Big Zone Protein Juice – Lahodný protein s výborným nutričním profilem (Recenze)

Naposledy upraveno: 21. června 2020

Značka Big Zone se na český trh dostala teprve nedávno, ale přesto si za tak krátkou dobu získala mnoho fanoušků. Big Zone většinou sází na jedinečnost, kvalitu a maximální čistotu svých produktů, čímž se jejich výrobky řadí mezi absolutní špičku.

Právě proto jsme se rozhodli vyzkoušet jejich proteinový izolát, který oni sami nazývají Protein Juice, patrně z toho důvodu, že by měl takový džus připomínat.

To nás samozřejmě velmi zaujalo a řekli jsme si, že to musíme otestovat. Většina lidí si tento protein převážně vychvaluje. Pojďme si tedy udělat kvalitní, detailní rozbor výrobku, abychom věděli, jak protein skutečně obstál v naší recenzi. Recenze je naprosto objektivní a je psána tak, jak protein skutečně vnímáme.

Big Zone Protein Juice
Publikováno: 21. června 2020
Upraveno: 21. června 2020
Autor recenze: Michal Houfek
Kategorie: Proteiny
Chuť
9.4/10
Rozpustnost
7.1/10
Stravitelnost
9.8/10
Složení
9.7/10
Cena
8.0/10
Celkové hodnocení
8.8
z 10 bodů

Výrobce Big Zone je na našem trhu poměrně rychle rozvíjející se značka a na trhu můžeme nalézt mnoho jejich produktů. V minulosti jsme již otestovali jejich protein Battle Whey a multivitamin Vita-min Inject, podívejte se také jak tyto dva produkty obstály v naší recenzi.

Nyní se již pojďme vrhnout na samotnou recenzi tak vychvalovaného syrovátkového izolátu.

Big Zone Protein Juice příchutě

Ukázkové složení proteinu

Na první pohled můžeme vidět, že ve složení proteinu se nachází velmi málo složek, což velmi oceňujeme. Zjednodušeně by se dalo říci, že čím méně složek je ve složení proteinu, tím více je protein čistší, pro tělo tak i přirozenější a mnohem lépe se nám v těle tráví. Což je za nás hned v začátku opravdu velké plus.

Jako hlavním a jediným proteinovým zdrojem se zde nachází syrovátkový proteinový izolát, který je zpracovaný metodou ultrafiltrace (tedy CFM). Tato metoda si zachovává veškeré bioaktivní frakce, které se v bílkovině nacházejí. Tímto našemu tělo poskytuje různé zdravotní benefity, které spočívají například ve zlepšení imunity.

Jako emulgátor doplněný do proteinu se zde nachází slunečnicový lecitin, což je změna oproti konkurenčním firmám, které nejčastěji používají sójový lecitin. Není zde žádný velký rozdíl, obě složky jsou pro tělo naprosto bezpečné a mnohdy můžete i slyšet, že slunečnicový lecitin je pro tělo lepší než lecitin sójový. Ovšem tyto informace nejsou mnohdy nijak podložené a nám je prakticky jedno, která z těchto dvou složek bude použita. Obě jsou naprosto v pořádku.

Ve složení můžeme dále najít přidanou kyselinu citrónovou, která se přirozeně vyskytuje v citrusových plodech. Do proteinu může být přidán z toho důvodu, že kyselina citrónová reguluje kyselost a zásaditost použitých surovin.

Výrobce dále použil přírodní barvivo beta karoten, které nalezneme ve složení proteinu u příchutí Multivitamin a Mango-marakuja. U příchutě Jahoda-rebarbora nalezneme přírodní barvivo prášek z červené řepy. Tyto barviva jsou ty nejlepší možné varianty, jaké mohl výrobce použít. Pro tělo jsou naprosto přirozené, dokonce by se dalo říci, že i zdravé. Rozhodně chválíme. Nicméně u příchuti Citronový čaj je použito barvivo amoniak, u kterého se vedou spory, že by amoniak mohl působit karcinogenně. Tyto názory však nebyly nikdy vědecky podloženy, přesto se na veřejnosti objevují. I tak si ale myslím, že v takto malém množství, v jakém jsou v proteinu obsaženy, pro lidi nepředstavují žádné nebezpečí.

Ve složení je zmíněno užití aromat, ale není zde řečeno, zda je se jedná o přírodní či umělá aroma. Každopádně po ochutnání proteinu bych se spíše přikláněl k tomu, že byly použity aromata umělá.

