Votamax Performance Protein – Revoluční doplněk stravy? (Recenze)

Naposledy upraveno: 30. dubna 2020

Když jsem dostal možnost otestovat Performance Protein od BrainMaxu, ani na chvíli jsem neváhal. Již delší dobu jsem měl zájem ho vyzkoušet, ale nikdy jsem se k tomu z důvodu vysoké ceny nedostal. Ale čas konečně nadešel a já si na recenzi Performance proteinu opravdu dal záležet.

Výrobce na svých oficiálních stránkách uvádí, že se nejedná o obyčejný protein. Píše o tom, jak nám protein dokáže pomoci zlepšit trávení, jak dokáže posílit naše střeva a náš střevní mikrobiom, jak nám znatelně posílí imunitu nebo dokonce posilní stav kloubních vazů a úponů.

Ale jsou všechna tato tvrzení pravdivá? Dokáže nám produkt pomoci se všemi těmito problémy nebo je to jen marketingový tah? Dokáže protein konkurovat ostatním značkám? To vše si povíme v dnešní recenzi.

Votamax Performance Protein
Publikováno: 30. dubna 2020
Upraveno: 30. dubna 2020
Autor recenze: Michal Houfek
Kategorie: Proteiny
Chuť
8.8/10
Rozpustnost
8.8/10
Stravitelnost
9.8/10
Složení
9.8/10
Cena
7.2/10
Celkové hodnocení
8.9
z 10 bodů

BrainMax je česká, mladá, dynamická značka, která na trh dostává různé unikátní produkty, které určitě stojí za vyzkoušení. Již v minulosti jsme udělali recenzi na BrainMax 3.0 Anabolic Dagger a BrainMax 2.1 Neurohacker. Jak tyto recenze dopadly se můžete podívat na našem webu, nyní se však pusťme do testování netradičního Performance proteinu.

Promyšlené složení, které běžný cvičenec ocení

To nejdůležitější u každého produktu je samozřejmě jeho složení a ani tady tomu není jinak. Na první pohled se složení proteinu hodně liší od běžných konkurenčních proteinů.

Můžeme zde nalézt nativní syrovátkový koncentrát, který je zde zastoupen v 62%. Výrobce neuvádí, jakým způsobem byla syrovátka zpracována, což budí špatný dojem. Ale podle aminokyselinového spektra bílkoviny, které výrobce zveřejňuje, můžeme usuzovat, že se jedná o známou metodu CFM, která zachovává veškeré bílkovinné frakce důležité pro zdraví člověka.

V druhém největším zastoupení se zde nachází hydrolyzovaný kolagen typu I a III, který je do produktu přidán z důvodu posílení pojivových tkání, úponů, kloubů, chrupavek, šlach, kůže nebo vlasů. Hydrolyzovaný kolagen je kontroverznější přísada, která se nemusí líbit každému. Aby se kolagen dokázal v lidském těle dostatečně využít, musí mít tu nejvyšší možnou kvalitu, která se podepíše na velmi vysoké ceně. Výrobce uvádí, že nejvyšší kvalita kolagenu zde byla použita, čemuž by i odpovídala celková cena proteinu.

Pro běžné cvičence je přidání hydrolyzovaného kolagenu velmi pozitivní záležitostí, protože jim protein s kolagenem následně dokáže pomoct s bolestí kloubů, chrupavek a jiných úponů, což jistě ocení spoustu z vás. Naopak pro pokročilejší cvičence si myslím, že je to spíše zbytečně přidaná nadstandardní surovina, která by zde být vůbec nemusela. Osobně bych ji raději suplementoval samostatně, abych si mohl přizpůsobit přijímané množství.

BrainMax Performance Protein složení

Dále protein obsahuje přidané kolostrum, které je standardizované na 40% imunoglobinu. Kolostrum se původně nachází v mateřském mléce a do produktu je přidán z důvodu posílení imunity a posílení střevní mikroflóry. Opět se zde nabízí otázka, v jaké míře naše tělo dokáže kolostrum využít tak, abychom pociťovali všechny jeho benefity. Posílení imunity je opravdu skutečným potvrzeným benefitem, kterým kolostrum disponuje, ale co se týče posílení střevní mikroflóry, tak zde bych byl opět opatrnější. Tento fakt není nijak potvrzen tudíž bych se na něj spíše nespoléhal. Ovšem některé studie poukazují na to, že kolostrum by mohlo mít značný vliv na růst čisté svalové hmoty, což je velké plus, které výrobce ani nezmiňuje.

