BrainMax Energy Magnesium: Jeden z nejlepších hořčíků na trhu? (Recenze)

Naposledy upraveno: 10. listopadu 2021

Tentokrát se blíže podíváme na suplement Energy Magnesium od značky BrainMax, který nabízí hořčík ve vysoce kvalitní, u nás však nepříliš rozšířené formě malát hořečnatý. Ten je známý nejen pro svou vysokou využitelnost a vstřebatelnost, ale také pro energizující účinek.

Jak jistě řada z vás ví, hořčík je jedním z nejvíce deficientních minerálu v lidském těle. Jeho suplementace je tak nejenom pro sportovce naprostou povinností. Vyplatí se však investovat právě do BrainMax Energy Magnesium a opravdu vám poskytne tolik kýžené benefity? Právě to se dozvíte v této recenzi.

BrainMax Energy Magnesium
Publikováno: 10. listopadu 2021
Upraveno: 10. listopadu 2021
Autor recenze: Radim Kostura
Kategorie: Vitamíny, minerály
Složení
9.5/10
Účinek
8.0/10
Dávkování
9.0/10
Velikost balení
9.0/10
Cena
8.5/10
Celkové hodnocení
8.8
z 10 bodů
Tabulka cen pro BrainMax Energy Magnesium
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

Jako člověk, který sem tam nějakou tu křeč dostane, rozhodně suplementaci hořčíku nepodceňuji. Když se teda naskytla možnost, vyzkoušet hořčík ve formě malátu hořečnatého, neváhal jsem ani na moment. I když se totiž tato forma hořčíku obecně řadí mezi ty vůbec nejlepší na trhu, v ČR je zatím k dostání jen ve velmi omezeném množství produktů.

Je hořčík skutečně tak důležitým minerálem?

O důležitosti samotného hořčíku už toho bylo napsáno mraky a nutno uznat, že zcela oprávněně. Jde o minerál, který se podílí na více než stovce různých biochemických reakcí v našem těle. Paradoxně je ale dlouhodobě považován také za jeden z nejvíce deficientních minerálů. Jelikož jej v běžné stravě nenajdeme ani zdaleka tolik, kolik bychom potřebovali, je tak jeho suplementace pro převážnou většinu z nás zcela zásadní.

Nejsou to přitom jenom křeče, se kterými vám může hořčík pomoci. Mezi jeho další pozitivní účinky patří například odbourávání stresu, boj proti depresím, zlepšování mozkové funkce či snižování krevního tlaku. V závislosti na jeho formě pak může zlepšovat kvalitu našeho spánku nebo mít naopak povzbuzující účinky.

Ať už jsou to teda křeče, bolesti hlavy, deprese, brnění končetin či třeba nespavost, neměli byste projevy jeho nedostatku, jakkoliv podceňovat. Pro optimální fungování našeho těla je totiž hořčík nepostradatelný. Pokud se přitom chcete o hořčíku dozvědět ještě více, doporučuji náš starší článek, ve kterém jsme se tomuto tématu věnovali mnohem podrobněji.

Hořčík je jedním z velmi důležitých minerálů nejen pro sportovce.

Opravdu kvalitní forma hořčíku

Těch forem hořčíku samozřejmě existuje celá spousta. Od těch nejhorších a nejběžnějších oxidu, hydroxidu či uhličitanu hořečnatého až po ty nejlepší citrát, malát, treonát a bisglycinát hořečnatý. BrainMax Energy Magnesium vám přitom nabízí hořčík právě ve formě malátu hořečnatého, což je jedna z nejlepších a zároveň také nejlépe vstřebatelných forem hořčíku na trhu.

Malát hořečnatý je sloučeninou hořčíku a kyseliny jablečné s vysokým obsahem elementárního hořčíku. Jedná se tak o vysoce využitelnou formu hořčíku, která podporuje správnou funkci nervové soustavy, svalů a jater, přičemž ani při vyšších dávkách nezpůsobuje projímavé účinky.

Kromě toho navíc přispívá ke snížení vyčerpání a díky kyselině jablečné, která se podílí na produkci buněčné energie (ATP), má dokonce energizující účinky. Právě proto byste jej tak měli, spíše než před spaním, užívat v ranních či dopoledních hodinách. BrainMax Energy Magnesium je tak, co se týče formy hořčíku, jedním z těch vůbec nejkvalitnějších produktů podobného typu, jaký je na trhu k dostání.