Syrovátkový izolát je slazený sukralózou. Za nás se jedná o jedno z nejlepších sladidel, jaké mohl výrobce použít. Samozřejmě by někdo mohl namítat, že výrobce mohl použít ke slazení steviolglykosidy, což je pravda, nicméně použití sukralózy nevnímám jako špatný krok, právě naopak. Sukralóza je naprosto bezpečné sladidlo, které se v dnešní době objevuje ve spoustě produktech. U nadměrné konzumace hrozí například zhoršené trávení nebo zadržování vody, ale to hrozí pouze u nadměrné konzumace, k jaké se ani nemáme šanci přiblížit. Sukralózy se tedy nebojte, nic vám neudělá.

náš tip
Výjimečné složení proteinu nás velmi překvapilo. Pokud si zakládáte na maximální čistotě a minimálním množství použitých surovin, je pro vás Protein Juice od Big Zone tou správnou volbou.

Big Zone Protein Juice složení

Extrémně vysoká pěnivost proteinu

Stravitelnost Protein Juice je jedním slovem naprosto bezchybná. Nezaznamenal jsem žádný náznak zhoršeného trávení proteinu, nadýmání, bolesti v břiše, což velmi oceňuji, protože jsem na tyto věci trochu citlivější a poznám, kdy je protein kvalitní a kdy ne. Zde je vidět, že výrobce si zakládá na kvalitě surovin a použitý syrovátkový izolát je opravdu kvalitní.

Při testování proteinu jsem postupoval dle instrukcí výrobce, 30g proteinu jsem rozmíchal v 300ml vody a vzniklá konzistence byla krásně vodová, připomínající džus. Přesně tak, jak výrobce uvádí. Bohužel při rozmíchání proteinu v předepsaném množství vody mi protein extrémně napěnil a musel jsem čekat několik minut, než pěna opadla. Zároveň se objevily i menší problémy s rozpustnostní, kdy mi na povrchu zůstávaly hrudky. Tento problém však vyřeší delší rozmíchávání, takže to pro mě nemá takovou váhu, ale zmínit jsem to musel. U dalšího testování jsem protein rozmíchal ve sklenici lžičkou a vše bylo naprosto bezproblému. Nedoporučuji protein míchat v shakeru nebo v mixéru, pokud nechcete, aby protein hodně napěnil.

Dále jsem vyzkoušel protein i v jogurtu či tvarohu a zde jsem zaznamenal opět problém v rozpustnosti prášku, kdy uvnitř zůstávají hrudky. Z toho důvodu doporučuji protein rozmíchávat pečlivě a po delší dobu, abyste tak zamezili hrudkám, které by mohly vzniknout.

náš tip
Využijte situace letních měsíců a vytvořte si dokonalou letní zmrzlinu. Smíchejte řecký jogurt společně s proteinem Big Zone Protein Juice a dejte to zamrazit. Případně můžete přidat i různé kousky ovoce či oříšků.

Big Zone Protein Juice rozpustnost

Absolutně dokonalé nutriční hodnoty

Protein Juice od Big Zone má naprosto skvělé nutriční hodnoty, obsah bílkovin na 100g se pohybuje v rozmezí 82,4%-83,4%, což jsou na izolát velmi přijatelné hodnoty. Řekl bych, že obsah bílkovin je zde naprosto dostačující. Když to porovnáme s konkurenčními izoláty, obsah bílkovin je stejný nebo velmi podobný. Na trhu můžeme nalézt izoláty s nižším obsahem bílkovin (80% nebo méně), ale i s vyšším (až kolem 90%).

Velmi suverénní krok ze strany výrobce je zveřejnění aminokyselinového spektra bílkovin, které protein obsahuje. Tímto Big Zone potvrzuje kvalitu, jakou se tolik chlubí. Zde je nutno zmínit, že protein obsahuje pouze neuvěřitelných 354 kcal na 100g výrobku, u příchuti citronový čaj je to dokonce 352 kcal. Ve 100g produktu je zároveň obsaženo pouze 0,8g tuku a 2,2g sacharidů, což jsou naprosto úžasné hodnoty, které jen tak nenajdete.

Nutriční hodnoty (příchuť multivitamín):

  100 g 1 dávka (30 g)
Energetická hodnota 1503 kJ/354 kcal 451 kJ/106 kcal
Tuky 0,8 g 0,2 g
- z toho nasycené mastné kyseliny 0,4 g 0,1 g
Sacharidy 2,2 g 0,66 g
- z toho cukry 1,4 g 0,4 g
Vláknina <0,1 g <0,1 g
Bílkoviny 83,2 g 25 g
Sůl 0,78 g 0,24 g
náš tip
Izolátové proteiny s obsahem bílkovin kolem 90% na tom nebudou chuťově tak dobře jako izoláty s obsahem bílkovin okolo 83%. Vybírejte proto pečlivě a zeptejte se sami sebe, co je vaším cílem. My bychom rozhodně raději vybrali kvalitní, chuťově výborný protein s obsahem 80%.

