Myprotein BCAA – Ty nejhorší aminokyseliny na trhu? (Recenze)

Naposledy upraveno: 8. února 2019

Existuje jen málo společností, které by byly ve světě fitness suplementů tak populární, jako MyProtein. Výrobky této společnosti přitom ale ani zdaleka nedosahují takových kvalit, jako produkty konkurenčních výrobců.

Pro následující recenzí jsem tedy vyzkoušel populární BCAA této firmy a hned na úvod musím předeslat, že se dle mého názoru jedná o nejhorší větvené aminokyseliny na trhu.

MyProtein BCAA
Publikováno: 30. ledna 2019
Upraveno: 8. února 2019
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Aminokyseliny, BCAA
Chuť
5.0/10
Rozpustnost
3.5/10
Vstřebatelnost
7.0/10
Složení
5.0/10
Cena
9.0/10
Celkové hodnocení
5.9
z 10 bodů

I když jste si možná hned na úvod řekli, že prostě a jednoduše nemám rád MyProtein, doporučuji si následující recenzi přečíst, protože jak uvidíte, své názory stavím na relevantních výzkumech a citacích odborných webů. Pojďme tedy na to.

Kontroverzní složení

V našich recenzích vždy opakujeme, že nejdůležitějším aspektem každého doplňku je jeho složení. Na těchto větvených aminokyselinách považuji za velmi dobré, že poměr leucinu: isoleucinu:valinu je 2:1:1. Zde se hodí odkázat na náš žebříček nejlepších větvených aminokyselin a připomenout dva zákony: 

  • Rubnerův zákon limitní aminokyseliny, který říká, že využití aminokyselin z přijatých bílkovin závisí na obsahu nejméně zastoupené esenciální aminokyseliny. To v praxi potvrzuje, že vyšší obsah leucinu v těchto doplňcích je naprosto zbytečný. 
  • Wolfův zákon nadbytku esenciální aminokyseliny, který říká, že příjem libovolné esenciální aminokyseliny ve velkém nadbytku narušuje metabolismus ostatních aminokyselin a zesiluje projevy limitní (deficitní)  aminokyseliny.

Správný poměr je ale asi to jediné pozitivum, kterým BCAA společnosti MyProtein disponují. Ve složení jednotlivých příchutí se velmi často objevují složky jako brilantní modř, která je podle mnoha odborných serverů velmi škodlivá a ve studiích provedených na krysách způsobilo toto azobarvivo zvýšený výskyt zhoubných nádorů. Mimo to byl ke slazení některých příchutí použit acesulfam draselný, který je taktéž velmi kontroverzní.

Myprotein BCAA recenze složení

Ale aby té kontroverze pořád ještě nebylo málo, tyto BCAA se vyrábí z živočišných zdrojů. To v praxi znamená, že vstupní surovinou je například kachní peří, vepřové chlupy a některé zdroje s oblibou uvádí i lidské vlasy. Napadlo by vás to? I když v našich končinách se o tomto “problému” příliš nemluví, zahraniční weby na tuto problematiku upozorňují poměrně hodně. Samozřejmě existují dnes i BCAA z čistě rostlinných zdrojů (například Nano BCAA od společnosti Czech Virus), ale v tom případě musíte počítat s vyšší cenou.

Bez šejkru ani ránu 

Jelikož jsem BCAA zvyklý užívat především ráno (kvůli tomu, že leucin je zodpovědný za nastartování proteosyntézy), rozmíchával jsem je ve skleničce bez použití šejkru. To ale s těmito aminokyselinami dělat nejde, bez šejkru můžete míchat jak chcete, ale ve skleničce maximálně tak zhrudkovatí a nerozpustí se. Celý tenhle problém jsem se rozhodl vyřešit užíváním tak, že odměrku vysypu do pusy a zapiju vodou, nicméně to pro někoho může být velmi nepříjemné.

MyProtein BCAA recenze

Až příliš chemická chuť 

Dokonce ani v případě chuti jsem nebyl příliš spokojený. Zvolil jsem tři různé varianty a ani v jeden z těchto případů mě nezaujal: 

  • Neochucená varianta chutnala nesnesitelně hořce a stále byla cítit umělá pachuť. Koupil jsem ji proto, abych mohl tyto BCAA užívat ráno spolu s ochuceným glutaminem, avšak tato idea mě opustila hned po tom, co tyhle aminokyseliny nešly rozpustit bez šejkru. 
  • Příchuť Cola - Naprosto umělá příchuť, která byl velmi sladká, proto jsem musel k přípravě použít podstatně větší množství vody.
  • Příchuť ledový čaj - Snad jedna z nejsladších příchutí, které jsem kdy vůbec vyzkoušel. Navíc opět byla zřetelná chemická pachuť. 