Náš tip: Výše uvedené formy hořčíku se dají mimo jiné rozdělit podle toho, zda mají povzbuzující nebo naopak uklidňující účinky. Zatímco malát hořečnatý a citrát hořečnatý bychom měli, kvůli jejich energizujícím účinkům, užívat hlavně ráno a dopoledne. Takový bisglycinát má naopak uklidňující účinky, proto se jej vyplatí užívat až před spaním.

Výhodné dávkování a účinnost, kterou pocítíte

Výrobce doporučuje užívat jednu až dvě kapsle denně. V jedné stoprocentně vegetariánské kapsli obsahující 1000 mg hořčíku pak nalezneme přibližně 164 mg elementárního hořčíku. Se vstřebatelností pohybující se někde mezi 70 až 80 % tak rázem dostaneme přibližně 125 mg elementárního hořčíku. Když vezmeme v potaz to, že se doporučená denní dávka obecně pohybuje někde mezi 300 až 400 mg elementárního hořčíku, je jeho obsah v jedné kapsli více než skvělý.

Co se pak týče samotné účinnosti, musím uznat, že na mě BrainMax Energy Magnesium velice zapůsobil. Beru jednu kapsli každý den ráno a upřímně si nemám na co stěžovat. Křeče, se kterými jsem se jednou za čas potýkal, jsou zcela pryč a ranní únava je mnohem menší než obvykle. Do jaké míry je to způsobeno placebo efektem je samozřejmě otázkou. I tak jsem ale s účinností tohoto suplementu více než spokojený.

Náš tip: Minerály jako je hořčík a zinek byste neměli užívat s jídlem. Jídlo by totiž mohlo blokovat jejich absorpci. Pro maximální podporu jeho vstřebatelnosti tak hořčík užívejte vždy nalačno. Více jsme se přitom užívání hořčíku a zinku věnovali v tomto článku.

BrainMax na nás udělal dobrý dojem.

Cenová dostupnost

Balení BrainMax Energy Magnesium obsahující 200 kapslí vás na oficiálních stránkách značky vyjde na 649 Kč. Pokud byste brali jednu kapsli denně, stála by vás jedna dávka přibližně 3,2 Kč. Schválně jsem se přitom snažil na našem trhu najít nějaký další podobně kvalitní hořčík ve formě malátu hořečnatého a upřímně řečeno, žádný z produktů, které jsem objevil, nenabízel tak vysoké množství hořčíku za tak příjemnou cenu.

O to více jsem byl překvapen, když jsem při porovnávání cen zjistil, že ony vlastně cenově nevycházejí lépe ani kvalitní hořčíky v jiné než malátové formě. Kvalitativně podobné produkty jako je například 100% Magnesium Chelate od značky Prom-IN či Magnesium Bisglycinát od značky Reflex Nutrition totiž vycházejí v přepočtu na doporučené dávkování ještě o něco dráž než právě BrainMax Energy Magnesium.

Na druhou stranu, pokud sháníte hořčík určený k lepšímu usínání, už podle jeho názvu vám nejspíše dojde, že BrainMax Energy Magnesium nebude tím správným produktem. V takovém případě bych vám tak doporučoval raději sáhnout právě po některém ze dvou výše zmíněných produktů. To však stále nic nemění na tom, že se BrainMax Energy Magnesium cenově opravdu vyplatí.

Tabulka cen pro BrainMax Energy Magnesium
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

Závěrečný verdikt

Zde si dovolím zopakovat otázky, jež jsem pokládal hned v úvodu této recenze. Vyplatí se investovat do BrainMax Energy Magnesium a dokáže poskytnout kýžené benefity? Za mě jednoznačně ano. Jde o opravdu kvalitní produkt nabízející hořčík v jedné z jeho nejlepších forem. Za velice příjemnou cenu tak dostanete produkt s vysokým obsahem perfektně vstřebatelné formy hořčíku, která vám mimo jiné pomůže v boji proti ranní ospalosti.

Kvalitnější a levnější malát hořečnatý přitom budete na českém trhu hledat jen velice obtížně. Pokud tedy zrovna sháníte hořčík v jedné z jeho nejlepších forem, mohu vám tento produkt jednoznačně doporučit.

Té ceny, která se vám může na první pohled zdát malinko vysoká, se přitom vůbec neděste. S ohledem na to, jak dlouho vám takové balení vydrží a o jak kvalitní produkt se vlastně jedná, se investice do BrainMax Energy Magnesium prostě a jednoduše vyplatí.

A to už je pro tentokrát opravdu vše. Doufám, že se vám tato recenze líbila a snad se uvidíme zase u další. Pokud by vás přitom napadly jakékoliv dotazy, rozhodně se nebojte zeptat v komentářích.

Diskuze (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.