Inkospor Active Pro 80 – Protein s diskutabilním složením (Recenze)

Naposledy upraveno: 3. června 2021

V této recenzi si posvítíme na německou značku Inkospor. Dozvíte se tak, jak si v našem testování proteiny od této značky vlastně vedly, co na nich oceňujeme a co naopak ne. Pokud tedy zrovna uvažujete o koupi proteinů přímo od Inkosporu nebo jen prostě hledáte další protein, jaký byste mohli eventuálně vyzkoušet, rozhodně nepřestávejte číst.

V prvé řadě se musím přiznat, že existence této značky pro mě byla až do nedávna naprostou záhadou. Přirozeně jsem tak byl velice zvědavý na to, co je Inkospor vůbec zač a jak kvalitní produkty mi může nabídnout. Na druhou stranu však ve mně neznámost této značky vyvolávala také určitou dávku nedůvěry v její produkty.

Jak to tedy ve skutečnosti je? Je Inkospor značka, do které se vyplatí investovat? Nebo byste se jí měli raději vyhnout? Na všechny tyto otázky se vám zde samozřejmě pokusím odpovědět.

Inkospor Active Pro 80 Protein
Publikováno: 3. června 2021
Upraveno: 3. června 2021
Autor recenze: Radim Kostura
Kategorie: Proteiny
Chuť
7.9/10
Rozpustnost
8.5/10
Stravitelnost
6.7/10
Složení
7.6/10
Cena
6.3/10
Celkové hodnocení
7.4
z 10 bodů

Měl jsem možnost od této značky vyzkoušet vícesložkový protein Active Pro 80 Protein shake a čistě ze zvědavosti pak také jejich veganský protein Active Protein shake bez lepku a laktózy, kterému dám prostor na konci této recenze. Upřímně můžu říct, že mě složení proteinů této značky velice překvapilo, v některých ohledech mile, v některých zase nemile. Pojďme se na to tedy podívat.

-

Složení a stravitelnost

Podle složení můžeme snadno přijít na to, že Active Pro 80 Protein shake není klasický syrovátkový protein, ale vícesložkový proteinový koncentrát. Kromě převažující mléčné bílkoviny tu tak můžeme nalézt také syrovátku či vaječný albumin. Právě díky takovému složení jsou vícesložkové proteiny skvělým zdrojem rychle, středně i pomalu stravitelných bílkovin.

Metody zpracování proteinů, ani přesný poměr jednotlivých zdrojů bílkovin jsem u této značky bohužel nikde nenašel. Výrobce je tak buďto neuvádí nebo jsem si jich prostě jen nevšiml. Pokud jste teda někde metodu zpracování či poměr zdrojů bílkovin našli, určitě se nebojte ozvat v komentářích, budu jen rád.

Proteiny od této značky se vyznačují především extrémně vysokým obsahem aminokyselin, který je zde vyjádřen prostřednictvím aminokyselinového skóre. Že nevíte, co to je? Naprosto vás chápu, upřímně řečeno, ani já jsem to do nedávna nevěděl. Jen pro představu, aminokyselinové skóre (AAS) je ukazatel stanovený Světovou zdravotnickou organizací. Jedná se tedy o jakýsi ukazatel kvality obsažených bílkovin pracující s poměrem jednotlivých aminokyselin ve vybraném produktu vůči referenční bílkovině. Jak už jsem zmiňoval, nikdy předtím jsem se s něčím takovým u žádné jiné značky nesetkal. Ať je to však, jak chce, musím říct, že tento protein obsahuje opravdu vysoké množství aminokyselin jako je například leucin, isoleucin, prolin, valin či alanin. Právě díky tak vysokému obsahu aminokyselin jsou tedy tyto proteiny pro podporu regenerace, více než vhodné.

-

Docela vysoko se však bohužel ve složení objevuje umělý cukr maltodextrin. Na tento sacharid existuje řada názorů, ať už negativních či pozitivních. Velice často je uváděn jako skvělý zdroj energie a to, jak před, během, tak po tréninku. Na druhou stranu je však třeba zmínit také to, že má maltodextrin poměrně vysoký glykemický index, což znamená, že může ovlivňovat hladinu cukru v krvi. V proteinech, zvláště této cenové relace, však podle mého názoru podobné přidané látky nemají moc, co dělat.