Big Zone Protein Juice nutriční hodnoty

Netradiční příchutě, které vás překvapí

Konečně se dostáváme k tomu největšímu taháku, čím se protein chlubí a to jsou příchutě. Pokud vás zajímají různé netradiční příchutě proteinů, zbystřete, takové jste ještě určitě neochutnali. Překvapilo nás, že všechny jsou naprosto originální a nepodobají se žádnému jinému konkurenčnímu proteinu na trhu. Pokud potřebujete změnu od klasických čokoládových, vanilkových, mléčných příchutí, je Protein Juice právě pro vás. Zde vám přinášíme zhodnocení jednotlivých příchutí:

  • Mango-marakuja (9/10) je jedna z velmi netradičních příchutí, kterou u konkurenčních proteinů nenajdete. A je to obrovská škoda, protože chutná naprosto výborně. Zpočátku jsem si myslel, že ucítím velký náznak umělé příchutě, ale už při prvním napití mě tyto obavy opustily. Kdybych nevěděl, co ochutnávám, řekl bych, že je to 100% mangový džus s marakujou. Chuť je opravdu věrohodná, velmi mě překvapila.
  • Jahoda-rebarbora (9/10) je příchuť, na kterou jsem se těšil ze všech nejvíce. Po prvním ochutnání ale musím říct, že jsem byl celkem zklamaný, protože mi na jazyku zůstala velmi chemická pachuť. Nicméně u dalšího ochutnání jsem už tuto pachuť necítil. Bylo to jakoby se přeměnila do lahodného jahodového aroma. Tuto příchuť bych zkrátka popsal jedním slovem a to je dokonalost. Osobně jsem si tuto příchuť zamiloval nejvíce v kombinaci s řeckým jogurtem, který dám zamrazit do mrazáku. Zkrátka zmrzlina je z toho výtečná.
  • Citronový čaj (9/10) je jedna z příchutí, která by mi k proteinu vůbec neseděla, ale ve výsledku chutná naprosto výborně. Dá se připodobnit ledovým čajům ze supermarketů, ale s hustější konzistencí a samozřejmě lepšími nutričními hodnotami. Protein je sice sladší, ale stále vynikne lehký nádech citrónu. Navíc když si ho v létě vychladíte v lednici, bude pro vás naprosto osvěžující. Tuto příchuť nelze hodnotit jinak než kladně.
  • Multivitamin (9/10) je další skvělou příchutí, kterou jsem si naprosto oblíbil. Jediné negativum je vyšší pěnivost, takže po umíchání proteinu musíte vyčkat, než pěna opadne. Po chuťové stránce vás ale protein opravdu nadchne. Dá se přirovnat k multivitamínovým džusům Caprisone nebo Tang, ale za mě chutná ještě daleko lépe. Samozřejmě, že chuť je pouze uměle vytvořená, ale věrohodnost téhle příchutě je opravdu perfektní a po vychlazení si na ni opět velmi pochutnáte.
Náš tip
Protein hodně pění, nepoužívejte proto k přípravě mixér. Doporučujeme protein rozmíchat lžičkou.

Big Zone Protein Juice hodnocení příchutí

Kdy je nejlepší čas pro užití proteinu?

Protein Juice od Big Zone obsahuje velmi snadno a rychle vstřebatelné bílkoviny. Nejvhodnější je užívat ho bezprostředně po tréninku, abyste zajistili co nejrychlejší přísun aminokyselin do svalů.

Můžete ho také použít kdykoliv během dne jako osvěžující nápoj. Osobně ho doporučuji smíchat s řeckým jogurtem nebo s tvarohem a dát ho na chvíli zamrazit. Vznikne vám úžasná ovocná zmrzlina.

Jelikož se jedná o velmi kvalitní syrovátkový izolát, opět se obecně nedoporučuje protein jakkoliv tepelně zpracovávat, pokud chcete zachovat veškeré zdraví prospěšné látky v proteinu.

Náš tip
Přestože výrobce uvádí, že se jedná o proteinový džus, i tak ho můžete použít do potréninkových kaší. Osobně ho přidávám do rýžové kaše společně s ananasem, dám výslednou směs na chvíli do mrazáku a je hotovo. Po tréninku neznám více osvěžující pochoutku.

Cena odpovídá kvalitě

Výrobce protein prodává pouze v jedné velikosti a to v balení 1 kg. Za kilové balení zaplatíte 799 Kč, což odpovídá 24 Kč na jednu dávku. Tady si spousta lidí řekne, že protein je velmi drahý, ale to si osobně nemyslím. Každý dobře ví, že za kvalitu si člověk musí připlatit a ani tady tomu není jinak.

