Mars proteinové tyčinky - Skvělé fitness náhrady populárních sladkostí? (Recenze)

Naposledy upraveno: 25. března 2020

Jelikož je fitness čím dál populárnější, má spousta výrobců tendence vytvářet zdravější náhrady populárních jídel. Pro příklad nemusíme chodit vůbec daleko, vždyť i Czech Virus vyrábí Choconut, zdravou a chutnou náhradu populární, ale nezdravé pomazánky.

No a teď se nám dostaly do rukou i proteinové tyčinky Mars, které mají být alternativou svých nezdravých jmenovců. Jak nám chutnaly? Je složení výrazně lepší? Stojí za investici? To se dozvíte v dnešní recenzi.

Mars Snickers HiProtein Bar
Publikováno: 25. března 2020
Upraveno: 25. března 2020
Autor recenze: Mirek Dvořák
Kategorie: Proteinové tyčinky
Složení
5.5/10
Chuť
9.6/10
Konzistence
9.3/10
Cena
7.2/10
Stravitelnost
9.3/10
Celkové hodnocení
8.2
z 10 bodů

Na úvod zbývá ještě dodat, že jsme vyzkoušeli hned dvě různé tyčinky, a sice Snickers a Bounty, takže se můžete těšit i na krátké srovnání obou variant.

Složení rozhodně neodpovídá zdravé tyčince

Asi není třeba dlouze polemizovat o tom, jak si po stránce složení vedou klasické tyčinky jako Mars či Bounty, protože jsou dostupné v každém supermarketu a snad každý zastánce zdravé výživy je očerňuje. Od proteinových variant jsem tedy měl trochu vysoká očekávání, což se hned v zápětí ukázalo jako chyba. Můj dojem ze složení tyčinky Mars Protein totiž kazí hned několik různých věcí:

  • Použití palmového oleje, což je velmi kontroverzní surovina. Jednak kvůli výraznému ekologickému dopadu, jednak ale také kvůli vysokému obsahu nasycených mastných kyselin spojovaných s rozvojem aterosklerózy a vysoké hladiny cholesterolu.
  • Obsah méně kvalitních zdrojů bílkovin, jelikož kromě mléčného proteinu a mléčného proteinového izolátu najdete v tyčince Mars ještě sojový proteinový izolát a hydrolyzovaný kolagen. Zatímco sójový protein ještě není takový problém, protože chybějící tryptofan je doplněn ostatními zdroji bílkovin, použití hydrolyzovaného kolagenu žádné opodstatnění nemá a bohužel můj dojem velmi kazí.
  • Použití dalších ne úplně vhodných surovin, mezi něž řadím určitě sirup z invertního cukru, emulgátory, barviva a aromata, která do zdravé tyčinky rozhodně nepatří.

Bounty proteinová tyčinka si vede rozhodně lépe, protože neobsahuje žádné nekvalitní zdroje bílkovin, pouze mléčný protein a syrovátkový proteinový koncentrát. Celkově se dá říci, že přidaných složek obsahuje méně a její celkové složení je tedy lepší. Na druhou stranu je zde víceméně stejný obsah jednoduchých cukrů, tedy necelých 9g na 51g tyčinku.

Abych těmto tyčinkám ale pouze nekřivdil, tak ve srovnání s variantami ze supermarketu obsahují podstatně větší množství bílkovin a zároveň si zachovávají menší množství sacharidů i tuků, tudíž z tohoto úhlu pohledu rozhodně představují lepší volbu. Mezi proteinovými tyčinkami ale neuspějí.

Mars tyčinka složení

Kdy byl na proteinové tyčinky Mars ideální čas?

Jak jste z předchozího odstavce pravděpodobně sami pochopili, složení rozhodně není ideální a do zdravé tyčinky mají Mars tyčinky daleko. Jelikož jsem si jich ale pár na zkoušku koupil, používal jsem je především v případech, kdy jsem měl opravdu výraznou chuť na něco sladkého a kalorického, ale nechtěl jsem vyloženě klasické tyčinky ze supermarketu. A musím přiznat, že pokud vás honí mlsná, pomohou opravdu spolehlivě a v takovém případě je rozhodně doporučuji i vám.

Mars tyčinka ideální čas

Po chuťové stránce nepoznáte rozdíl

Jestliže ze složení těchto proteinových tyčinek jsem byl zklamaný, jejich chuť mě naopak opravdu nadchla. Ve srovnání s jejich neproteinovou variantou totiž chutnají naprosto totožně, takže nepoznáte absolutně žádný rozdíl:

  • Snickers a burákové máslo (9.9/10) chutnala naprosto famózně. Konzistence je poměrně měkká, tudíž si na ní nevylámete zuby. Tyčinka disponuje celými křupavými kousky arašídů a je zalitá karamelem, což je naprosto geniální kombinace. Ve srovnání s klasickou variantou Snickers tyčinky je snad jediný rozdíl v textuře, která je v důsledku použití proteinů o něco práškovitější.
  • Bounty (9,9/10) disponuje defacto stejnými vlastnostmi jako Snickers. Z hlediska konzistence je o něco tužší a je nutné ji o něco více žvýkat, ale po chuťové stránce je téměř totožná s Bounty, jen mám pocit, že chuť kokosu není tolik intenzivní. Každopádně pokud máte Bounty rádi a hledáte odlehčenější variantu s menším množstvím nežádoucích surovin, je to jasná volba.

Mars tyčinka chuť

Cenově naprosto průměrná tyčinka

Když jsme pracovali na našem žebříčku nejlepších proteinových tyčinek, tak jsme zjistili, že naprostá většina těchto tyčinek stojí v rozmezí 39 a 59 Kč. Jedna Snickers tyčinka vás mimo slevovou akci vyjde na nějakých 49 Kč, což je naprosto průměrná cena. Tyčinka Bounty je na tom stejně, a tudíž jim po stránce ceny nemáme co vytknout.

Například Reflex vyrábí tyčinku za 69 Kč, kde už je vyčítání vysoké ceny opravdu na místě, ale pokud srovnáváte Mars tyčinky s konkurencí, jsou naprosto průměrné, i když se jejich cena může na první pohled zdát vysoká.

Tabulka cen pro Mars Snickers HiProtein Bar
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

Mars tyčinka cena

Závěrečné zhodnocení

Abych se na rovinu přiznal, moje pocity z proteinových tyčinek Mars jsou značně smíšené. Na jedné straně je totiž opravdu odfláknuté složení, které by jistě sneslo méně aditiv, na straně druhé dobrá cena a famózní chuť. Pokud tyčinku budete vnímat jen jako alternativu obyčejné Snickers během nějakého cheat meal, může vám skvěle posloužit.

Jestli ale hledáte tyčinku, která bude obsahovat jen a pouze ty nejkvalitnější suroviny, budete muset hledat jinde. V tom by vám mohlo pomoci například výše zmíněné srovnání, kam se Mars tyčinky ani přes dobrou chuť a přijatelnou cenu nemají šanci dostat.

Komentáře (2)

Kristián N.
Březen 25, 2020

Zdravim, neplanujete clanek na CBD oleje? Je to zajimave tema.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Jan Malý
Červen 4, 2020

Ahoj,

článek na CBD oleje je již venku: Jaký CBD olej je nejlepší? Jaké jsme zporovali účinky?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)