NaturalProtein – Namíchej si vlastní kvalitní protein (Recenze)

Naposledy upraveno: 18. července 2021

NaturalProtein je absolutní novinka na trhu, která zákazníkům nabízí jedinečnou možnost namíchat si složení proteinu přesně podle svého gusta. Výrobce přitom klade velký důraz na použití co možná nejkvalitnějších surovin a nejšetrnější metody zpracování.

Díky tomuto jedinečnému přístupu u nás tato značka vzbuzovala obrovskou zvědavost. Jak si však vedla v naší recenzi? Stojí možnost namíchat si vlastní složení za to? A vyplatí se do těchto proteinů vůbec investovat?

NaturalProtein Protein
Publikováno: 31. ledna 2021
Upraveno: 18. července 2021
Autor recenze: Radim Kostura
Kategorie: Proteiny
Chuť
6.5/10
Rozpustnost
7.5/10
Stravitelnost
9.2/10
Složení
9.7/10
Cena
8.0/10
Celkové hodnocení
8.2
z 10 bodů

 

Koupit za nejlepší cenu

Představa toho, že si můžu protein namíchat přesně podle svých představ, zněla rozhodně lákavě a já jsem se na vyzkoušení proteinů opravdu  těšil. Při zpětném pohledu navíc musím uznat, že jsem si celé to kombinování složení vlastně docela užil.

-

Složení a stravitelnost

Vzhledem k tomu, že se složení jednotlivých proteinů může lišit v závislosti na tom, jak si jej namícháme, stává se hodnocení složení trochu komplikovaným. Zkusím ho tedy nějak obecně zhodnotit a sepsat možné benefity jednotlivých potravin, jaké nám výrobce pro namíchání nabízí.

Jako zdroj bílkovin je možné si vybrat hned z několika různých variant. Přičemž první dvě z nich jsou zpracovány metodou CFM, což je vůbec ta nejšetrnější metoda zpracování proteinu, která umožňuje zachovat přirozenou a nezměněnou strukturu samotného syrovátkového proteinu. Na výběr pak máme buďto syrovátkový proteinový koncentrát s obsahem bílkovin 78 % nebo syrovátkový proteinový izolát s obsahem bílkovin 87 %. Rozdíl těchto dvou variant pak spočívá především ve vícenásobné mikrofiltraci, díky které je u izolátu docíleno vyššího podílu bílkovin.

Kromě toho však výrobce nabízí také proteiny pro vegany, které jsou vyrobeny čistě z kvalitních rostlinných zdrojů. Přesněji řečeno jde o kombinaci BIO rýžového proteinu izolovaného z bílé rýže s obsahem 80 % bílkovin a BIO hrachového proteinu ze zralých semen hrachu se stejným obsahem bílkovin. Přičemž právě kombinací těchto dvou rostlinných zdrojů bílkovin by mělo být docíleno dostatečného množství aminokyselin, se kterými to u rostlinných proteinů může být mnohdy problematické.

Co se týče sladidel, máme na výběr celkem ze tří možností přírodních sladidel. První možností je asi nejznámější a nejpoužívanější přírodní sladidlo Stévie, přesněji řečeno Steviol Gykosidy, což jsou sladivé látky získávány právě z listů této rostliny. Druhou možností je březový cukr, jež se svou sladkostí vyrovnává klasickému cukru, oproti kterému má však nižší kalorickou hodnotu a také nižší glykemický index. Třetí možností je pak kokosový cukr vyráběný z nektaru květů kokosové palmy. Všechny tyto možnosti jsou tak velice vítanou alternativou umělých sladidel. Kromě toho pak nejsou v těchto proteinech použity žádná umělá barviva či dochucovadla. Všechny příchutě jsou tak vyráběny z co možná nejkvalitnějších surovin - od arašídů, kakaa či kávy až po mražené ovoce, kokos a vanilku.

Pro podporu našeho trávení nám pak výrobce nabízí výběr ze dvou druhů vláknin. První z nich je inulin, vláknina, která se vyrábí extrakcí z kořene čekanky. Druhou z nich je pak psyllium, což je vláknina běžně získávána z rostliny jménem jitrocel indický. 