Dle mého názoru je cena adekvátní ke kvalitě výrobku, jakou Big Zone nabízí. Jako příjemný bonus se zde jeví velmi netradiční příjemné příchutě. Musíme ale uznat, že Iso Whey Zero podobné kvality, který jsme nedávno testovali, seženete v ceně 16 Kč za dávku. To už je velký rozdíl a je škoda, že Big Zone nedělá 2 kg balení, které by pak cenově vyšlo daleko lépe.

Tabulka cen pro Big Zone Protein Juice
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

Big Zone Protein Juice vs. Iso Whey Zero

Protein Juice vs. Battle Whey

Máme dva syrovátkové proteiny, oba od stejné značky. Oba se dají použít ke stejným účelům a jsou perfektně stravitelné. Oba maji perfektní chuť a na veřejnosti jsou velmi oblíbené. Ale v čem se vlastně tyto dva produkty liší?

  • Big Zone Protein Juice je vhodnější pro lidi, kteří si potrpí na ten nejčistší zdroj bílkovin na trhu. Je vhodnější pro pro ty z vás, kteří se nacházejí v přísných dietách, pro ty, kteří nechtějí konzumovat ani gram nadbytečného tuku nebo cukru. Také bych ho zvolil jako mnohem lepší volbu pro použití po tréninku, kdy vaše tělo lační po živinách a izolát tyto živiny do vašich svalů přinese mnohem rychleji. Je vhodnější pro lidi, kteří milují ovocné příchutě nebo chtějí zdravější alternativu obyčejných džusů.
  • Battle Whey od Big Zone je naopak syrovátkový koncentrát, který je spíše vhodnější pro použití kdykoliv během dne, protože se bude trávit o trochu pomaleji než čistý izolát jako je Protein Juice. Obsah bílkovin se zde pohybuje okolo 73-75,5%, což je naprosto průměrná hodnota, která je ovšem pro běžného cvičence naprosto přijatelná. Jedná se o velmi kvalitní protein, který má velkou výhodu v tom, že ho můžete použit do různých receptů a nemusíte se bát ani tepelného zpracování. Oproti Protein Juice má také diametrálně odlišné příchutě, na kterých si dle mého názoru mnohem více pochutnáte, pokud máte rádi tradičnější příchuť proteinu. Battle Whey má velkou výhodu v ceně, protože jedna dávka vás v přepočtu vyjde na cca 18 Kč.

BigZone Battle Whey – Špičkový protein dostupný v netradčních příchutích (Recenze)

Chuťově jsou oba proteiny zcela odlišné, nicméně ani u jednoho z nich neuděláte chybu. Pokud máte rádi ovocné příchutě, volte Protein Juice, pokud máte raději klasické "mléčné" příchutě, volte Battle Whey. Užívat se jinak mohou oba naprosto stejně.

Náš tip
Skvělé nutriční hodnoty proteinu Protein Juice z něj dělají naprosto dokonalého společníka do těch nejpřísnějších diet. Pokud si raději pochutnáte na mléčných příchutích a neřešíte tolik nutriční hodnoty, volte spíše Battle Whey.

Závěrečné hodnocení

Opět se dostáváme k té nejdůležitější otázce. Vyplatí se investovat do Protein Juice? Za nás rozhodně ano. Svými výjimečnými nutričními hodnotami, svým složením i svou chutí si jistě získá mnoho svých příznivců. Jediný problém je, že se někomu velmi brzy přepije, tudíž by bylo vhodné mít po ruce více příchutí, abyste protein mohli měnit. Nicméně pokud investujete peníze do kvalitního syrovátkového izolátu, zřejmě pro vás chuť nebude na prvním místě, ale jde vám hlavně o funkčnost a kvalitu. A toho se u značky Big Zone rozhodně nemusíte obávat.

Finální pocit z proteinu mám celkem pozitivní. Jistě se zde najdou nějaké mouchy, například v rozpustnosti a pěnivosti, ale to se najde takřka u všech proteinů a po tom, co jich vyzkoušíte tolik co já, takové malicherné věci nebudete řešit. Špatná rozpustnost i pěnivost se dají velmi jednoduše obejít, neberu je tedy za žádné velké mínus. A příchuť? Ta je hodně subjektivní, zkrátka si ji musíte sami vyzkoušet na vlastní kůži.

Myslím si, že Protein Juice je výjimečný výrobek, který na trhu nemá konkurenci. Žádné chuťově podobné proteiny nenajdete a už jen proto si zajistí spoustu svých fanoušků a nám nezbývá nic jiného, než vám protein doporučit.

Komentáře (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.