Scitec 100% Whey Professional: Jak hodnotíme jeden z nejoblíbenějších proteinů? (Recenze)

Naposledy upraveno: 6. dubna 2020

Snad jen málokterý protein čelí takové popularitě, jaká se dostává proteinu 100% Whey Protein Professional. A není se čemu divit, v poměry ceny a kvality vychází opravdu velmi dobře.

Jaké je ale jeho složení? Jak hodnotíme chuť a stravitelnost? To a mnohem více se dozvíte v dnešní recenzi, kde tento populární produkt z dílny Scitec Nutrition rozebereme do detailu.

Scitec 100% Whey Protein Professional
Publikováno: 15. ledna 2020
Upraveno: 6. dubna 2020
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Proteiny
Rozpustnost
8.4/10
Chuť
9.2/10
Stravitelnost
9.9/10
Cena
9.9/10
Složení
8.8/10
Celkové hodnocení
9.2
z 10 bodů

Na samotný úvod zbývá ještě dodat, že 100% Whey Professional obsadil druhou příčku v našem žebříčku nejlepších syrovátkových proteinů, takže přestože naše recenze bude především v pozitivním duchu, drobné nedostatky protein přeci jen má.

Složení, které není zcela jasné

Co mě na tomto proteinu poměrně zklamalo, je nejasné složení. Zaprvé výrobce neuvádí technologii výroby syrovátkového proteinu. Vzhledem ke spektru aminokyselin se dá předpokládat, že se jedná o filtrát, ale s jistotou to bohužel nevíme.

Zadruhé je ve složení zastoupený syrovátkový izolát, ale vzájemný poměr obou zdrojů bílkovin opět můžeme jen hádat. Vzhledem k tomu, že je ale uvedený ve složení až za sladidly se dá očekávat, že ho příliš mnoho není.

No a třetí nevýhodou, která za zmínku rozhodně stojí, je použití dalších přidaných surovin, jako jsou aromata, regulátory kyselosti, zahušťovadla i barviva.

Abych ale nebyl příliš kritický, protein má skvělé spektrum aminokyselin, obsahuje bílkovinné frakce laktoglobulinu, laktoferinu, laktalbuminu a imunoglobulinu a je obohacen i o trávicí enzymy, což je na protein této cenové kategorie opravdu nezvyklé. Stejně tak zde najdete i přidaný l-glutamin a také l-leucin, což jsou dvě hodně podstatné aminokyseliny, které po tréninku zajisté oceníte.

Whey Professional - složení

Bohužel musíte počítat s velkou pěnivostí

Při přípravě musím rozhodně ocenit velmi dobrou rozpustnost. Stačilo do 250ml vody vysypat tři čtvrtiny odměrky, párkrát zatřepat a protein byl zcela bez hrudek připravený k pití. S čím ale bohužel musíte počítat je poměrně velká pěna, která se na proteinu vytvoří a nějaký čas drží.

Chuťově protein sice absolutně vůbec neovlivňovala, ale stejně se jedná o poměrně rušivý element. Rovněž mi přijde zvláštní i dávkování, protože musíte použít tři čtvrtě odměrky, ne celou. V konečném důsledku se tak, pokud chcete přijmout přesnou porci, musíte dost zdržovat odměřováním.

Scitec 100% Whey Professional - odměřování

Chuť jahody a bílé čokolády vás zaručeně dostane

I když ovocné příchutě příliš nemusím, na zahraničních portálech měla suverénně nejlepší hodnocení varianta jahody a bílé čokolády, a proto jsem se rozhodl ji také vyzkoušet. A musím se narovinu přiznat, že jsem byl velmi příjemně potěšený, protože tato varianta rozhodně nepůsobí přehnaně uměle, jak jsem se původně obával.

Chuť je intenzivní, jahoda samozřejmě převažuje, ale stopy bílé čokolády dokreslující chuť zaznamenáte také. Za mě je to bezpochyby jedna z nejlepších ovocných variant, jaké jsou na trhu k dostání. Lépe si vede snad už jen limitovaná edice Czech Virusu - Mandle a pomeranč.

Scitec 100% Whey Professional - příchuť

V poměru ceny a kvality je bezkonkurenčně mezi nejlepšími

Z mých dosavadních zkušeností je jakási průměrná cena za jednu dávku syrovátkového proteinu zhruba 19 Kč. Pokud ale koupíte 5kg balení Scitec 100% Whey Protein Professional, zaplatíte za jednu dávku pouhých 13,1 Kč, což opravdu nemá konkurenci.

Právě díky skvělému poměru ceny a kvality si myslím, že tento protein je jako dělaný pro studenty, kteří si zkrátka a dobře nemohou dovolit do doplňků výživy investovat tisíce měsíčně.

Tabulka cen pro Scitec 100% Whey Protein Professional
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

Whey Professional - cena a kvalita

Závěrečné zhodnocení

Pokud přežijete vyšší pěnivost a ne zcela transparentní složení, má Scitec 100% Whey Protein Professional pouze samá pozitiva -bezkonkurenční poměr ceny a kvality, nespočet velikostí balení a výborných příchutích, které si pochvaluje téměř každý, kdo protein kdy ochutnal.

