Trénink

Jak vybrat správné boty do posilovny? Nejlepší boty na cvičení, crossfit a vzpírání.

V posilovně se až překvapivě často setkávám s lidmi, kteří cvičí v trepkách, což je pro mě naprosto nepochopitelné, jelikož je to obuv zcela nevhodná pro jakékoliv cvičení. Právě proto bych se tedy v tomto článku rád věnoval, u nás ne příliš probíranému tématu, a tím jsou nejlepší boty na trénink.

Samozřejmě, že ani správně zvolená obuv vám nezaručí zázračné pokroky. Může vám však umožnit zlepšení tréninku, a to především usnadněním provádění řady cviků, zdokonalením jejich techniky či dokonce zvýšením vašich silových výkonů. Volbou správné obuvi můžete navíc předejít naprosto zbytečným úrazům či zraněním.

Potřebuju speciální boty do posilovny?

Pokud jste začínající cvičenec, je pro vás zbytečné investovat do speciálních bot. Ani tak byste ale rozhodně neměli podceňovat důležitost toho v jaké obuvi cvičíte. Jak už jsem zmiňoval výše, boty jako trepky či třeba sandály jsou naprosto nevhodnou obuví na cvičení. Jelikož jsou volné, nedokážou udržet naše kotníky zpevněné, což vede k nestabilitě, která by mohla dříve či později zapříčinit nepříjemná zranění.

Další nevhodnou obuví na cvičení jsou pak také běžecké boty. Tyto boty jsou totiž uzpůsobené na běhání a poskytují tak výhody zcela nevhodné pro cvičení. Hlavní rozdíl mezi běžeckými a vzpěračskými botami je ten, že běžecké boty jsou polstrované, tedy měkké, zatímco vzpěračské boty mají tvrdou a pevnou podrážku. Tím, že mají běžecké boty stlačitelnou a měkkou podrážku, snižují nárazový šok pokaždé, když se vaše noha dostane do kontaktu se zemí. Přesněji řečeno absorbují tlak působící na nohy, který by mohl postupem času vést ke zraněním. To je sice u běhu velice užitečné, nicméně při cvičení potřebujeme hlavně stabilní kontakt s podlahou, který tak běžecké boty svou konstrukcí zcela narušují.

 

V podstatě pro každý pohyb či cvik, který provádíme, je totiž důležitá naše stabilita, která se odvíjí od našeho postoje, jehož základem je zase stabilita našich nohou. Veškerá stabilita v kloubních spojeních spoléhá při cvičení právě na stabilitu v nohách. Jelikož jsou naše kotníky velice mobilní, je třeba si vybírat boty na cvičení především takové, které jsou schopny udržet naše kotníky zpevněné a stabilní. V prvé řadě by tedy měly být pevné, a to jak z boku, tak v oblasti našich pat. Dále by vám měly dobře sedět, měly by být pohodlné, a rozhodně by neměly jakkoliv klouzat. Při výběru tak dejte přednost spíše praktičnosti a pevnosti před vzhledem a drahou značkou.

Dřepl jsem na široko 455 kg v botách od vietnamců za 300 kč, pak jsem dřepoval 300 kg na úzko ve vzpěračkách od Nike za 5 000 Kč. Teď mám obyčejný plochý pumy a nikdy jsem v tom nepoznal velký rozdíl. Hlavní je, aby byly boty pevný.
Martin Homola (profesionální powerlifter)

-

Vhodné boty na silový trénink

A tady už bych tedy chtěl postupně rozebrat výhody a specifika jednotlivých druhů bot, které jsou uzpůsobeny hlavně pro silové tréninky.

 

1. Vzpěračské boty

Jak už jejich název napovídá, jsou uzpůsobené a vhodné výhradně pro cviky jako je trh či nadhoz a s nimi úzce související cviky jako je dřep a přemístění. Poskytují nám oporu a bezpečnost, která je u těchto náročných cviků velice potřebná.

Vzpěračské boty jsou specifické hlavně tím, že mají vyvýšenou a pevnou patu, poskytují dostatečný prostor pro prsty a nemají výstelku. Díky pevnému, koženému skeletu a pásce na suchý zip navíc vaši nohu perfektně zpevní. Tyto boty poskytují řadu výhod především u dřepu. Vyvýšená pata zvyšuje rozsah pohybu našich kotníků, což umožňuje, hlavně jedincům se špatnou pohyblivostí kotníků, provádět hlubší dřepy. Jinak řečeno jsou tyto boty schopny v určité míře kompenzovat naši nedostatečnou mobilitu. Dále vyvýšená pata napomáhá udržovat vzpřímenou polohu hrudníku, čímž dochází k menšímu zatížení a tlaku na dolní část zad. A v neposlední řadě také umožňuje držení stabilní pozice nohou při dřepu tím, že je udržuje v neutrální klenuté poloze.

Vzpěračské boty nám tedy díky své konstrukci umožňují nejenom provádět hlubší, stabilnější a bezpečnější dřepy, ale také je provádět v plném rozsahu pohybutedy efektivněji.