Jako sladidlo je zde použita dvojice kontroverzních umělých sladidel aspartamu a acesulfamu K. Pokud vás problematika umělých sladidel zajímá, neváhejte mrknout na náš starší článek zabývající se právě tímto tématem.

Ve zkratce tedy jen řeknu, že aspartam je velice často démonizován především kvůli tomu, že v našem těle metabolizuje malé množství toxického methanolu. Toto množství je však naprosto minimální a sám Lukáš Roubík k tomuto tématu dodává, že větší množství methanolu může vzniknout i při pití takového pomerančového džusu či rajčatové šťávy. Aspartam je navíc schválen ve více než 90 zemích světa, přičemž jeho zdravotní nezávadnost byla nesčetněkrát testována.

I druhý zmíněný acesulfam K je mnohdy démonizován, a to kvůli možné toxicitě a karcinogenitě. Ani tyto tvrzení však zatím nebyla, jakkoliv potvrzena. I toto sladidlo je tak pro lidské tělo nezávadné. Pořád se nicméně jedná o umělá sladidla, což znamená, že by se to s nimi rozhodně nemělo přehánět.

Kromě výše zmíněných sladidel byl pro mě dalším velkým překvapením vysoký obsah celého spektra různých vitamínů ze skupiny ve vodě rozpustných vitamínů B. Tak například zde můžeme nalézt riboflavin (B2), pyridoxin hydrochlorid (B6), kyselinu listovou (B9) či thiamin-mononitrát (B1).

Oproti proteinům, které jsem měl možnost testovat v minulosti je to tak naprosto odlišné složení. Běžně používané látky typu sukralózy či steviol glykosidů tak v tomto proteinu rozhodně nenajdete. Stejně tak v něm bohužel nenajdete ani žádné proteolytické enzymy podporující trávení, což mě osobně, vzhledem k jeho ceně, malinko zklamalo. Navíc se mi tak jen potvrdilo to, že proteiny obsahující papain, bromelain a laktázu tráví mě tělo podstatně lépe než proteiny bez těchto enzymů.

-

Rozpustnost a nutriční hodnoty

S rozpustností tohoto proteinu jsem neměl v podstatě žádné výraznější problémy. Protein zbytečně nepěnil a nezanechával hrudky. V tomto ohledu mu tak nemám prakticky, co vytknout.

Na 100 g má tento protein přibližně 360 kcal, přičemž obsah bílkovin by zde měl být 80 g na 100 g. To znamená, že jedná dávka o velikosti 25 g obsahuje 20 g bílkovin, což je relativně vysoká hodnota. Obsah sacharidů se zde pak pohybuje někde kolem 11 g na 100 g.

-

Hodnocení jednotlivých příchutí

A konečně se dostáváme pro mnohé k tomu vůbec nejdůležitějšímu bodu této recenze, kterým je samozřejmě hodnocení jednotlivých příchutí. Značka Inkospor nabízí poměrně bohatý výběr celé řady různých příchutí od lískového oříšku či kokosu, až po citrón či ananas. My jsme přitom měli možnost vyzkoušet celkem čtyři příchutě, a to borůvkový jogurt, vanilku, pistácii a kokos. Tak co myslíte? Povedly se tyto příchutě nebo ne?

  • Borůvkový jogurt 6,5/10 byl vesměs průměrnou příchutí. Do ovesné kaše, jogurtu či tvarohu se ale skvěle hodil a v kombinaci se skutečnými borůvkami či malinami nabídl podstatně lepší chuť.
  • Vanilka 7,5/10 byla sázka na jistotu a v tomto případě rozhodně nezklamala. Právě vanilka mi totiž chutnala skvěle. Především pak v ovesné kaši, kterou jsem si bez ní po nějaké době už ani nedokázal představit.
  • Pistácie 6/10 z toho tentokrát vyšla asi nejhůře. Podobně jako u borůvkového jogurtu se jedná o docela průměrnou příchuť, která moc nemá čím nadchnout. Oproti zmíněnému borůvkovému jogurtu se však navíc příliš nehodí ani do ovesné kaše či jogurtu.
  • Kokos 10/10 chutná naprosto božsky a stal se mým aktuálně nejoblíbenějším proteinem. Protein je výjimečně krémový, navíc obsahuje kousky kokosu pro ještě větší zpestření. Příchuť je pestrá a výrazná, přesto nijak přeslazená. Po přidání tohoto proteinu do ovesné kaše společně s čokoládovými boby, vznikla naprosto ideální kombinace.