Kapitolou samo o sobě jsou tzv. „superfoods“. Výrobce zde takto označuje potraviny, které mají díky vysokému obsahu celé řady vitamínů, minerálů či enzymů velice prospěšný vliv na naše zdraví. Dává nám přitom na výběr celkem z šesti těchto různých potravin, které si můžeme do našeho proteinu libovolně nakombinovat. Jmenovitě jde tedy o chia semínka, Macu, bazalkové semínko, konopné semínko, ovesné vločky či Colostrum. Možnost doplnit obsah svého proteinu právě o tyto látky pak rozhodně vnímám jako obrovské plus, díky kterému se suplementy této značky stávají ještě o něco jedinečnějšími. Po stránce složení tak zde není prakticky, co vytknout.

Pro ty z nás, kdo nechtějí ztrácet čas s mícháním si vlastního proteinu nám pak výrobce dává možnost vybrat si jednu z již předem namíchaných směsí, a to v závislosti na tom, za jakým účelem si určitý protein vlastně pořizujeme. Vybírat pak můžeme z předem namíchaných směsí uzpůsobených svým složením například na dietu, sport či imunitu.

jaká je nejlepší kombinace?
Při míchání proteinu dejte určitě na vaše preference a oblíbené příchutě. Pokud ale můžeme doporučit, výborné kombinace jsou:
  • Syrovátkový protein (80% i 90%), příchuť BIO holandské kakao, vláknina z kořene čekanky, sladidlo stévie, chia semínko, maca, bazalkové semínko, konopné semínko
  • Syrovátkový protein (80% i 90%), příchuť jihoamerická káva, vláknina z kořene čekanky, sladidlo stévie, BIO holandské kakao

-

Rozpustnost a nutriční hodnoty

Jak jsou na tom teda tyto proteiny s rozpustností? No upřímně řečeno jsem měl s rozpustností většiny příchutí velké problémy. V podstatě všechny příchutě totiž zanechávaly velké množství hrudek či drobných kousků, které mi následné pití proteinu ve většině případů docela dost znepříjemňovaly.

Co se týče nutričních hodnot, je jejich určení opět velice individuální v závislosti na vybraných ingrediencích konkrétního proteinu. Pokud se budeme bavit o výrobcem nabízenou vyváženou směs, má tento protein přibližně 360 kcal na 100 g. Obsah bílkovin se pak v takovém případě pohybuje kolem 67 g na 100 g. V jedné dávce o velikosti 35 g je tak obsaženo zhruba 23 g bílkovin, což tedy není zrovna převratná hodnota. Musím vás však upozornit na to, že jde o předem namíchanou vyváženou směs. Vámi namíchaný protein tak může mít v konečném výsledku hodnoty malinko odlišné.

horší rozpustnot i nutriční hodnoty?
Je nutné brát v potaz to, že kromě proteinu do sebe dostáváte i další superpotraviny (pokud si je do složení přidáte), které sice nepřidají množství bílkovin, ale za to rapidně zvyšují nutriční hodnotu takového proteinu.
A jelikož rozpustnost proteinu není úplně nejlepší, protein jsem nejraději přidával do ovesné kaše a dalších receptů, kde holandské kakao i další složky krásně vynikly.

-

Hodnocení jednotlivých příchutí

Zhodnocení jednotlivých příchuťí berte rozhodně s rezervou, protože s velkou pravděpodobností si budete míchat své vlastní ingredience, takže výsledná chuť proteinu může být naprosto odlišná. I tak bychom rádi zrecenzovali samotné příchuťě, které NaturalProtein nabízí:

