Bigzone G.D.A: Jak nahnat co nejvíce sacharidů do svalů?

Naposledy upraveno: 3. srpna 2022

Pro dnešek se opět podíváme na jeden netradiční a méně známý produkt. Popravdě na českém trhu se mi takový produkt ani nedaří sehnat a nevím proč. Za mě je to obrovská škoda, protože se jedná o skupinu funkčních doplňků stravy (v České republice bohužel hodně přehlížených), které v jídelníčku určitě mají svůj smysl. Paradoxně v zahraničí se těší veliké oblibě a já věřím, že se to v blízké budoucnosti dostane už i k nám.
Konkrétně se jedná o tzv. GDA produkt (glucose disposal agent), který má za úkol managovat přijaté sacharidy ze stravy a pracovat s nimi mnohem efektivněji. To znamená, že by přijaté sacharidy měly více putovat do svalů a glykogenu, a zároveň mnohem méně do tuku. To je ovšem teorie, jak by tento typ suplementu měl pracovat a jestli tak pracovat skutečně bude závisí na hodně faktorech jako je použití té správné suroviny, kvality suroviny, jejím množstvím a mnoho dalšího. Ale osobně sám GDA produkty užívám už nějaký ten pátek a jsem s nimi nadmíru spokojený. Od přírody jsem citlivý na příjem vysokého množství sacharidů a podobné doplňky stravy mi pomáhají efektivně regulovat hladinu krevního cukru a nemít poté energetické crashe.

Big Zone Invictus G.D.A
Publikováno: 24. května 2022
Upraveno: 3. srpna 2022
Autor recenze: Michal Houfek
Kategorie: Ostatní
Množství účinných látek
9.0/10
Účinek
10.0/10
Využití
8.0/10
Složení
10.0/10
Cena
9.0/10
Celkové hodnocení
9.2
z 10 bodů

 

Tabulka cen pro Big Zone Invictus G.D.A
Obchod
Srovnání cen
Odkaz
Cena:  899 Kč
Cena:  978 Kč
949 Kč s kupónem

Mám pocit, že výrobce Bigzone jsem vám tu poslední dobou představoval už několikrát, takže tuto nudnou část dnes přeskočím. Ve zkratce se jedná o ověřenou kvalitu, která k nám doputovala z vedlejšího Německa.
Ovšem, jak se mi G.D.A od Bigzonu líbilo, jestli ho užívám stále až dodnes, jak jsem ho užíval, kdy nebo proč. To vše se dozvíte v dnešní recenzi. Dozvíte se toho i mnohem více, protože toto je dle mého skutečně funkční a přehlížený produkt, který by se měl zde v České republice dostat více do popředí, chci ho vidět například i u značek jako je Extrifit, Prom-in či Czech Virus. Nyní se už ale vrhněme na samotnou recenzi.

Mimořádně funkční a jedinečné složení

V úvodu jsem vám již představil, co vlastně GDA produkty jsou a k čemu slouží. Pojďme se nyní tedy podívat na jednotlivé suroviny, a jaké mají ve složení své účinky a zastoupení.

Na prvním místě ve složení G.D.A se nachází extrakt z pravé cejlonské skořice. Skořici nemusím jistě nikomu z vás představovat, jedná se o velmi známé koření, které se běžně používá v kuchyni. Důležitým faktorem je, že výrobce použil skořici cejlonskou a to ve velmi vysokém a účinném množství. Skořice má pozitivní vliv na kontrolu hladiny krevního cukru a i mnoho dalšího. Ale to je právě ten jeho hlavní benefit, který v GDA produktu potřebujeme.

Hned vzápětí na druhém místě je ve složení obsažen extrakt z rostliny Berberine, který je ve vysoce vstřebatelné formě HCL. Tato bylina v našich končinách zatím není tolik známá a zároveň je velmi těžké ji zde sehnat v kvalitní HCL formě (ve vstřebatelnosti je opravdu diametrální rozdíl). Berberine má spoustu zdravotních benefitů, ale opět ten největší z nich, kvůli kterému je zde ve složení obsažen je, že pozitivně působí na hladinu krevního cukru a zvyšuje citlivost na inzulin.

Na třetím místě se ve složení nachází kyselina alfa-lipoová, která je ale ovšem v unikátní formě. Tou formou je NA-R-ALA, což je forma, která je opět mnohonásobně lépe vstřebatelná a využitelná než tomu bývá u klasické kyseliny alfa-lipoové, která se běžně prodává v obchodech. Kyselina alfa-lipoová je především antioxidant a opět pozitivně působí na hladinu inzulinu v těle a zároveň krásně připravuje tělo na zpracování vyšších dávek sacharidů v průběhu dne.

