje kolem 71 g až 74 g na 100 g. V jedné dávce o velikosti 40 g (dvě odměrky) je tedy obsaženo zhruba 29 g bílkovin, což sice není bůhví jak zázračná hodnota, na druhou stranu je to však pro většinu z nás naprosto dostačující. Obsah sacharidů se zde pak samozřejmě odvíjí od příchutě, kterou si zvolíte, v zásadě jde však zhruba o 4 až 10 g na 100 g.

-

Hodnocení jednotlivých příchutí

Je mi naprosto jasné, že převážná většina z nás si vybírá proteiny nejčastěji podle chutě nebo ceny. Nějaké nutriční hodnoty či podrobnější rozbor složení samotného proteinu je nám tak mnohdy naprosto ukradený. Pojďme se tedy konečně podívat na to, co vás nejspíše zajímá ze všeho nejvíce. Nejprve tedy hodnocení jednotlivých příchutí. Tento protein má momentálně pouze tři dostupné příchutě. Jaké tedy jsou?

  • Skořicová rolka (8/10) byla příchuť, která mě zajímala ze všeho nejvíce a upřímně řečeno jsem z ní byl ze začátku lehce zklamán. Příjemná skořicová chuť má zde totiž takovou zvláštní pachuť, na kterou jsem si prostě musel chvíli zvykat. Postupem času jsem si však tuto příchuť i přesto oblíbil, a hlavně v mléku či v tvarohu chutná naprosto parádně.
  • Vanilkové latte (8,5/10) pro mě pak bylo obrovským překvapením, jelikož v zásadě nemám rád produkty s kávovou příchutí. V tomto případě mi však tato příchuť vůbec nevadila, ba naopak mi přišla prostě skvělá. Pro milovníky vanilky bude možná trošku zklamáním, protože tóny vanilky jsem v ní příliš nepociťoval. Pokud však máte rádi kávové příchutě, rozhodně bych vám tuto příchuť doporučoval vyzkoušet.
  • Jahoda (6,5/10) je poměrně vodová a nevýrazná příchuť. Nějaké drobné nádechy jahody jsem ucítil, ale rozhodně patří k těm slabším příchutím, které jsem kdy testoval. Tuto variantu příliš nedoporučuji, protože na skořicové rolce nebo vanilkovém latté si pošmáknete výrazně více.
Náš tip
Příchuť skořicová rolka mi velice chutnala hlavně v ovesné kaši s jablky, či ve tvarohu s trochou holandského kakaa a hořké čokolády.
Co se týče vanilkového latte, doporučuji vám tuto příchuť vyzkoušet do mléka, ve kterém chutnala přesně jako ledová káva, jakou běžně pořídíte v kterémkoliv obchodě s potravinami.

-

Cenová dostupnost

A jak je to tedy s cenovou dostupností? Cenu tohoto proteinu bohužel vnímám jako jeho velkou nevýhodu. Kilové balení vás totiž bude stát 599 Kč, což znamená, že vás jedna dávka vyjde na necelých 24 Kč. Vzhledem ke kvalitativně velice podobným proteinům jakými jsou například Prom-In CFM Evolution nebo nedávno recenzovaný Protein&Co CFM Whey Protein 80 je tak jeho cena nesrovnatelně vyšší.

V konečném důsledku bych se tedy přiklonil spíše k jednomu z výše zmiňovaných produktů. Pokud se však i přesto rozhodnete pro tento protein, určitě tím nic nezkazíte a za malinko vyšší cenu dostanete tomu odpovídající produkt.

Tabulka cen pro Prom-IN CFM Stevia
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

-

Závěrečný verdikt

Prom-IN CFM Stevia Protein tedy rozhodně považuji za velice kvalitní produkt, jehož jedinou vadou na kráse vidím relativně vysokou cenu. Pro ty z vás, kteří se však nebojí si za kvalitní produkty malinko připlatit, je tento protein jednoznačně skvělou volbou. Za své peníze zde totiž dostanete naprosto jedinečný protein s přírodním složením, příjemnou chutí a perfektní rozpustností.

Po zkušenosti s tímto proteinem se opravdu těším na testování dalších produktů od značky Prom-IN, kterou jsem řadu let, dnes už vím, že zcela neprávem přehlížel. Osobně mi totiž tento protein naprosto vyhovoval a mohu ho tak jedině doporučit.

Komentáře (1)

Josef Bočinec
Listopad 26, 2020

Zdravím,

Máš v plánu někdy recenzovat protein Yamamoto Evo Pep ? DÍKY

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)