Suplementy

Je bezpečné užívat prošlý glutamin?

Glutamin je v poslední době stále více diskutovaným suplementem. A i když jsme ho v našem článku ze série Suplementů pod drobnohledem probrali téměř do poslední součástky, jednu podstatnou věc jsme vůbec nezmínili. A tou je užívání glutaminu po expiraci.

Pojďme se tedy v dnešním článku podívat na to, jak prošlý glutamin vůbec poznat, jestli datum spotřeby nějakým způsobem ovlivňuje možnost užívání glutaminu a na mnoho dalšího.

Jak poznat prošlý glutamin?

I když například u takového proteinu po expiraci může být s poznáváním trošku problém, u glutaminu to příliš nehrozí. Starý glutamin totiž poznáte po čichu. Pokud jste glutamin užívali již někdy dříve, jistě jste si všimli, že se jedná o velmi aromatický suplement.No a pokud máte glutamin a výrazně překročenou dobou minimální trvanlivosti, je cítit ještě o to více, hůře a intenzivněji. Některým z vás možná může připomínat vůni čpavku. Zkrátka a dobře, není lehké tuto vůni popsat, ale poznáte ji bez jakýchkoliv problémů.

O trochu horší je to s glutaminem, který je prošlý teprve krátký čas (řekněme v řádu několika týdnů). To se totiž ještě neprojeví na zápachu suplementu. Pravděpodobně by takový doplněk měl být stále ještě v pořádku a jeho užívání by nemělo být nijak zdravotně nezávadné.

Jestli používáte glutamin v kapslích, pravděpodobně nejlepším řešením bude jednu kapsli rozdělat a opět vyzkoušet vůni glutaminu.

Glutamin prošlý pár dní či týdnů
Pokud je glutamin prošlý teprve pár dní či týdnů, pravděpodobně bude naprosto nezávadný a vy ho můžete bez obav vyzkoušet.

 

Je bezpečné užívat prošlý glutamin?

Je i není. Jak jsme již zmínili výše, stěžejním kritériem by měla být délka, po kterou je glutamin prošlý. Pokud po otevření voní naprosto normálně, pak nevidím důvod, proč ho nevyzkoušet. Jestli se vám na něm zdá ale něco zvláštního, bude lepší se užívání vyvarovat.

Koneckonců, glutamin rozhodně patří k těm levnějším suplementům, a tudíž je opravdu zbytečné riskovat zdravotní problémy kvůli užívání prošlého. Stejně jako například u prošlých BCAA vám v krajním případě nehrozí nic horšího než střevní potíže.

Glutamin v kapslích po expiraci
Pokud máte glutamin v kapslích prošlý delší dobu, může se to projevit vyblednutím a jemnou změnou barvy kapsle.

 

Závěr

Pokaždé, když se dotaz týkající se užívání prošlých suplementů objeví v některé z diskuzí na sociálních sítí, najde se člověk, který odpoví: “Zkus a uvidíš”. A přesně k tomu bychom se přikláněli i my.

Pokud bude glutamin vypadat naprosto normálně a nebude nijak zvláštně cítit, bude z 99% naprosto v pořádku. To nejhorší, co se vám může po konzumaci prošlého glutaminu stát, jsou drobné střevní potíže.

V takovém případě je ideální sáhnout po novém glutaminu. Vybrat ho můžete třeba v našem katalogu suplementů.

Máte doma další suplementy po expiraci?

Vše, co potřebujete vědět o glutaminu (video):

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.