Strava

Jak zvládnout letní grilování bez zbytečných kalorií?

K horkým letním dnům neodmyslitelně patří pořádné grilování. Není nad to, zpříjemnit si den výborným jídlem, studeným pitím a posezením s přáteli. Během grilování se však může velmi lehce stát, že se neuhlídáte a narušíte svůj naplánovaný jídelníček. A pokud grilujete rádi a často, může se stát, že právě z tohoto důvodu vaše letní letní vyrýsovaná postava začne připomínat spíš zimní objemovku. Naštěstí není problém si grilování vychutnat a zároveň se vyhnout přebytečným kaloriím. Jen se musí vědět, jak na to.

V dnešním článku se proto podíváme na několik tipů, které vám pomohou držet počet přijatých kalorií na uzdě a díky kterým bude vaše grilování mnohem zdravější. Zaměříme se však i na zdravé alternativy některých surovin nebo třeba omáček.

Kvalitní suroviny jsou základ

Pokud chcete grilovat zdravě, ze všechno nejdříve si musíte opatřit správné suroviny. Tou nejdůležitější je kvalitní maso (případně jinou alternativu, kterou používáte). V tomto směru platí pro výběr masa stejná pravidla, jako pro běžné vaření. Ideální se použít kvalitní kuřecí maso, nabízí se také ryby nebo třeba hovězí s nižším podílem tuku. Pokud rádi grilujete například sýry, dejte pozor zejména na to, aby byly kvalitní vhodné ke grilování. Šetřit se v žádném případě nevyplácí na oleji nebo jiné formě tuku na grilování, jelikož v těch méně kvalitních dochází při vyšších teplotách k chemickým reakcím, jejichž produktem jsou nežádoucí karcinogeny.

Letní grilování
Kvalitní maso je základem pořádného grilování.

Nezapomínejte na zeleninu

Zelenina je nepostradatelnou součástí každého jídelníčku. Obsahuje samé důležité látky, jako jsou vláknina, vitamíny, minerály nebo antioxidanty. Zároveň obsahuje poměrně dost vody, která je zejména v letních měsících extrémně nezbytná pro hydrataci organismu. O důležitosti dostatečné hydratace se více dozvíte v našem článku o lepší imunitě. Zelenina na talíři vám pomůže se zasytit, aniž byste to museli přehánět s ostatními surovinami, což efektivně sníží počet kalorií, které během grilování přijmete. V žádném případě se však nemusíte omezovat pouze na čerstvou zeleninu. Kdo by si rád nevychutnal grilovanou cuketu nebo jiné druhy zeleniny.

Nepřehlédněte

Nepřehánějte to s porcemi

Častým problémem, se kterým se setkáte především na grilování s přáteli ve větších skupinách, jsou přehnaně velké porce jídla. Když s sebou každý něco přinese, na stole se velmi rychle nakupí hromada jídla. Pokud se všechno toto jídlo dostane na gril, je přece škoda ho nesníst rovnou, protože pokud si ho odložíte například na další den, už nebude tak dobré. Z toho důvodu vždy raději grilujte opravdu jenom to, co máte v plánu sníst. Zároveň myslete na to, že pokud se během každého grilování totálně přejíte, výrazně se to projeví na vašem celkovém kalorickém příjmu.

Tím samozřejmě neříkám, že byste měli hladovět, jíst pouze malé kousky jídla a odcházet od stolu nenajezení. Stejně tak netvrdím, že pokud se jednou neuhlídáte, nastane konec světa. Berte ale grilování jako kterékoliv jiné jídlo ve vašem jídelníčku a při rozvrhování porcí se chovejte stejně zodpovědně, jako kdykoliv jindy.

Udělejte si domácí marinádu

Vynikajícím způsobem, jak se vyhnout zbytečnému množství kalorií, je použití vlastní marinády. Díky ní se vyhnete obrovskému množství soli nacházejícímu se ve většině prodávaných marinád a zároveň nebudete potřebovat k dochucení jídla další sůl nebo různé typy omáček (k problematice omáček se dostaneme za chvíli). K výrobě domácí marinády vám přitom postačí sojová omáčka s nízkým obsahem sodíku, ocet, čerstvý česnek, zázvor a olivový olej. Zároveň můžete použít různé druh bylinek, které jídlo krásně dochutí, aniž byste museli používat již zmiňovanou sůl nebo nezdravé omáčky.

maso na gril
Dobře namarinované a nakoneřeněné maso chutná výborně i bez jakékoliv omáčky.

