Amix Isoprime CFM: Nejlepší protein do diety? (Recenze)

Naposledy upraveno: 9. července 2021

Poslední dobou jsme recenzovali primárně proteiny, které jsou mířeny spíše na běžnou populaci. Na proteiny, které nemusí být za každou cenu kvalitní, ale dobře chutnají a v očích široké veřejnosti jsou hodně chváleny. Právě proto jsem se rozhodl otestovat protein, o kterém si myslím, že se řadí mezi absolutní špičku na našem trhu. Protein, který je určen jen pro ty nejnáročnější jedince, kteří se nesmíří s kompromisem.

Proto jsem pro vás otestoval Isoprime CFM od značky Amix. Jak myslíte, že v naší recenzi protein obstál? Vyplatí se připlatit si za dražší protein tohoto typu? Jak je na tom po chuťové stránce? To všechno si v naší recenzi probereme.

Amix Isoprime CFM
Publikováno: 13. prosince 2020
Upraveno: 9. července 2021
Autor recenze: Michal Houfek
Kategorie: Proteiny
Chuť
8.3/10
Rozpustnost
9.6/10
Stravitelnost
9.8/10
Složení
8.7/10
Cena
9.2/10
Celkové hodnocení
9.1
z 10 bodů

Značce Amix jsem se po dlouhou dobu spíše vyhýbal, přestože vím, že se jedná o jednu z nejuznávanějších značek v Evropě. Nedávno jsem se ale rozhodl dát této značce šanci a musím říci, že mě nezklamala. Je pravda, že výrobce rád používá kontroverzní sladidla nebo barviva, ale po důkladnějším rozboru jsem nabyl dojmu, že složení nemá Amix vůbec špatné.

-

Složení proteinu s menšími nedostatky

Jako hlavním a jediným proteinovým zdrojem se zde nachází syrovátkový izolát, zpracovaný metodou CFM. Během metody CFM si bílkovina zachovává veškeré své zdravotní benefity a bílkovinné frakce, které jsou prospěšné pro lidské tělo. Tyto frakce posilují imunitu, zlepšují trávení, zlepšují schopnost budování čisté svalové hmoty a mnoho dalšího.

Ve složení nalezneme přidaný multienzymový komplex zvaný Digezyme. Jedná se o směsici celkem pěti trávicích enzymů, které ještě více zjednodušují trávení finálního produkty a zajíšťují tak maximální využitelnost. Konkrétně se jedná o enzymy amyláza, celuláza, proteáza, laktáza a lipáza.

Do proteinu jsou přidaná blíže nespecifikovaná umělá aromata. Dále zde nalezneme také přidaná barviva, která mohou být přírodního nebo umělého původu v závislosti na zvolené příchuti. V žádném případě se ale nejedná o látky, které by pro tělo byly nějakým způsobem nebezpečné.

Dále protein obsahuje emulgátor sójový lecitin, zahušťovadla xanthanová guma nebo guma guar, což jsou přírodní stabilizátory, které se v dnešním potravinářském průmyslu běžně používají a pro tělo jsou naprosto neškodné. Guma guar je naopak pro lidské tělo prospěšná, jedná se o přírodní vlákninu, která nám zlepšuje schopnost trávení nebo dokonce udržuje pocit sytosti po konzumaci.

Isoprime CFM je slazen z největší části sukralózou. Ta je v menším poměru doplněna o Acesulfam, který má svůj specifický sladící efekt. Jedná se spíše o kontroverzní sladidlo, jež se objevuje často v debatách, protože by pro lidské tělo nemuselo být zrovna ideální. Nicméně bylo provedeno mnoho studií, které potvrdily nezávadnost acesulfamu, proto se nemusíte ničeho bát, v tomto množství je zcela neškodný.

-

Perfektní nutriční hodnoty

Nutriční hodnoty jsou u všech zvolených příchutích totožné. Množství bílkovin na 100g produktu je nadprůměrných 90%, což se u konkurence jen tak nevidí. Co se týče obsahu tuků a sacharidů na 100g produktu, obě makroživiny dosahují hodnoty 1,8 gramů. Nutriční hodnoty proteinu jsou takřka dokonalé a do diety jsou více než vhodné.

V porovnání s konkurenčními izoláty, obsah bílkovin je velmi nadprůměrný. Obsah bílkovin se u konkurence většinou pohybuje kolem 84%, někdy i méně.

Skvělým tahem ze strany výrobce je fakt, že plně zveřejňuje konkrétní aminokyselinové spektrum bílkoviny, což pouze potvrzuje kvalitu použitých surovin.