Na čtvrtém místě ve složení je látka zvaná Kaempferol. Kaempferol je jedním z nejdůležitějších a nejrozšířenějších flavonoidů, který je přítomný v různých přírodních zdrojích (v jablkách, cibuli, pórku, citrusových plodech….). Kaempferol je převážně silný antioxidant, který má nespočet zdravotních benefitů. Pomáhá předcházet oxidačnímu poškození buněk, pomáhá tělu v boji proti stresu nebo například i brání tvorbě rakovinných buněk. Tím nejdůležitějším je patrně jeho schopnost zlepšovat metabolismus a regulovat hladinu estrogenu v těle.

Jako další složkou ve složení je obsažen další flavonoid (nacházející se v přirozené potravě) Myricetin. Je to opět velice silný antioxidant a efektivně působí proti volným radikálům a proti nadměrnému stresu. Stejně jako Kaempferol má protizánětlivé a protirakovinotvorné účinky. Jeho nejdůležitějším efektem pro nás sportovce je především snižování špatného LDL cholesterolu nebo prevence srdečních onemocnění.

Jako předposlední složkou je ve složení látka zvaná Fucoxanthin. V přírodě se nachází jako pigment v hnědých mořských řasách. V produktu je obsažen, protože má pozitivní vliv na metabolismus tuků a sacharidů. Mimo jiné také příznivě působí na celkové kardiovaskulární zdraví člověka (což je pro sportovce naprostý základ). Může být také účinný proti zvýšení špatného cholesterolu, snižuje krevní tlak, ale hlavně velice efektivně reguluje hladinu krevního cukru v krvi.

Poslední funkční složkou ve složení GDA je už známý (ovšem extrémně nedoceněný) minerál chrom. Ten je zde ve formě klasického pikolinátu chromitého, který je pro tělo lehce vstřebatelný a využitelný. Díky chromu budete z přijaté potravy mnohem efektivněji využívat všechny makroživiny (proteiny, tuky i sacharidy) a tím se jich i mnohem více uloží do svalových tkání a mnohem méně do tkání tukových. Za mě je chrom naprostý must have produkt pro každého sportovce. To je celé kompletní složení G.D.A od Bigzonu. Už jen zbývá podotknout, že celá výše zmíněná směsice surovin je uložena v kapsli skládající se z hydroxypropylmethylcelulózy.

Složení produktu Invictus GDA je opravdu zajímavé.

Je množství obsažených látek dostatečné?

U podobných produktů je zásadní množství obsažených látek, aby se dalo říci, zda doplněk bude mít skutečně nějaký efekt. U G.D.A od Bigzonu v doporučeném denním dávkování (to jsou 3 kapsle naráz) je množství funkčních látek opravdu vysoké. Ve spoustě případů bych řekl, že až zbytečně vysoké, proto mnohdy 3 kapsle nebudou ani vůbec třeba a vy si to tak budete moci managovat podle sebe (podle množství sacharidů v daném jídle). Jelikož je složení mimořádně účinné, klidně bych pro začátek začal s pouhou 1 kapslí denně s jídlem, které má okolo 50g sacharidů. Pokud má dané jídlo mezi 50-100g sacharidy zařadil bych dvě kapsle a nad 100 g sacharidů bych už použil doporučované 3 kapsle.
Tímto způsobem si jsem jistý, že dosáhnete maximálního požadovaného efektu GDA suplementu.

Jak, kdy a proč jsem G.D.A užíval?

Abych užívání suplementu maximálně zjednodušil, tak jsem jej užíval pouze dvakrát denně a to vždy v časy, kdy je pro mě kontrola hladiny krevního cukru to nejdůležitější a chci vytěžit z přijatých sacharidů co nejvíce. První čas, kdy jsem užíval G.D.A byl společně s před tréninkovým jídlem, které u mě zpravidla bývá založené více na sacharidech (pokud se nenacházím zrovna v dietě).