-

Cenová dostupnost

Co se týče cenové dostupnosti jsou tyto proteiny v porovnání s konkurencí poměrně drahé. Balení o velikosti 750 g totiž na stránkách Inkosporu pořídíte za 699 Kč. Jedná dávka o velikosti 25 g vás tak vyjde v přepočtu na nějakých 23 Kč. To samozřejmě není žádná tragédie, v porovnání s kvalitativně lepšími vícesložkovými proteiny jako je Czech Virus MPS-5 Pro nebo třeba Prom-In Pentha Pro Balance je to však nesrovnatelně více.

Kde koupit protein nejlevněji?

Závěrečný verdikt

Pokud se tedy rozhodnete pořídit si vícesložkový protein od značky Inkospor, rozhodně tím kdovíjak velkou chybu neuděláte. Za mě je to však protein s docela, řekněme diskutabilním složením, který se sice pyšní vysokým obsahem bílkovin a aminokyselinovým skórem. Na druhou stranu však obsahuje zbytečné či docela kontroverzní látky, jaké by proteiny podobné cenové relace obsahovat neměly.

Pokud tedy sháníte kvalitní vícesložkový protein se skvělým složením sáhl bych spíše po něčem jako jsou výše zmíněné Prom-In Pentha Pro Balance a Czech Virus MPS-5 Pro. Zrovna tyto dva proteiny jsou totiž podle mého názoru, co se týče složení i ceny, mnohem lepší a výhodnější volbou. Pokud se však i přesto rozhodnete pro koupi vícesložkového proteinu od Inkosporu, rozhodně tím nic moc nezkazíte a za poměrně vysokou cenu dostanete relativně kvalitní vícesložkový protein.

-

Active Protein shake bez lepku a bez laktózy

Konečně se tedy dostáváme, k již výše slíbenému veganskému proteinu. To nejlepší nakonec? No nejsem si tím úplně jistý. Pokud však trpíte intolerancí na laktózu nebo dodržujete veganskou stravu, mohl by vás tento protein určitě zajímat.

Jako zdroj bílkoviny je v něm použita sója. Poměrně nepřekvapivě tu pak můžeme najít také relativně běžně využívaný sójový lecitin. I v tomto proteinu je pak jako sladidlo použit acesulfam K, na místo aspartamu, je však doplněn o steviol glykosidy. Což samozřejmě považuji, v porovnání s výše recenzovaným proteinem, za jednoznačné plus. I zde můžeme nalézt ve vodě rozpustné vitamíny ze skupiny B, jakými jsou riboflavin (B2), pyridoxin hydrochlorid (B6) či kyselina listová (B9).

Co se týče rozpustnosti, neměl jsem ani s tímto proteinem žádné výraznější komplikace. Rozpouštěl se poměrně dobře a hrudek zanechával minimum. Na 100 g má pak tento protein 370 kcal. Obsah bílkovin je v něm opět 80 g na 100 g, což znamená, že dávka o velikosti 25 g obsahuje 20 g bílkovin.

Inkospor u tohoto proteinu nabízí celkem dvě příchutě, a to vanilku a čokoládu. Já jsem měl možnost vyzkoušet vanilku a musím říct, že jsem byl mile překvapen. Samozřejmě, že pokud vám nějakým způsobem vadí chuť samotné sóji, tento protein vám nejspíše chutnat nebude. Mě osobně však chutnal, a proto jej mohu z tohoto hlediska jedině doporučit.

Balení o velikosti 450 g však pořídíte za 519 Kč. Cena se tak pohybuje poměrně vysoko. Při výběru veganského proteinu bych tak nakonec sáhl spíše po proteinech od značky jako je třeba NaturalProtein. Pokud však nemáte nic proti sóji a nevadí vám si trochu připlatit, nevidím v tomto proteinu od Inkosporu žádný výraznější problém. Rozhodně s ním tak nešlápnete vedle, nejsem si však úplně jistý tím, že za tu cenu stojí.

-

Komentáře (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.