Poslední nestandardní složka přidaná do proteinu je kokosový olej, který je zdrojem MCT tuků. Tyto tuky jsou pro naše tělo velmi lehce a rychle stravitelné, tudíž nijak nezpomalují rychlou absorbci syrovátkových bílkovin. Dalším důležitým benefitem je, že kokosový olej prokazatelně posiluje střevní mikroflóru, což nám napomáhá trávení a imunitě.

Nakonec v proteinu najdeme přírodní vlákninu guarovou gumu, což je prebiotikum, které opět podporuje naše trávení tím, že poskytuje potravu pro naše střevní bakterie (probiotika).

Dále je zde přidané pravé kakao (u čokoladové příchuti), které je zde čistě pro vylepšení chuti.

Produkt je slazen steviol glykosidy. Tento způsob je považován za nejzdravější pro lidské tělo, jako velké plus máme za to, že je zcela přírodního původu. Stévie dokonce působí jako antioxidant a může nám pomoct s trávením.

Náš tip
Pokud hledáte pouze čistý syrovátkový protein za dostupné peníze, podívejte se na naše starší srovnání. Performance protein je totiž naopak spíše prémiovou záležitostí.

BrainMax Performance Protein vs GymBeam

Nutriční hodnoty

Při pohledu na nutriční hodnoty proteinu je zde vidět, že se jedná o klasický syrovátkový koncentrát doplněný o hydrolyzovaný kolagen o celkovém obsahu bílkovin 75%, což je celkem vysoká hodnota bílkovin, která nás velmi potěšila.

V dnešní době se čím dál častěji objevují proteiny, které obsahují množství bílkovin okolo 70% a někdy dokonce i méně, což je rozhodně špatně a nemělo by to tak být. Oproti těmto produktům si Performance Protein stojí velmi dobře a to bereme jako velké plus.

Výrobce plně zveřejňuje i aminokyselinové spektrum bílkoviny, což oceňujeme. Na oficiálních stránkách dokonce můžeme vyčíst i přesné poměry zastoupení syrovátkového proteinu, hydrolyzovaného kolagenu, kokosové oleje nebo dokonce přesné množství stopových minerálů, které se v produktu nachází.

Málokterý výrobce podává takto detailní informace o svých produktech, přesně takto by to mělo vypadat. Chválíme.

BrainMax Performance Protein nutriční hodnoty

Protein je k dispozici pouze ve dvou příchutích

Pokud máte rádi hodně sladké, výrazné výrobky, tak zde budete malinko zklamaní. Obě testované příchutě jsou spíše méně výrazné a nejsou tolik sladké, což by někomu mohlo vadit, ale my to naopak vítáme.

Při testování proteinu jsem postupoval dle instrukcí výrobce, 35g produktu jsem rozmíchal ve 200 ml vody. Pojďme si zhodnotit obě příchutě jednotlivě:

  • Čokoláda (8/10) je pro milovníky čokoládových příchutí jasnou volbou. Protein není nijak přeslazený, právě naopak. Nalezl jsem zde příjemnou kakaovou vůni a chuť, která mi nápadně připomínala granko. Čokoládová příchuť byla rozhodně můj favorit a určitě s ní nešlápnete vedle.
  • Vanilka (8/10) není příliš sladká, ale vanilkovou chuť zde určitě zaznamenáte. Líbilo se mi, že chuť připomínala opravdu přírodní vanilku a nepostřehl jsem žádný náznak chemie. Chuť zde byla krásně vyvážená. Pokud milujete vanilku, také budete spokojeni.

BrainMax Performance Protein příchutě

Špatná rozpustnost a velká pěnivost proteinu

Nejprve si shrňme stravitelnost proteinu. Ta je jedním slovem perfektní. Nepostřehl jsem žádné problémy s trávením, s nadýmáním ani žádné bolesti břicha. Jelikož mám trochu citlivější trávení, tak mohu říct, že zde je vše opravdu na nejlepší úrovni.

Při postupu, kdy jsem 35g proteinu rozmíchal ve 200 ml vody byla konzistence hodně vodová. Nebyl zde žádný náznak krémovosti, naopak protein hodně pěnil a já jsem musel několik minut čekat než pěna opadla. Stejné problémy byly s rozpustností proteinu, kde jsem musel protein míchat mnohem delší dobu než je u konkurenčních proteinů zvykem.

Nicméně pokud si protein přidáte například do ovesné kaše, jogurtu či tvarohu, tyto problémy řešit nemusíte. Rozpustnost bude bez problémů a protein vám nijak nenapění.

