Ostatní

Nejkontroverznější vítězství na soutěži Mr. Olympia

Tato soutěž se pořádá již od roku 1965, za tu dobu získala obrovskou prestiž a každoročně přiláká nepřeberné množství fanoušků kulturistiky, kteří dychtí vidět ty nejlepší z nejlepších. Za těch skoro 55 let získalo titul Mr. Olympia pouze patnáct kulturistů, za tu dobu také došlo k vývoji a rozšíření soutěže o kategorie jako je men's physique, women's physique, classic physique či bikini fitness.

S tak dlouhou historií se ale také pojí mnoho kontroverzních a sporných vítězství. V tomto článku se chci zabývat těmi vůbec nejspornějšími a nejznámějšími.

Mr. Olympia 1980

Soutěž Mr. Olympia 1980

 

Začneme u sedmého a posledního vítězství Arnolda Schwarzeneggera, které je zároveň jedním z nejvíce kontroverzních vítězství vůbec. Arnold se v té době věnoval výhradně herectví, od roku 1975, kdy naposledy vyhrál Mr. Olympia, nestál na pódiu. Pro všechny to byl docela nečekaný comeback.

Ostatní závodníci v podstatě do poslední chvíle nevěděli, že bude Arnold závodit. Jedním z důvodů, proč bylo toto vítězství tak kontroverzní byl ten, že kvůli herectví musel shodit docela velké množství hmoty a na přípravu měl pouhých osm týdnů. Na pódiu jsme tak viděli tu nejhorší verzi Arnolda, jaká kdy závodila. Nebyl už to ten Arnold, na kterého byli všichni zvyklí. Dalším důvodem byl fakt, že Arnold byl jedním z promotérů soutěže, tudíž podle mnohých si vítězství zaplatil. Tehdy platil za největšího favorita trojnásobný šampión Frank Zane a také Mike Mentzer, který Zaneovi šlapal na paty.

Vše, ale nakonec dopadlo úplně jinak, než se očekávalo. Arnold vyhrál, druhý skončil skvěle připravený Chris Dickerson, až třetí Zane a Mentzer dokonce pátý. Zane byl prý tak rozčarován výsledkem, že v šatnách hodil medaili na zem. Mentzer se dokonce ve svých 29 letech rozhodl ukončit svou kulturistickou kariéru. Podle Zanea i Mentzera byla soutěž zmanipulovaná a předem rozhodnutá. Arnold Schwarzenegger je rozhodně největší osobnost kulturistiky, některá jeho vítězství soutěže Mr. Olympia jsou ale velice sporná.

Mr. Olympia 1981

Soutěž Mr. Olympia 1981

Rok po velice kontroverzním vítězství Arnolda Schwarzeneggera přišlo další, možná ještě více kontroverzní vítězství. Vítězství Franka Columba, který se po vzoru Arnolda, také rozhodl pro svůj velký comeback. Franko nezávodil od roku 1976. Navíc v roce 1977 utrpěl těžké zranění nohy na soutěži World'sStrongest Man. Franko byl navíc Arnoldovým nejlepších přítelem, tudíž se mnozí domnívali, že Arnold jako promotér soutěže, který si zajistil při svém comebacku vítězství minulý rok, to samé udělá také pro svého nejlepšího přítele a soutěž je tak předem rozhodnuta.

Tehdejší ročník byl i přes neúčast Franka Zanea či Mike Metzera, neskutečně nabitý, co se týče kvality a připravenosti soutěžících. Byli zde budoucí šampióni Mr. Olympia Chris Dickerson a Samir Bannout, dále Danny Padilla, Tom Platz či Ken Waller, všichni do jednoho perfektně připravení. Franko v tomto roce trpěl viditelnou gynekomastií, nebyl zdaleka tak mohutný a dobře připravený, jak u něj bylo zvykem, navíc zranění nohy viditelně poškodilo jeho celkovou postavu. Franko i přes to vše vyhrál a získal tak svůj druhý titul Mr. Olympia. Franko Columbo je i tak samozřejmě ikonou a jedním z nejlepších kulturistů, jaký kdy byl, čest jeho památce.

 

„Pozitivní přístup je naprosto stěžejní“ říká kulturista Jirka Vacek (Rozhovor)

Mr. Olympia 1997

Soutěž Mr. Olympia 1997

Poslední vítězství na soutěži Mr. Olympia pro Doriana Yatese. Dorian se zde představil ve své nejhorší formě vůbec. Nikdy nedisponoval skvělou, symetrií, vždy ale přišel skvěle připravený s brutálními objemy. Tento rok však byl o poznání menší a v důsledku zranění paží také mnohem hůře připravený.