Průměrné výživové hodnoty ve 100 g:
Energetická hodnota 383 kcal /1627 kJ
Tuky 1,8 g
(z toho nasycené tuky) < 0,8 g
Sacharidy 1,8
(z toho cukry) < 1 g
Bílkoviny (v sušině) 90 g
bílkoviny /v sušině/ u čokoládových příchutí  87 g
Sůl < 1 g

-

Příchutě nás příjemně překvapily

Protože se jedná o protein, který obsahuje tak vysoké množství bílkovin, obával jsem se jakou chuť bude produkt mít. Ale popravdě, hned při prvním ochutnání ze mě tento strach opadl. Proteiny jsou všechny skvěle ochuceny a já se vždy těšil až vyzkouším novou příchuť.

Protein jsem vyzkoušel v několika příchutích:

  • Piňakoláda (9/10) je velmi netradiční příchuť, na kterou jsem se těšil nejvíce. Hned při prvním doušku je cítit příjemná nasládlá chuť skutečně připomínající piňakoládu, tak jak ji znáte. Citlivější jedinci by zde mohli cítit mírný náznak chemie, ale mně osobně to vůbec nevadilo a na příchuti jsem si vyloženě pochutnal.
  • Čokoláda (10/10) je ta nejběžnější a nejpoužívanější příchuť, která se ale velmi povedla. Po přidání do ovesné kaše vznikla dokonalá granková chuť. I po přidání do pouhé vody byla cítit výrazná nasládlá chuť čokolády, které se člověk nepřepije.
  • Čokoláda-kokos (9/10) jako celek chutná výborně, ale je třeba podotknout, že chuť kokosu mi z velké části uniká. Mírný náznak zde cítit je, ale pokud si protein pořizujete, protože milujete výraznou kokosovou chuť, tak budete zklamaní.
  • Mocca-čokoláda-káva (9/10), tady jsem nevěděl, co od příchutě očekávat, ale byl jsem z ní naprosto nadšený. Mírný čokoládový nádech doprovázený hořkým kávovým podtónem dodává proteinu naprosto jiný rozměr. Pro milovníky kávy je to nejlepší volba.
  • Arašídy-čoko-karamel (9/10), osobně karamelové příchutě naprosto zbožňuji a ani zde tomu nebylo jinak. Jedná se patrně o moji nejoblíbenější příchuť ze všech. Opět zde byl cítit příjemný čokoládový podtón doprovázený nádechem arašídového karamelu. Nicméně u IsoWhey Zero od BiotechUSA byla příchuť čokoláda karamel ještě o kousek lepší.
  • Jahoda (6/10) byla velké zklamání. Chuť celkově nepůsobila vůbec špatně, ale jahoda zde nebyla vůbec výrazná, bohužel mě tato příchuť nezaujala.
  • Pistácie (8/10) není tak výrazná, jak bych si osobně představoval, ale na druhou stranu je příchuť velmi dobrá. Náznak pistácie tu rozhodně je a nedá se přehlédnout, celkově je chuť nasládlá a velmi příjemná.
  • Cookies and Cream (9/10) je další příchuť, kterou řadím k těm nejpovedenějším. Nejsem žádný fanoušek cookies and cream příchutí, ale zde se musím přiznat, že mi velmi chutnala. Většinou tato příchuť bývá velmi přeslazená a chemická, ale tady jsou všechny složky skvěle vyvážené.
  • Bílá čokoláda (7/10) je varianta, které příliš neholduji, ale abych byl objektivní, příchuť skutečně připomíná pravou bílou čokoládu jakou koupíte v obchodě. Chutě jsou perfektně vyvážené a do mléka je naprosto výborná.
  • Banán (7/10) mě mírně zklamal, protože miluji pestré banánové aroma, které zde bohužel chybělo. Někomu tato příchuť vyhovovat určitě bude, není vůbec špatná, ale já čekal o něco více. 
  • Vanilka (6/10) bohužel nebyla vůbec výrazná a byla málo cítit. Představoval bych si, aby vanilkové aroma bylo pestřejší a chuť byla více vanilková, proto tuto příchuť příliš nedoporučuji.
  • Lesní plody (8/10) je další z těch méně tradičních příchutí, které člověku ozvláštní celý den. Tato příchuť se vcelku povedla a po prvním doušku je zde silně cítit chuť lesního ovoce. Doporučuji protein rozmíchat ve vodě a dát na chvíli vychladit, chuť lesních plodů krásně vynikne.
Náš tip
Smíchejte protein s jogurtem (doporučuji i Flavdrops) a dejte ho zamrazit. Vznikne vám lahodná, krémová, nízkokalorická zmrzlina, na které si naprosto pochutnáte.