  • Malina 8/10 byla docela příjemným překvapením, neboť se velice podobala chuti pravých malin rozmixovaných ve vodě či mléce. Tuto příchuť bych tak jako jednu z mála doporučoval vyzkoušet.
  • Kakao 6,5/10 je při srovnání s čokoládovými příchutěmi jiných značek docela mdlé. I přesto je to však jedna z těch lepších příchutí, která navíc svou hořkostí vážně připomíná skutečné kakao. Pro milovníky sladkých příchutí bych ji však moc nedoporučoval.
  • Vanilka 5/10 měla být osvědčenou klasikou podobně jako u jiných značek. Bohužel však pro mě byla obrovským zklamáním, protože v ní bylo strašně moc nerozpustných kousků, které činily pití této příchutě doslova nepříjemným. Navíc ani samotná vanilka nebyla nějak zvlášť výrazná.
  • Jahoda 7/10 je na tom velice podobně jako malina, tedy že připomíná chuť pravých jahod, díky čemuž tak nechutná vůbec špatně. Já osobně však jahody zas tak moc nemusím, takže mi malinová příchuť seděla malinko více.
  • Banán 5,5/10 byl pro mě dalším docela nemilým překvapením. Podobně jako vanilka totiž obsahoval až příliš mnoho nerozpustných kousků. Chuť samotného banánů pak byla bohužel velice nevýrazná a mdlá.
  • Mango 8/10 nakonec nechutnalo překvapivě vůbec špatně. Hrudek totiž zanechalo minimum a chuť byla vesměs příjemná a nasládlá. Obavy z této příchutě tak byly naprosto zbytečné a spolu s malinami je to rozhodně ta nejlepší příchuť.
  • Kokos 6/10 i přesto, že docela pěkně voněl, nakonec chutnal velice nevýrazně a mdle. Obsahoval navíc opět strašně moc nerozpustných kousků, které tak činily jeho pití velice obtížným.
  • Arašídy 6/10 bohužel opět zanechávaly velké množství nerozpustných kousků. V konečném výsledku to však byla jedna z těch lepších příchutí, a to i přesto, že nejsem velkým fanouškem arašídů.

Příchutě tedy nejsou po chuťové stránce nic extra. Je to z důvodu, že výrobce nepoužívá žádná kontroverzní sladidla ani umělá aromata. Je tedy pouze na vás, zda preferujete kvalitní složení, nebo dobře chutnající protein.

Náš tip
Mnoho těchto příchutí mi chutnalo mnohonásobně více, když jsem je přidal spolu s ovocem a medem do ovesné kaše či tvarohu nebo jogurtu.

-

Cenová dostupnost

A jak je to tedy konečně s cenovou dostupností těchto jedinečných proteinů? Stejně jako u většiny předchozích kritérii i zde se celková cena jednotlivých proteinů malinko liší, a to v závislosti na tom, jestli a jak jste si svůj protein namíchali či jakou namíchanou směs jste si vybrali.

Cena 700 g balení se tak může pohybovat někde mezi 499 až 718 Kč. To znamená, že vás jedná dávka vyjde na něco mezi 25 až 36 Kč, což je trochu vyšší cenová relace, než jakou by si mnoho z nás představovalo. Na druhou stranu si ale můžete protein namíchat podle sebe a na výběr máte ty nejkvalitnější možné suroviny.

Kde koupit tento protein nejlevněji?

-

Závěrečný verdikt

Závěrečné hodnocení je tak u těchto proteinů malinko problematické. Na jednu stranu jsou to totiž suplementy se skvělým a vysoce kvalitním složením, které si navíc můžete upravovat podle sebe. Na druhou stranu se však tyto proteiny cenově pohybují docela vysoko. Když je navíc porovnám třeba s nedávno recenzovanými vysoce kvalitními proteiny jako je Protein&Co CFM Whey Protein 80 nebo Prom-In CFM Stevia Protein, nemůžu se zbavit dojmu, že spíše než za kvalitu si zde připlácíte za možnost namíchat si protein podle sebe. Na tom samozřejmě není nic špatného, je to velice jedinečná možnost, kterou bych vám rozhodně doporučoval někdy vyzkoušet.

Pro kondiční cvičence se mi však jeví jako mnohem lepší volbou jeden z výše zmíněných proteinů, kde dostanete za nižší cenu srovnatelnou kvalitu, navíc s mnohonásobně lepší chutí. Kdo si však chce vyzkoušet namíchat si vlastní protein nebo mu poměrně vysoká cena a docela problematická chuť nedělají žádné problémy, rozhodně se nemusí bát do proteinů značky NaturalProtein investovat. Za své peníze totiž dostane vysoce kvalitní protein navíc s přidanou hodnotou v podobě tzv. „superfoods“, což za zkoušku rozhodně stojí.

Komentáře (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.