Nelze ho tedy jinak než doporučit a kdybych náhodou neměl možnost se dostávat stále k novým proteinům (což díky své práci pro Svět Fitness mám), byl by Scitec 100% Whey Professional pro mě jasnou volbou.

Velký test syrovátkových proteinů (VIDEO):

Komentáře (10)

Milda
Leden 16, 2020

Sladidlo acesulfam...ten protein byl hitem před 10 lety :-D.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(-2)
Mirek Dvořák
Leden 18, 2020

Nevidím na acesulfamu v rozumném množství nic extrémně špatného. Pokud do hloubky prostudujte většinu studií, které se aspartamem a acesulfamem zabývají, přijdete na to, že ve většině případů je subjektům podáváno takové množství, jaké při běžném fungování nikdy nebudete schopni přijmout (např. 2000 plechovek Coca-Coly etc.), takze z mého pohledu v malém množství žádný problém :)

Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(0)
Jirka
Leden 17, 2020

Není uveden způsob zpracování, je to syrovátkový koncentrát, isolat je až za sladidly, takže v praxi žádný isolát neobsahuje (stopové množství), navíc umělá aroma, zahušťovadla, barviva, regulátory kyselosti..na trhu je přeci mraky lepších a i levnějších proteinů...:-)

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(-1)
Mirek Dvořák
Leden 18, 2020

Ahoj Jirko,

Mraky levnějších proteinů bych chtěl vidět, tedy pokud se nejedná o ty značky, které něco deklarují a pak se při analýze zjistí, že je tam o 20g bílkovin méně. To, že není uvedeny způsob zpracování není nic neobvyklého, CFM je tady nás takový malý český "výmysl," nikdo v zahraničí ho nemá potřebu na obaly uvádět. A vámi uvedené body sice protein obsahuje, ale pokud nejsou nějak výrazně v rozporu se zdravým, což například použití koncentrátu z červené řepy coby barviva určitě není, není to podle mého názoru problém. Obzvlášť u proteinu, který poskytuje takhle dobrý poměr ceny a kvality. Jako student bych protein rozhodně užíval.

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(-2)
Milda
Leden 18, 2020

Aspartam nemá moc pozitivní ohlasy.Podívejte se i na tyhle studie.Vemte v úvahu,že většina těchto studií, nebývá dlouhodobých.., myslím,že Jirka má pravdu v dnešní době se dá koupit spousta lepší proteinù za ty peníze ,osobně jsem zkoušel Cellucor a měl jsem po něm lepší výsledky a skořicová rolka byla chuťově opravdu luxusní.Dále bych chtěl poukázat na české firmy jakou jsou Czech Virus ,Extrifit,Prom In za mě udělali obrovské pokroky , slazeno bývá většinou stevií přidávají do toho probiotika apod...Osobně se přikláním k tomu, že tento protein patří do těch 90 let.....

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(0)
Robin
Leden 19, 2020

Mozna ma kazdy jiny chute, ale za me proteiny od extrifit, promin chut, no jak to napsat. Proste si je s chuti nedam. Ale burakove maslo od scitec je proste vyborny... osobne jsem ten typ, ze si radsi pochutnam nez neco pit kuli malinko lepsimu slozeni. Jinak me mile prekvapila mp5 vanilka od CZV

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Gregor
Leden 23, 2020

Ahoj ,

Trošku odbočím od Scitecu , ale aký máte názor na protein značky Stillmass? Z môjho pohladu amatéra to vyzerá celkom sľubne a ta cenová kategória nemá konkurenciu z pohladu zloženia a hodnôt ...ale rad by som počul vás názor :)

Ďakujem

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Niky
Leden 26, 2020

Dobry den, chtela jsem se zeptat, zda je ok uzivat klasickou syrovatku co se da sehnat za par korun v lekarne. Zajimaly by me jeji ucinky na lidske telo a pripadne zda je ve vetsi mire prospesna i pro lidi kteri chodi pravidelne do fitka.

Predem vam moc dekuji za nazor :) Niky

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Mirek Dvořák
Únor 1, 2020

Dobrý den Niky,

Syrovátka je odpadní produkt, který se ještě před pár lety vyléval prasatům. Proto je cena za ni tak nízká. Obsahuje velké množství laktózy a odpadních látek. Při výrobě kvalitních proteinů se tyto nežádoucí látky, laktóza a sacharidy odstraní a zbyde čistý produkt bohatý na bílkoviny, proto je rozdíl v ceně tak zásadní. Já osobně tedy syrovátku jako takovou určitě nedoporučuji, i když jí pravděpodobně nic nezkazíte.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(-1)
RADIM GROSS
Únor 7, 2020

Dobrý den, chtěl jsem se jen prosím vás zeptat na váš názor o proteinu (složení atd) od firmy Protein&co děkuji vám moc za odpověď

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)