-

Bezproblémová stravitelnost i rozpustnost proteinu 

Při přípravě jsem postupoval dle instrukcí výrobce, rozmíchal jsem 28 gramů proteinu (1 odměrka) v 200-350 ml vody. Vzniklý nápoj nebyl nijak krémový, naopak měl vodovou konzistenci, nepěnil a vycházela z něj příjemná nasládlá vůně. Při rozmíchání proteinu v ovesné kaši vznikla na můj vkus až příliš vodová konzistence, proto buďte opatrní, do kaše dávejte méně vody.

Protein byl vyzkoušen v jogurtu i tvarohu, vše bylo naprosto bez problémů, konzistence nebyla nijak narušena. Protein mi nepěnil, nevytvářel hrudky a byl plně instantní.  Jelikož se jedná o velice čistý izolát syrovátkové bílkoviny, který obsahuje minimum tuků i sacharidů, tak stravitelnost produktu je zcela bezkonkurenční.

Náš tip
Při vaření ovesné kaše volte raději méně vody. Po přidání izolátu vznikne více vodová konzistence, což by vás mohlo překvapit.

-

Nejlepší čas pro užití proteinu?

Isoprime CFM obsahuje velmi snadno a rychle vstřebatelné bílkovin, takže je nejvhodnější pro použití po tréninku.

Můžete ho také použít kdykoliv během dne například do kaší, jogurtů nebo jiných sladkých receptů, ale buďte obezřetní, protein vytváří velmi vodovou konzistenci. Mohl by poškodit krémovost ovesné kaše.

Jelikož se jedná o velmi kvalitní syrovátkový izolát, nedoporučuje se protein jakkoliv tepelně zpracovávat, zničily by se tím veškeré zdraví prospěšné látky nacházející se uvnitř bílkoviny, stejně jako přidané trávicí enzymy a další mikronutrienty.

-

Špičková kvalita za super cenu

Výrobce protein nabízí v největším balení 2000 gramů na svých oficiálních stránkách celkem za 1500 Kč, kdy vás jedna odměrka vyjde v přepočtu na 21 Kč, což je srovnatelná cena s "obyčejnými" syrovátkovými proteiny na trhu.

Takový izolát BiotechUSA Iso Whey Zero vás vyjde ještě na nižší cenu (16 Kč za dávku), ale musíte se smířit s menším obsahem bílkovin na 100 gramů. Amix IsoPrime CFM tak řadíme mezi jeden z nejlepších proteinů do diety s příjemnou cenovkou.

Tabulka cen pro Amix Isoprime CFM
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

-

Závěrečné hodnocení

Vyplatí se tedy investovat do Isoprime CFM? Rozhodně ano. Jak už jsem říkal na samotném začátku recenze, tento protein se řadí mezi absolutní špičku. Svými nutričními hodnotami, svým složením i svou chutí mě velmi překvapil a ani já sám jsem nečekal, jak si ho dokážu zamilovat.

Celkový pocit z proteinu? Jsem naprosto nadšený. Samozřejmě se ve složení pár nedostatků najde, ale když výrobek hodnotím jako celek, vychází naprosto skvěle. Pokud hledáte syrovátkový izolát vycházející téměř perfektně v poměru ceny a kvality, je pro vás Isoprime CFM od Amixu ten pravý.

Diskuze (4)

Adrián
Prosinec 17, 2020

U mňa aj tak vyhráva ISO WHEY ZERO od biotechu, menšia cena (aj keď i tak vysoká), a výsledky sú zaručené. Chuťovo je na tom výborne (toffee je topka) a je takmer rovnaký ako tento Isoprime ;)

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Honza Malý
Prosinec 19, 2020

Souhlas, Iso Whey Zero jsme si taky pochvalovali. Jen Isoprime od Amixu má lepší nutriční hodnoty, které jsou u izolátů důležité.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Adrián
Prosinec 22, 2020

Váš názor beriem, ale rozdiel AŽ 2g bielkovín na 100g výrobku (90g prime vs 88g zero), je podľa mňa doslova zanedbateľné ak si zoberieme, že ľudia a civcenci si dávajú po tréningu cca 35g, tak Vám to neurobí ani gram rozdielu. Tuky a sacharidy majú 1.8g vs 1.9g, čo je pri odporúčanej dávke 35g takisto zanedbateľný rozdiel v rámci nutričných hodnôt, čiže určite vyhráva ISO WHEY nakoľko je lacnejší - toť môj názor 😉

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Petr
Prosinec 19, 2020

Za mě nejlepší protein po tréninku a právě vanilka je naopak můj tip proto, že je nevýrazná a není cítit ani sladidlama jako jiné příchutě a připomíná spíš naturální protein jen malinko dochuceny. kdo koupí bude určitě spokojenej kvalita vysoká.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)