Dávkování jsem dodržoval podle své výše zmíněné pomůcky a to do 50g sacharidů 1 kapsle. Musím říct, že po zařazení produktu jsem skutečně pocítil veliký rozdíl. Předtím, když jsem G.D.A nepoužíval, tak jsem velice často (vždy) míval rapidní výkyvy v hladině krevního cukru a po sacharidovém jídle jsem býval hodně unavený. To ale už nyní neexistuje.
Druhým časem, kdy jsem produkt užíval bylo společně s po tréninkovým jídlem, kdy opět mívám velkou porci sacharidů. Zařadil jsem to tam zase z naprosto stejného důvodu, jak tomu bylo u jídla před tréninkem. Zjednodušeně řečeno, aby se sacharidy dostaly tam, kam mají a to do svalů a glykogenu.
Dalším časem, kdy by bylo prospěšné GDA produkt užívat je například společně s plánovaným cheat mealem. Díky tomu, by se opět mohlo více nutrientů uložit spíše do svalů než do tukových zásob.
Za mě jsou tyto časy tou nejvíce vhodnou dobou, kdy GDA užívat, abyste využili maximum z jeho potenciálu.
Také pokud máte stabilně vysoký příjem sacharidů v průběhu celého dne, klidně můžete dávkovat 1 kapsli ráno, 1 kapsli v poledne, 1 kapsli večer.

GDA můžete používat třeba s potréninkovým jídlem.

Prokázaný účinek, který ale bohužel na sobě moc nepocítíte

Svým způsobem velmi zvláštní a ikonickou věcí u GDA suplementů je fakt, že jsou prokazatelně funkční (bylo to dokázáno v mnoha vědeckých studiích), že v jídelníčku mají opravdu své využití, ale přesto to je na nich málokdy poznat. Paradoxem je právě to, že tento jejich efekt v podstatě nijak nepocítíte nebo neuvidíte. To by pro spoustu lidí mohl být problém, protože proč užívat doplněk stravy, u kterého nepociťujete viditelnou změnu, že ano? Ovšem ten efekt tam je a velký. Ale působí postupně, pomalu a hlavně dlouhodobě.
Takový rapidní efekt, jaký jsem pociťoval já, postřehnou patrně pouze ti jedinci, kteří jsou vysoce citliví na sacharidy, a často jim kolísá hladina krevního cukru. Já patřím mezi ně, a proto vím, jak jsou tyto suplementy efektivní, když se správně užívají.

Velmi přijatelná cena za špičkový G.D.A produkt

Výrobce Bigzone G.D.A vyrábí pouze v jednom jediném balení, které má 90 kapslí. Balení vás v přepočtu vyjde na 899,- Kč, což je hodně dobrá cena (když zvážím špičkové složení), která mně osobně vykouzlila úsměv na tváři. Vím, že to spoustě lidem přijde jako hodně peněz, ale za ten efekt, účinek a využitelnost, jakou tento doplněk disponuje, bych si připlatil klidně i mnohem více.
Pokud se budete držet doporučeného denního dávkování, což jsou 3 kapsle denně, tak vám celé balení vyjde na 30 dní. Tedy jedna dávka bude v přepočtu stát 30,-Kč. ¨
Ale abychom to brali realisticky, kolik z vás bude doopravdy potřebovat brát naráz 3 kapsle denně? Naprosté minimum řekl bych. Pokud nekonzumujete denně 500g sacharidů, tak plné dávkování nebude potřeba.
A i kdybyste ty 3 kapsle denně brali, tak celková cena za G.D.A mi stále na jeho poměry přijde dost nízká. Z tohoto produktu jsem zkrátka nadšený čím dál tím víc.

Tabulka cen pro Big Zone Invictus G.D.A
Obchod
Srovnání cen
Odkaz
Cena:  899 Kč
Cena:  978 Kč
949 Kč s kupónem

Kdo by produkt měl užívat? Závěr.

Co myslíte, vyplatí se investovat do G.D.A od Bigzonu? U takového doplňku stravy jako je GDA je tato odpověď extrémně individuální. Troufám si říct, že například pro 80% našich čtenářů bude produkt absolutně zbytečný a nebudou z něj nijak benefitovat. Na druhou stranu pro dalších 20% to bude jeden z nejdůležitějších doplňků, jaký budou mít ve svém arzenálu. Můj názor na tento produkt již víte. Jsem jejím velkým zastáncem, to ale neznamená, že produkt doporučím každému to ne. Běžnému cvičenci, čtenáři GDA určitě nedoporučuji, pro ně to bude veliká zbytečnost. Ale chci apelovat na pokročilé, profesionální cvičence a závodníky (kulturisty), aby zvážily užívání GDA produktů a pomohli mi dostat jej do popředí i na české scéně, protože je to skutečně taková třešnička na dortu, která vás posune o pár dalších procent dál, a budete díky němu zase o něco lepší. Vy jako profesionálové byste si GDA určitě pořídit měli a rozhodně nebudete litovat. Jakmile začnete, už s tím nebudete chtít přestat, to mi věřte.

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.

Sleva 3% na tvůj nákup

Close
Slevový kód:
svetfitnesscz
(Klikni sem pro použití)
Jak použít kupón:

sleva platí na vše