Suplementy

Jak vybrat protein na hubnutí? Máme pro vás průvodce výběrem

Mnoho lidí si stále myslí, že proteinové nápoje jsou určené především pro ty, kteří chtějí nabírat ohromnou svalovou hmotu a zvětšovat svůj objem. To však není tak úplně pravda a protein dokáže být velmi účinným pomocníkem i při redukci hmotnosti. V našem dnešním článku se proto podíváme, jak vybrat ten nejlepší protein na hubnutí a jaké výhody vám jeho užívání přináší.

Jaká je spojitost mezi bílkovinami a hubnutím?

Co se týče sportovní výživy, jen těžko byste hledali více propíranou makroživinu, než jsou právě bílkoviny. Jejich význam pro naše tělo je zcela stěžejní a bez nich bychom jednoduše nemohli existovat. Jejich účinky na lidský organismus jsou dobře zdokumentované a prostudované. Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem celé hmoty našeho těla a mimo svaly jsou nesmírné důležité také pro naše orgány a pojivové tkáně.

Kromě těchto základních funkcí však hrají bílkoviny zcela klíčovou roli také při hubnutí. Ze všech makroživin totiž bílkoviny poskytují největší pocit zasycení, díky čemuž výrazně snižují chuť na další jídlo. Mimo to tělo při jejich zpracování musí vydat větší množství energie. Tím se zvyšuje termický efekt a spalování tuků je efektivnější. Při hubnutí a zvýšeném energetickém výdeji také napomáhají udržovat svalovou hmotu.

Během hubnutí bychom tak měli náš příjem bílkovin zvýšit na hodnotu někde okolo 1,5-2,2 g na kilogram tělesné váhy. Více jsme o tom však psali v našem článku Kolik bílkovin denně přijmout? To však může být pro mnoho z nás extrémně těžké “ujíst” a právě v tuto chvíli nastupují na scénu proteinové nápoje.

Micelární kasein jako vhodný protein do diety.
Proteinový suplement může být opravdu užitečným doplňkem ke zdravému a vyváženému jídelníčku.

Proč používat protein na hubnutí?

Používání proteinu v dietě v zásadě není nezbytné. Jestliže si dokážete zajistit dostatečný přísun bílkovin ze stravy, rozhodně se nemusíte trápit tím, že proteinový nápoj do svých stravovacích návyků nezařadíte. Je však skvělým pomocníkem.

Proteinové nápoje totiž představují vynikající alternativu k různým svačinám a “mezijídlům”. Ačkoli si je dáváte v tekuté formě, dokáží výborně zahnat hlad a jejich sladká chuť snadno překoná i touhu po nějaké té dobrotě. Využít je však můžete také jako dochucovadla do různých dietních buchet nebo kaší.

Většina dnešních proteinů navíc obsahuje různé příměsi ve formě vitamínů, minerálů nebo zažívacích enzymů. Ty mohou být při dietě nesmírně užitečné, protože tělo dokáže na výraznou změnu jídelníčku reagovat různě a citlivější jedinci se zažívacím obtížím nejspíše nevyhnou.

Jaký protein do diety je tedy nejlepší?

V dietě je samozřejmě chtě nechtě nutné omezit přísun sacharidů, takže se odpověď přímo nabízí. Ideální proteiny do diety jsou takové, které obsahují minimální množství sacharidů. Obvykle jsou to syrovátkové proteinové izoláty, u nichž je obvykle obsah sacharidů stlačen na minimum. Bát se ale nemusíte ani syrovátkových proteinových koncentrátů. Jsou totiž zpracovávané prakticky stejně kvalitními postupy. Rekreační sportovec v jejich účincích pak prakticky neshledá žádný rozdíl.

Protein a pečení do diety
Pokud máte čas a chuť, můžete proteiny přidávat i do různých receptů. 

Jak je to s rostlinnými proteiny?

Koncentráty a izoláty jsou obvykle vyráběny na bázi mléčné syrovátky, což představuje problém pro vegany nebo například osoby s intolerancí k laktóze. Zajímavou alternativou k nim tak mohou být různé rostlinné proteiny, kterých je na trhu taktéž celá řada.

Rostlinné proteiny jsou dostupné v mnohých variantách. Jejich základ může být vytvořen z hrášku, rýže, konopí nebo třeba dýně. Mezi lidmi stále koluje mýtus, že jsou rostlinné proteiny horší než ty syrovátkové a že se hůře tráví. V některých případech sice mohou být tyto zdroje bílkovin méně kvalitní, při dostatečně vyvážené stravě však rozdíly eliminujete. 

No a to by od nás bylo pro tento článek všechno. Pokud máte nějaké otázky, neváhejte se zeptat v komentářích. 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.