Vyhýbejte se nezdravým omáčkám

U zmiňovaných omáček se ještě na chvíli zastavíme. Běžné kupované omáčky, které jsou při grilování velmi populární, totiž často obsahují kontroverzní dochucovadla, barviva a aromata. Zároveň obsahují překvapivě hodně kalorií, což opět přispívá k tomu, že během grilování lidé často přijmout podstatně více kalorií, než se jim na první pohled zdá. Řešením může být použití zmiňované domácí marinády nebo výběr kvalitních a vhodných omáček. Příkladem může být Zero Sauce od značky BioTechUSA nebo například některá ze Zero omáček od společnosti GymBeam.

Věnujte pozornost příloze

Pokud si na grilu uděláte úžasně vypadající burger, nabízí se dát si k němu hranolky nebo podobnou přílohu. Na tom samozřejmě nemusí být nutně nic špatného, pokud však chcete snížit množství přijatých kalorií, pokuste se vymyslet nějakou zdravější alternativu. Jako příloha vám skvěle poslouží zelenina (grilovaná nebo čerstvá), fazolkový salát, kuskus nebo třeba běžný zeleninový salát. I zmiňované hranolky se dají připravit poměrně zdravě, pokud si je uděláte doma a ke smažení nepoužijete zbytečně moc oleje.

Upečte si vlastní bulky na burger

Tato rada se nevztahuje pouze na burgerové bulky, ale v podstatě na všechno, co si dokážete doma udělat sami. Doma vyrobené potraviny budou zpravidla obsahovat kvalitnější suroviny a hlavně u nich máte vždy kontrolu nad tím, co všechno obsahují a jaké mají nutriční hodnoty. Zároveň se díky nim vyhnete zbytečným konzervantům a podobným látkám, které nepotřebujete.

Nepřehlédněte
I při pečení pamatujte na dostatečný příjem bílkovin. Připravili jsme pro vás srovnání nejlepších proteinů na pečení.

Jídlo zbytečně nepřepalujte

Určitě jste už slyšeli, že když sníte něco spáleného, je to „dobré na krásu”. Pokud se však budete tímto pravidlem řídit, hrozí vám vážné zdravotní potíže. Kromě toho, že spálené jídlo může být příčinou zažívacích problémů, mohou polycyklické aromatické uhlovodíky vznikající přepálením tuků působit karcinogenně. Příště si proto raději dávejte pozor, aby se vám jídlo nepřipálilo, a pokud se vám to uhlídat nepodaří, raději spálenou část jídla vůbec nejezte. Abyste se vzniku polycyklických aromatických uhlovodíků co nejvíce vyhli, raději maso grilujte na nižších teplotách po delší dobu.

připálené maso na grilu
Spálené maso je místo na krásu dobré spíše na zažívací potíže.

Umývejte použité nádobí

Tento bod může znít trochu divně, ale nenechte se zmást. Častou praxí při grilování je, že lidé nechají grilovací povrch spálený a příliš jej nečistí. Karcinogeny zmiňované v předešlém bodě se proto do jídla v konečném důsledku stejně dostanou. Zároveň se díky tomu vyhnete nepříjemné chuti, která na jídle grilovaném na spáleném povrchu může zůstat.

Dejte si pozor na to, jaký olej používáte

Při grilování je jídlo vystaveno vysokým teplotám. Z toho důvodu je potřeba si dát pozor na to, jaký olej pro grilování použijete. Špatnou volbou je například extra panenský olivový olej, který sice jídlo výborně dochutí, ale když ho vystavíte vysoké teplotě, svou chuť rychle ztratí a navíc dojde k jeho přepálení, což s sebou nese zbytečný vznik karcinogenů. Vždy proto vybírejte oleje s vysokým kouřovým bodem, tj. oleje vhodné na vysoké teploty. Příkladem může být Čisté ghí nebo Řepkový olej ve spreji od GymBeam.

Nepřehlédněte
Je ghí zdravější než běžné máslo? Připravili jsme pro vás velké srovnání.

Jaké produkty se vám můžou hodit?

Výrobci suplementů se v dnešní době ve velkém množství zaměřují také na zdravou výživu a nutričně bohaté potraviny. Díky tomu v jejich nabídce najdete množství zdravých omáček, kvalitních olejů na smažení a grilování a mnoho dalšího. V souvislosti s grilováním doporučujeme zejména řadu ZERO omáček, kokosový olej od Kulturistika.com nebo třeba Ghí od značky BrainMax.

Závěrečné shrnutí

I grilování si můžete užít bez toho, abyste si museli dělat starosti s nadbytkem kalorií. Je však potřeba věnovat pozornost tomu, jaké suroviny používáte, kombinovat jídlo s dostatkem zeleniny, vyhýbat se nezdravým omáčkám a velkému množství soli, jídlo zbytečně nepřepalovat a použít vhodný olej. Pokud si na tyto věci dáte pozor, není důvod, abyste se báli o svou těžce vydřenou letní postavu.

Pro dnešní článek je to sice vše, ale pokud máte k tématu jakékoliv otázky, neváhejte se na nás obrátit v komentářích.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.