Koupě vzpěračských bot je tak rozhodně skvělou investicí, která vám umožní zdokonalit techniku provedení řady cviků. Díky tomu pak můžete zlepšit svoje silové výkony a vyhnout se často zbytečným a nepříjemným zraněním.

Náš tip
Především bych vzpěračské boty doporučoval všem, kteří mají s náročnými cviky (jako je nadhoz či dřep) problémy, ať už vlivem výšky, bolestí zad či špatnou mobilitou kotníků. Díky těmto botám se vám takovéto cviky budou cvičit mnohem jistěji, stabilněji a také bezpečněji.

-

 

2. „Barefoot“ boty

Specifikum těchto minimalistických bot spočívá v tom, že perfektně zachovávají tvar našich nohou, mají flexibilní podrážku a anatomicky tvarovanou špičku. Jsou tedy navrženy, tak, aby co nejlépe zachovaly přirozený kontakt noh s podlahou.  Vlastně se snaží o co nejvěrnější napodobení chůze naboso, z čehož vznikl také jejich název „barefoot“ neboli „bosé“ boty. Naše nohy tak nejsou ničím omezovány a mohou se pohybovat zcela přirozeně.

Tyto boty nám tak pomáhají lépe vnímat polohu a pohyb našich nohou, což je velice důležité a výhodné hlavně u cviků jako je mrtvý tah. Při provádění tohoto cviku je důležité tlačit nohami do země, jako bychom se chtěli propadnout. Cílem je přitom vytvořit totožný tlak na třech místech našich chodidel najednou, a to na patě, malíčku a palci. To nám poskytuje kromě optimální stability, také jistotu a zpevnění celého těla, které je tolik potřebné pro provedení tak náročného cviku.

Naproti tomu takové dřepy v těchto botách či naboso mohou být mnohdy nepříjemné či dokonce nebezpečné. Především lidé, kteří mají problémy se zády, chodidly či s mobilitou obecně by se jim měli vyhnout. Při provádění dřepů v takovéto obuvi či naboso máme totiž tendenci se více předklánět, kvůli čemuž je dolní část zad více namáhána. Dále je zvyšována vnitřní rotaci kyčle a s tím vším související problémy s pronací chodidel a stažením vnějších rotátorů.

„Barefoot“ boty tak s sebou přináší řadu výhod i nevýhod. Pro běžného cvičence, který netrpí žádnými problémy se zády či s mobilitou jsou však rozhodně skvělou investicí, která při cvičení zajistí přirozený pohyb chodidel. Naopak pro powerliftery je pořizování si těchto bot docela zbytečné, jelikož jsou takovéto boty na soutěžích v silovém trojboji zakázány.

Náš tip
Pokud vás však trápí problémy se zády či chodidly nebo na tom nejste zrovna nejlépe s mobilitou, doporučuji zkonzultovat koupi a vhodnost těchto či jiných speciálních bot na silový trénink s fyzioterapeutem nebo jiným podobným odborníkem.

-

 

3. „Conversky“

Tenisky označované jako tzv. „conversky“ dnes díky svému jedinečnému vzhledu znají lidé snad po celém světě. Tyto nízké boty s pevnými patami jsou velice populární také mezi powerliftery.

Hlavním důvodem, proč jsou u powerlifterů tak populární je fakt, že jsou to pevné boty, které dokážou poskytnout našim kotníkům a patám určitou podporu a stabilitu. Proto jsou vhodné hlavně pro cviky, u kterých hrají důležitější roli spíše kyčle než kotníky. Takovými cviky jsou například mrtvé tahy či dřepy s osou položenou níže na zádech tzv. „low bar“. Dalším důvodem je pak také to, že mají tenkou podrážku bez zbytečných vycpávek. Čili jsou schopny udržet dobrý kontakt noh s podlahou, což je, jak už jsem zmiňoval výše, skvělé pro stabilitu a zpevnění celého těla.

„Conversky“ nicméně nemají vyvýšenou patu, což znamená, že stejně jako „barefoot“ boty, nejsou schopny kompenzovat nedostatečnou mobilitu kotníků. Moc bych je pak nedoporučoval také pro vzpírání tedy pro cviky jako je nadhoz či trh.

Náš tip
Tyto boty bych tak doporučil hlavně powerlifterům. Oproti vzpěračské obuvi totiž mají dvě velké výhody. Za prvé jsou levnější, byť samozřejmě ne všechny modely a za druhé jsou vhodné a použitelné na celý silový trojboj tedy na dřep, mrtvý tah i bench press.

-

 

4. Boty na CrossFit

Jelikož jde o komplexní sport, kde se střídá hodně statických a dynamických disciplín, musí být i boty určené pro CrossFit velice komplexní. Skvělé boty pro CrossFit by tak měly mít hned několik specifických vlastností potřebných jak pro vzpírání, tak pro běhání.

