Suplementy

Je bezpečné užívat prošlé BCAA?

BCAA jsou v posledních letech velmi často skloňovaným suplementem. Přestože o nich bylo napsáno snad již všechno možné i nemožné a jejich účinky byly zmapovány naprosto dokonale, ještě jsem nezaregistroval článek, který by se zajímal o prošlé BCAA.

V dnešním článku se tedy podíváme na to, jestli jsou větvené aminokyseliny po expiraci vůbec vhodné k užívání, nebo je lepší pořídit nové.

Jak poznat prošlé BCAA?

Když jsem před nějakým časem testoval BCAA synergy, nestihl jsem balení využít před datem spotřeby. Problém je, že ani měsíc “stará” BCAA nejsou na pohled vůbec odlišná od těch normálních.

Pokud jsou vaše BCAA po expiraci, ale zůstala po celou dobu zavřená a dobře skladovaná, neměla by do nich proniknout vlhkost, a tudíž nemohou zplesnivět a ani by se do nich neměly dostat žádné bakterie. Jestli jste produkt ale otevřený měli, pravděpodobně bude po expiraci zhrudkovatělý (hrudky sice neindikují závadnost, protože se mohou objevit i na novém produktu, do kterého pronikla vlhkost, ale často doprovází právě prošlé suplementy).

U tabletových BCAA je to o poznání jednodušší, protože nejsou na vlhkost tolik náchylná.

BCAA v tabletách po expiraci
Pokud máte BCAA v tabletách, nejsou tolik náchylná na vlhkost, a tudíž vydrží déle a ani po expiraci s nimi není takový problém.

 

Je bezpečně prošlé BCAA užívat?

S největší pravděpodobností ano. Existuje jen opravdu malé riziko vzniku bakterií či jiného znehodnocení, pokud byly BCAA uzavřeny a celou dobu byly i správně skladovány. Co ale pravděpodobně zpozorujete, bude o poznání horší chuť. Tento “defekt” je typický nejen pro BCAA, ale vůbec pro všechny doplňky i jiné potraviny po expiraci.

Když už se dostanete k aminokyselinám s prošlou expirační dobou, rozmíchejte jednu dávku v malém množství vody a před samotnou konzumací se zkuste zaměřit na vůni a rozpustnost BCAA. Pokud se vám na ní nebude cokoliv zdát, bude lepší se konzumace vyvarovat.

TIP: 7 nejlepší obchodů, kde koupit suplementy!

Osobní zkušenost

Párkrát se mi samozřejmě stalo, že jsem BCAA nestihl vypotřebovat před expirací. Pokud se to tedy stane i Vám a v balení zbývá několik posledních dávek, rozhodně to není důvod aminokyseliny vyhazovat, protože pravděpodobně budou naprosto v pořádku.

Jestli ale do nich pronikla vlhkost a na jejich vůni nebo chuti se to nějak projevilo, bude lepší investovat do nových.

Prošlé BCAA Synergy
Pokud máte doma BCAA po expiraci, zkuste je rozmíchat v šejkru a prozkoumat rozpustnost, vůni a posléze i chuť.

 

Závěr

Pokaždé, když se dotaz týkající se užívání prošlých suplementů objeví v některé z diskuzí na sociálních sítí, najde se člověk, který odpoví: “Zkus a uvidíš”. A přesně k tomu bychom se přikláněli i my.

Pokud po rozmíchání budou BCAA vypadat naprosto normálně, budou z 99% naprosto v pořádku. To nejhorší, co se vám může po konzumaci prošlých BCAA stát, jsou drobné střevní potíže.

V takovém případě doporučujeme BCAA vyhodit a sáhnout po nových, například po Nano BCAA, které patří mezi ty nejlepší větvené aminokyseliny na trhu.

Máte doma další suplementy po expiraci?

Vše, co potřebujete vědět o BCAA (video):

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.