Ostatní

Jak nejlépe oslavit vánoční svátky? No přece s kuřetem, rýží a posilkou.

Tak už se zase blíží ty otravné svátky. Koledy, cukroví, kapr se salátem a ze všech stran dýchající pohoda. A uprostřed toho stojíme my, naštvaní a otrávení kulturisti, kteří nechtějí nic jiného, než se dál věnovat svojí stereotypní rutině - kuře, rýže, posilka, protein, kuře, rýže, tvaroh a spánek.

Ať se snažím sebevíc, zdá se mi nemožné najít nějaký přijatelný kompromis mezi světem kulturistů a výše zmíněným světem vánočních koled a cukroví. Ale co když přece jen nějaký existuje? Zkuste se tedy alespoň trochu vánočně naladit a přemýšlet nad hlavní pointou našeho dnešního článku.

Stresy z jídla nechme profíkům

Snad nic není na Vánocích horší, než jídlo. Na obvyklé cestě do posilovny projdu přes tři náměstí, přičemž na žádném z nich se neobejdu bez pohrdavého pohledu na trdelníky s nutellou, uzené klobásy a milion dalších věcí, které svými nutričními hodnotami v žádném případě nezapadají do mých kalorických tabulek. A když už si chci pořádně zacvičit, kolem mě všichni otravují se svojí vánoční náladou, červenými čepičkami, slogany typu “No lift, No gift” a cukrovím. Z toho by se jeden zbláznil, ne?

Asi už je nejvyšší čas nechat zbytečného sarkasmu a vážně se zamyslet nad tím, jak tyto svátky přežít v co nejlepší formě. I když se po zveřejnění tohoto článku jistě objeví spousta oponentů, Vánoce by neměly být ve znamení striktní diety, ale měly by představovat pohodové dny strávené se svými nejbližšími. Samozřejmě nemluvím o bezhlavém ládování se nejrůznějšími sladkostmi po dobu dlouhých dvou týdnů, ale drobné výjimky nikomu neublíží. Koneckonců, jste snad profesionální kulturisté/trojbojaři, abyste se museli stravou natolik stresovat? Štědrovečerní kapr s bramborovým salátem možná bude mít o něco méně bílkovin než klasický hovězí steak s rýží, ale Vánoce jsou přece jen jednou do roka.

Vánoční cukroví fitness
I když rozhodně není dobrý nápad se vánočním cukrovím nějak přecpávat, vyhýbat se mu alespoň na Štědrý den také nemusíte.

 

Ale za pár dní bez tréninku spálím všechny svaly

Další problém, který s sebou Vánoce bezpochyby přináší, je také nedostatečné zatížení našich svalů. A v tom okamžiku zároveň všichni depresivně očekáváme ztrátu veškeré tvrdě vypracované hmoty. Opět k tomu ale není důvod. Pokud jste doteď byli zvyklí na enormní tréninkové zatížení a pravidelně cvičili, dvoutýdenní “deload” fáze vám neublíží. Snižte objem i intenzitu tréninků, ale soustřeďte se na kontrakce i na jednotlivé cviky. Díky tomu si nejen zlepšíte svoji techniku, ale uvědomíte si i případné další chyby v tréninku. No a pak si klidně dopřejte pořádnou porci jídla.

Chodíte v běžném týdnu do posilovny 5-6krát týdně? Bohatě postačí snížit počet tréninků na 2-3 a k tomu zařadit i aktivní regeneraci, o které si ještě něco povíme níže ve článku. Týdenního nebo dvoutýdenního deloadu se vůbec nebojte, ulevíte tím nejen svým svalům a celé nervové soustavě, ale i šlachám a vazům, tudíž předcházíte dalšímu zranění. Poslední, avšak neméně podstatnou výhodou, je i psychické uvolnění. Uvidíte, že po nějakém čase bez tréninku se budete cítit odpočatí a daleko více motivovaní do dalších výkonů (nejen) v novém roce.

Zdravá fitness večeře na Štědrý den
Pokud o Štědrém dnu přeci jen nechcete jíst kapra s bramborovým salátem, losos s bramborami je nejlepší možnou alternativou.

Nezapomeňte na aktivní regeneraci a některé suplementy

Přestože z vlastních zkušeností považuji za ideální trávit Vánoce s rodinou a bez zbytečného stresu, rozhodně není dobrý nápad zůstat 14 dní bez jakéhokoliv pohybu. A právě tady se dostáváme k bodu, který je velmi často opomíjený nejen o svátcích, ale i kdykoliv jindy. Aktivní regenerace by měla tvořit nedílnou součást života každého sportovce. Nezapomínejte tedy na pravidelné protahování ani na procházky po městě či v přírodě. Velmi vhodným způsobem aktivní regenerace může být ale i taková jóga, se kterou mám (z hlediska powerliftingu) skvělé zkušenosti. Nejen, že jí zlepšíte stabilitu, mobilitu i flexibilitu, ale zároveň se naučíte používat jednotlivé svalové skupiny trochu jinak, což vám může pomoci i v silovém tréninku.

 

TIP: Má smysl cvičit i přes bolest svalů z předešlého tréninku?

No a až na posledním místě jsou suplementy. Většinu věcí nemá cenu přestat užívat, například takový multivitamín by naprosto ztratil smysl, kdybyste ho na 14 dní přestali užívat. S bílkovinami to není potřeba příliš přehánět, pokud tělo není v extrémní tréninkové zátěži a třeba takové předtréninkové suplementy logicky nepotřebujete vůbec. Když budete trénovat méně, snažte se trénink absolvovat bez stimulantů, aby si na jejich účinky tělo odvyklo a po opětovném nasazení vám lépe fungovaly. Abychom vám přehledně zrekapitulovali, které suplementy brát a které ne, vytvořili jsme pro vás následující tabulku:

Užívejte Můžete vynechat Vynechte
Multivitamín Protein Předtréninkové stimulanty
Omega-3 Gainer Spalovače tuků
Hořčík   Aminokyseliny
Zinek   Kreatin

Doufáme, že jsme tedy následujícím článkem alespoň trochu navnadili k malé vánoční pauze, (která bude v ideálním případě stejně znamenat progres) a že si Vánoční svátky náležitě užijete. Pokud byste na nás měli nějaké otázky, neváhejte se zeptat v komentářích. Jako vždy vám na ně rádi odpovíme.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.