V prvé řadě by měly mít tvrdou patu, vyztuženou vnitřní stranu a pevnou platformu. Díky tomu nám zajistí stabilní a pevný postoj, který je potřebný pro cviky jako je mrtvý tah, dřep či přemístění. Další důležitou vlastností je pak lehkost. Jelikož se v CrossFitu soutěží na čas je lehká konstrukce potřebná pro dostatečnou dynamiku a rychlost. Poslední vlastností je pak vyvýšení paty. Přílišné vyvýšení by však mohlo být u některých cviků spíše na škodu, takže bych doporučoval vyvýšení spíše nižší, než je standartní.

Náš tip
Jelikož jsou takovéto boty konstruovány hodně komplexně můžete je rozhodně použít, jak pro běhání, tak pro běžné tréninky v posilovně. Pokud se však ve fitku zaměřujete hlavně na silový trénink, sáhnul bych, být vámi, spíše přímo po vzpěračské obuvi či po „Converskách“.

-

Jaké boty doporučujeme?

Co se týče vzpěračské obuvi doporučoval bych například boty Reebok Lifter, které mají výborné recenze. Tento model má skvělý design, který vám nabízí přesně to, co od vzpěračských bot očekáváte. Díky pásce na suchý zip, která vaši nohu perfektně zpevní, podšívky proti tření a dvojité gumové podešvi vám tyto boty zaručují perfektní stabilitu a bezpečnost. Jako alternativu k nim bych pak viděl boty Adidas Powerlift, které se pohybují v podobné cenové relaci a nabízí tytéž výhody.

U „Barefoot“ obuvi máte na výběr varianty jako jsou prstové boty nebo ponožkoboty (skinners). Obě tyto varianty poskytují perfektní kontakt noh s podlahou, navíc svým designem zachovávají tvar vašich nohou pro co nejpřirozenější pohyb. Z prstových bot bych doporučoval například Vibram Fivefingers. Na této stránce, pak můžete nalézt plno skvělých druhů a variant ponožkobot.

Z „conversek“ je velice oblíbený model Converse Chuck Taylor All Star, který má skvělý design s pevnou, gumovou podrážkou. U špičkových powerlifterů a strongmanů často vídám právě tento model.

Pro CrossFit jsou pak skvělou volbou boty Reebok Crossfit Nano. Mají nízký střih, vytvrzenou patu, podšívku proti tření a gumovou podešev, čili veškeré výhody, které takovéto boty mají poskytovat. Navíc je tento model vyroben z prodyšného materiálu, proto je velice lehký a pro CrossFit tak naprosto ideální.

 

O našem magazínu
Internetový magazín SvětFitness.cz byl, je a vždy bude nezávislý portál. Doporučíme vám pouze ty produkty, které bychom sami užívali a do kterých bychom sami investovali. Nepřijímáme tedy žádné sponzorské dary a nenecháváme se uplácet jednotlivými výrobci.
Pokud si těchto hodnot vážíš, můžeš o našem magazínu říct svým sportovním parťákům. V článcích a recenzích se snažíme zaobírat všemi okruhy (posilování, suplementace a výživa), takže si každý přijde na své.

A to už je tedy pro tentokrát vše. Doufáme, že se vám dnešní průvodce pro výběr nejlepších bot do posilovny líbil a kdybyste měli jakékoliv dotazy, rozhodně se nebojte zeptat v komentářích.

Další podobné články:

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (3)

Prokop
Červenec 1, 2020

Eh, k tomu doporuceni, co se vzpirani tyce tak nike romaleos 2 ( vyroba skoncila, vypada to ze adekvatni nahrada jsou romaleos 4 , trojky maji kopackovy tvar - uzka bota a jen jednu prezku)jsou podle me naprosta modla, reeboky sem na noze mel a prisly mi tezke. Tohle se neda doporucit, je treba si botu vyzkouset kazdemu sedi neco jineho.

Co se crossfitu tyce tak tam je to jeste tezsi, mas navyber hlavne mezi Nike, Reebok a Nobull, dalsi vec je ze kazda generace bot je podle me hlavne u reeboku naprosto odlisna. Vlastni zkusenost je ze nejlip se mi cvici v Nobullech, pak Nike Metcon, reebok nano neposoudím. Ale i tady plati ze je potreba si to vyzkouset.

Dalsi znacka ktera zabiha do obou sportu a neni tu zminena je inov8, podle me maji super vzperacky a maji i boty na cross.

Souhlasím(+5)
Nesouhlasím(0)
Romino
Červenec 1, 2020

Ani jedny by som si teda nekupil. Ja do fitka jedine od GorilaWear :)

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Pepík dřepík
Červenec 3, 2020

Ahoj, chtěl bych se zeptat na klasické sálové kopačky na fotbal, protože taky mají rovnou podrážku a bez vyvýšené paty, tak jestli má cenu kupovat nový spešl boty pro rekreačního sportovce (mobilitu mám jako vínko, takže vyvysenou patu nepotřebuju)

Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(0)