Možná si říkáte, proč jsem vlastně zvolil ty nejchemičtěji vypadající příchutě, když si tu teď stěžuji na chemickou chuť. Důvod je prostý - složení. Například příchuť Cola by měla (trochu paradoxně) obsahovat kromě BCAA jen jablečný extrakt, kyselinu citronovou a sukralózu. Žádná brilantní modř nebo acesulfam.

Příjemná cena

Jestli naopak něco stojí za pochvalu, je to příjemná cena. Za půlkilogramové balení tohoto produktu zaplatíte zhruba 390Kč, což je ve srovnání s konkurencí naprosto přijatelné. Z mého pohledu se ale vždy vyplatí si za kvalitní doplňky buď připlatit, nebo je prostě a jednoduše nepoužívat. Obzvlášť BCAA rozhodně nejsou doplněk, bez kterého byste se neobešli.

Tabulka cen pro MyProtein BCAA
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

Závěrečné zhodnocení

Kdybych měl krátce, jasně a stručně shrnout hodnocení těchto aminokyselin, jedná se o zbytečný produkt za dobrou cenu. Mnohem lepší volbou jsou například výše zmíněné Nano BCAA, na které si u nás na webu můžete také přečíst samostatnou recenzi. A pokud vás nezaujaly ani ty, můžete se inspirovat žebříčkem aktuálně nejlepších bcaa na trhu. “Bécéáčkům” od MyProtein ale doporučuji se vyhnout.

MyProtein BCAA recenze

Videorecenze:

Komentáře (4)

Karel
Leden 31, 2019

Tam kde máte odkaz na složení čínský aminokyselin, tak jsem nikde nenašel ani zminku o MyProtein? Nejste malinko zaujatý? :-)

Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(-3)
Mirek Dvořák
Únor 2, 2019

Ahoj Karle,

V první řadě děkujeme za komentář. V řadě druhé by ale bylo dobré uvést věci na pravou míru. Tím článkem zmíněným v odkazu se snažíme říct spíš to, že BCAA se skutečně vyrábí z těch věcí, které zmiňujeme, aby měl každý čtenář jistotu, že to není něco, co jsme si jen tak vymysleli, abychom pošpinili MyProtein. Tenhle problém samozřejmě má daleko víc výrobců, častokrát čerpají ze stejného (nejlevnějšího) zdroje. Jinak k samotnému zaujetí vůči MyProteinu - rozhodně by se v jejich repertoáru daly najít i dobré produkty. Ale tenhle to prostě není. Jinak se ještě hodí dodat i to, že v nabídce MyProteinu jsou dvě různé varianty BCAA. Jedna z nich se označuje jako "Vegan BCAA - rostlinné esenciální aminokyseliny" a druhé jsou právě ty, které tady recenzujeme. A za prvé u nich není napsáno, že by se jednalo o produkt vhodný pro vegetariány, za druhé je jejich cena podstatně nižší. Ty rostlinné stojí na stránkách MyProteinu 449,- Kč/250g, tyhle námi zrecenzované stojí na eshopech 339,- Kč/500g. Sám si to srovnej. Vždyť ty rostlinné stojí skoro trojnásobek. Vážně si tedy myslíš, že jsou oba dva doplňky stejné?

Mirek

Souhlasím(+3)
Nesouhlasím(0)
Petr Filip
Březen 23, 2019

Produkt prošel reformulací v březnu 2018 - nová receptura neobsahuje E133 Brilantní modř FCF v žádné z příchutí.

Vyrobeno v zařízení, které také zpracovává mléko, sóju, vejce, lepek a produkty z nich. asi tezko mohou bejt označovány VEGAN...

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
R.b.
Červen 29, 2019

Zdravím mňa by zaujímalo po tejto recenzie na najhoršie BCAA od Myprotein či potom nevyrábajú tiež veľmi nekvalitné srvátkové proteíny? príklad srvátkový proteín surovina pochádzajúca tiež z Číny keďže surovinu na výrobu Bcaa mali použitú z Číny a proste Rád by som vedel či sa dá tejto značke dôverovať čo sa týka srvátkových proteínov a ich kvality? Ďakujem

Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(0)