Recepty

Domácí granola: Jak ji připravit a co použít?

Granola v současné době zažívá obrovský boom a na sociálních sítích představuje trendy snídani, kterou si dopřává řada fitness influencerů. Věděli jste ale, že poprvé byla tato snídaňová vychytávka představena už v roce 1863 a následně za pár let zpopularizována firmou Kellogg's? Ačkoliv samotná historie granoly je také poměrně zajímavá téma, v dnešním článku se budeme věnovat primárně tomu, jak si ji vyrobit doma. Tím dokážete ušetřit stovky korun a ještě použít jenom takové ingredience, jaké máte sami rádi.

Co je granola zač?

Ještě jeden malý pohled do minulosti si přeci jenom neodpustíme. V době, kdy byla granola poprvé vynalezena, nesla název granula odkazující k latinskému výrazu granum používanému pro obilí, které bylo tehdy skutečně základem celé směsi. Dnes se slovo granola nejčastěji používá pro označení pečeného musli, jehož základ tvoří například ovesné vločky (často také bezlepkové) obohacené o nejrůznější oříšky, semínka, sušené či lyofilizované ovoce a řadu dalších surovin. Granola nemá žádné ustálené složení a při výrobě je tak obrovský prostor pro nějaké experimentování s chutěmi a zařazování nejrůznějších netradičních surovin - například Vilgain do své Plant Protein Granoly přidává kuličky s hrachovým proteinem, Powerlogy zase sází například na sušené třešně.

granola powerlogy
Koupená granola mnohdy nabízí skvělé složení. Budete si za ni muset ovšem připlatit.

Jak si připravit granolu doma?

Granola se dnes samozřejmě prodává v mnoha různých supermarketech, ovšem kvalita takových produktů je lehce diskutabilní. Samotné označení granola totiž vůbec nic neříká o složení produktu a tak mnohdy za atraktivním obalem číhá akorát tak spousta jednoduchých cukrů a nekvalitní suroviny. Pojďme se však podívat na to, jak vyrobit granolu doma a jednoduše:

Jaké suroviny použít?

Ze všeho nejdřív je zapotřebí vybrat vhodné suroviny. Jako základ se obvykle doporučuje použít ovesné (případně třeba špaldové) vločky, které můžete smíchat s libovolnými semínky, které máte rádi. Možností jsou dýňová, slunečnicová, konopná nebo třeba lněná. K nim si můžete přidat i nejrůznější oříšky, například vlašské, pekanové, kešu nebo jakékoliv jiné - pro vizuální atraktivitu není od věci použít některé oříšky celé, jiné nakrájené a v případě kokosu můžete sáhnout například po celých plátcích. Aby byla celá směs hezky barevná, můžete si nachystat také třeba lyofilizované ovoce podle vlastního výběru a nebo nejrůznější čokoládové lupínky či kvalitní hořké kakao. Do granoly je každopádně dobré použít dvě suroviny a sice tekuté sladidlo (například med nebo javorový sirup) a kokosový olej, kterým se suroviny hezky spojí.

domácí granola recept
Do domácí granoly se hodí med nebo javorový sirup, kterým suroviny krásně spojíte.

Jak postupovat?

Ačkoliv řada receptů doporučuje zároveň konkrétní množství jednotlivých surovin, my si myslíme, že to není nutné. Na granole zkrátka a dobře není co zkazit a i v případě, že dávkujete suroviny jen tak nějak od oka, bude směs dobrá. Složek, které máte rádi a které nejsou chuťově příliš výrazné, můžete použít i více, zatímco těch chuťově intenzivnějších postačí méně. Každopádně postup výroby domácí granoly může být následující:

  1. Předehřejte troubu asi na 140 až 160 °C.
  2. Smíchejte si dohromady vločky, semínka, ořechy, kakao a případně i další sypké suroviny.
  3. Rozehřejte si kokosový olej, smíchejte ho s vybraným sladidlem a jemně vmíchejte do připravené misky s vločkami a dalšími surovinami.
  4. Na plech dejte pečicí papír a na něj rovnoměrně vyložte vzniklou směs.
  5. Dejte plech do trouby a v pravidelných intervalech granolu kontrolujte a promíchávejte. Pečte ji zhruba 40 minut - dobrý indikátorem je, že by měla být suchá.
  6. Hotovou granolu vytáhněte z trouby a pokud je ještě lehce vlhká, nechejte ji doschnout.
  7. Pokud byste ji rádi dochutili například čokoládovými hoblinkami, je ideální je přidat až do vychladlé granoly, aby se nerozpustily.

No a to je ve své podstatě všechno. Teď už stačí jenom dát granolu do nádoby, do které nepronikne vlhkost a můžete si ji každé ráno dopřávat na snídani.

Na kolik domácí granola vyjde?

Těžko říct. Stejně tak, jako je rozdíl mezi produkty ze supermarketu a poctivou zdravou granolou například z našeho srovnání nejlepších granol, je i v domácích podmínkách cena definována zejména tím, jak kvalitní produkty a v jakém množství použijete. Základní varianta tvořená pouze ovesnými vločkami, jedním druhem ořechů a nejlevnějších semínek vyjde samozřejmě na pár korun. Pokud se rozhodnete použít například dražší bezlepkové ovesné vločky, lyofilizované ovoce na místo sušeného a dražší ořechy jako například pistácie, cenově bude granola samozřejmě vycházet o něco náročněji. Přesto je lepší si doma vytvořit dražší granolu, než si koupit nějakou levnou ze supermarketu, protože složení bude výrazně lepší.

Co dělat, když nechci domácí granolu?

Domácí granola se samozřejmě cenově vyplatí, ale zejména v případě, že si jí chcete udělat větší množství. Pokud byste rádi ochutnali kupovanou granolu s kvalitním složením, určitě se doporučujeme podívat na náš žebříček nejlepších granol, kam jsme umístili aktuálně nejlepší produkty na trhu.

Jak granolu využít?

Jakmile si granolu jednou připravíte, určitě nemusíte mít strach, že byste ji nezvládli spotřebovat. Dá se jíst samotná a vzhledem k vysokému obsahu kalorií a relativně nízké hmotnosti je to skvělá svačina na túru. Rovněž ji ale můžete použít například do jogurtu (řeckého, ovčího i jakéhokoliv jiného) a dají se jíst také s mlékem a jeho rostlinnými alternativami. Možností tak máte opravdu celou řadu.

Co si z dnešního článku odnést?

Z dnešního článku byste si měli odnést především to, že granola může být občasnou skvělou snídaní, protože obsahuje celou řadu zdravých složek a snadno si ji připravíte i v domácích podmínkách. Zároveň doma můžete použít přesně ty suroviny, jaké máte rádi a ještě vás to vyjde levněji, než když si budete kupovat častokrát malá balení kupované granoly. Pokud by vás však granola lákala pouze na vyzkoušení, určitě není od věci se podívat na zmiňované srovnání nejlepších granol a tam vybrat produkt přesně podle svého gusta.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.