Náš tip
Po rozmíchání proteinu ve vodě byla konzistence hodně vodová, pokud máte rádi krémovější konzistenci, použijte méně vody nebo více prášku.

BrainMax Performance Protein pěnivost

Extrémně vysoká cena, která nás zarazila

Na oficiálních stránkách výrobce stojí protein v 1 kg balení 999 Kč. Dle našeho názoru je to opravdu extrémně vysoká cena. Výrobce argumentuje tím, že použil ty nejkvalitnější suroviny, což jsme si při užívání proteinu i sami potvrdili. Z našeho pohledu se ale jedná opravdu o prémiový produkt, který si najde pouze pár zákazníků.

Cena jedné dávky se pohybuje kolem neuvěřitelných 30 Kč, což je o mnoho dražší než u nejkvalitnějších syrovátkových izolátu nebo hydrolyzátů, které byvájí považovány za tu nejkvalitněji zpracovanou syrovátkovou bílkovinu na trhu.

Tabulka cen pro Votamax Performance Protein
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

Kdy jsem produkt užíval?

Performance Protein obsahuje snadno a rychle vstřebatelné syrovátkové bílkoviny, tudíž je nejvíce vhodný po užití po tréninku nebo jiné fyzické zátěži.

Můžete ho použít i kdykoliv během dne pro doplnění bílkovin. Protein můžete použít do různých receptů, ovšem zde bych byl opatrný na tepelné zpracování bílkoviny, které by mohlo narušit strukturu nativního proteinu a mohlo by zničit všechny zmiňované benefity, které výrobek nabízí.

Alternativní produkty?

Je zde velká pravděpodobnost, že Performance Protein vás odradí svoji cenou, což vám určitě nemáme za zlé. Proto vám dám tipy na podobné proteiny, které vám taktéž pomohou s trávením, se střevní mikroflórou, regenerací a nárůstem čisté svalové hmoty.

První velmi kvalitní alternativou je Pure Elite CFM od Czech Virusu, který disponuje podobným složením bez přítomnosti kokosové oleje nebo hydrolyzovaného kolagenu, což může být pro někoho naopak výhodou. Protein má 77% obsah bílkovin, to je dokonce vyšší než u Performance Proteinu. Kvalita produktu je zde také na prvním místě a tento protein můžeme z osobní zkušenosti pouze doporučit.

Czech Virus Pure Elite CFM – Protein s nejlepším složením na trhu? (Recenze)

Druhou alternativu bych viděl v proteinu CFM Probiotics od osvědčené značky Prom-IN, který rovněž disponuje velmi podobným složením. Neobsahuje kokosový olej ani hydrolyzovaný kolagen, ale taktéž vám pomůže s trávením a se střevním mikroflórou díky přidání probiotik a prebiotik. Kvalitou se tento protein řadí mezi absolutní špičku a my vám ho určitě doporučíme.

Prom-IN CFM Probiotics: Prémiový protein za lidové peníze? (Recenze)

BrainMax Performance Protein alternativní produkty

Závěrečné hodnocení

Vyplatí se investovat do Performance Proteinu od BrainMaxu? Upřímně si myslím, že většině cvičencům spíše ne. Vůbec neříkám, že protein je špatný nebo nekvalitní. Právě naopak, kvalita je na špičkové úrovni a celkově se jedná o skvělý výrobek, ale cena je opravdu extrémní a myslím si, že pro většinu rekreačních cvičenců takový protein není. Pokud ale máte peníze na zbyt, rádi investujete do svého těla a potrpíte si na nejvyšší možné kvalitě, pak je Performance Protein výbornou volbou.

Stále je ale možnost investovat do kvalitního proteinu za poloviční cenu a za ušetřené peníze si pořídit kvalitní multivitamín, omega 3 a další základní suplementy. Nicméně pokud se rozhodnete Performance Protein vyzkoušet, tak nebudete zklamáni. Celkový dojem z proteinu kazí akorát vysoká cena, ale jinak se jedná o velmi kvalitní protein, který bude splňovat všechny vaše náročné požadavky.

Komentáře (3)

powerhitman
Květen 1, 2020

Super recenze na zajímavý produkt. A nechtěli by jste udělat recenzi na mouky pšeničná rýžová žitná špaldová nebo jestli používat vločky vůbec v tomhle nemám jasno a názory se hodně liší

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(-1)
Jan Malý
Květen 2, 2020

Ahoj, píšu si. Časem bychom na toto téma něco zpracovat mohli. Díky za námět! :)

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Tom
Květen 2, 2020

a výsledky testů z laboratoře jsou kde? podle čeho hodnotíte složení?

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(-6)