Naopak ve své životní formě se zde představil Nasser El Sonbaty, který Dorianovi už pár let dýchal za krk. Z fotografií ze soutěže je vidět, že Nasser tehdy dominoval, byl větší, tvrdší a lépe připravený, Dorian prohrál každou pózu a pro všechny byl jasný vítěz Nasser. Když nakonec vyhlásili vítězem právě Doriana, diváci tomu nemohli uvěřit. Nasser to ale vzal klidně, pogratuloval svému soupeři a s úsměvem převzal cenu za druhé místo. Sám dobře věděl, že tehdy vyhrál on.

„V konečném důsledku bych byl raději obyčejný člověk s čistou hlavou“ říká Filip Grznár (Rozhovor)

Mr. Olympia 2007

Soutěž Mr. Olympia 2007

 

Přeskočíme o deset let dopředu, Jay Cutler zde dokázal vyhrát svůj druhý z celkových čtyř vítězství, šlo však o jeho nejvíc kontroverzní vítězství. Jay se zde vracel jako obhajující šampión poté, co rok předtím konečně dokázal sesadit z trůnu osminásobného Mr. Olympia šampióna Ronnieho Colemana. Jay, ale nepřišel ani zdaleka v tak dobré formě jako předtím, byl plochý a měkký, postrádal separaci a připravenost, tím navíc vynikla jeho ne úplně ideální stavba těla.

Naopak Viktor Martinez se tehdy představil ve své životní formě, což později také sám potvrdil. Viktor na soutěž navíc nastupoval jako vítěz Arnold Classic 2007, čili vítěz druhé nejprestižnější kulturistické soutěže. Byl tedy jeden z hlavních favoritů. Byl obrovský, skvěle připravený a u diváků i znalců jasný vítěz. Podle fotografií z toho dne Jaye porážel ve všech ohledech a měl si dojít suverénně pro vítězství. Rozhodčí to ale viděli jinak a vítězství přisoudili Jayovi. Jay se pak v podobné formě představil i o rok později, tehdy mu to ale už u rozhodčích neprošlo a o titul přišel.

bonus
Kuriózní případ se stal na soutěži Mr. Olympia v roce 1968, kdy na pódium nastoupil pouze Sergio Oliva a vybojoval tak svůj druhý titul Mr. Olympia. Sergio tehdy závodil sám především proto, že nebyl nikdo, kdo by byl schopen mu konkurovat. Všichni to moc dobře věděli, a proto se rozhodli na soutěž ani nejít.
Za zmínku také určitě stojí ještě jeden podobný případ a to Mr. Olympia z roku 1971, kdy Arnold Schwarzenegger vyhrál svůj druhý titul, když také soutěžil úplně sám. Tento rok to však bylo z jiného důvodu a to, že další čtyři závodníci byli diskvalifikováni. Jedním z nich byl právě také Sergio Oliva, kterého Arnold předešlý rok porazil a sebral mu tak titul.
Mělo jít o legendární odvetu těchto dvou úžasných kulturistů, bohužel Joe Weider, zakladatel soutěže, chtěl tehdy dokázat, že je Mr. Olympia tou nejprestižnější soutěží v kulturistice, a tak zakázal účast všem kulturistům, kteří závodili na soutěžích jiné federace. Sergio tak přišel o možnost vzít si titul zpět. Nakonec se s Arnoldem utkal o rok později v životní formě, rozhodčí ale tehdy moc nevěděli, co vlastně chtějí a hledají. Ani jeho špičková forma mu tehdy nepomohla k tomu, aby si vzal titul zpět a Arnold se tak stal trojnásobným držitelem titulu Mr. Olympia.

Za ty roky se z této soutěže opravdu stala ta nejprestižnější soutěž v kulturistice na světě. Je snem každého kulturisty stát se držitelem titulu Mr. Olympia, případně se jednou na tuto soutěž, alespoň podívat. Je úžasné, jak daleko se tato soutěž, od prvního vítězství Larryho Scotta v roce 1965, posunula.

 

S tím, jak se vyvíjela tato soutěž se samozřejmě také vyvíjelo a měnilo to, jak kulturisti vypadají a co rozhodčí hledají, což vidím určitě jako plus a věřím, že spolu s novými kategoriemi bude tato soutěž dále prosperovat a lákat nové fanoušky a nadšence kulturistiky.

„Přestaňte řešit hovna a začněte dřít“ vzkazuje mladým nadšencům kulturista Pavel Beran (Rozhovor)

Další podobné články:

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (3)

Jarda
Březen 28, 2020

Píšete, že: "Arnold Schwarzenegger je rozhodně největší osobnost kulturistiky." Kulturistiku moc nesleduji, spíše jen tak z "dozvuků", kdy jsem posiloval, a tak mne překvapuje, že je jím Arnold namísto Ronnieho...?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(-3)
Richard
Duben 14, 2020

Ronnie je většinou lidí brán za nejlepšího kulturistu, protože měl famózní objem i symetrii. Arnold zase kulturistku zpopularizoval nejvíc ze všech kulturistů.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(-1)
Tomáš Sivok
Říjen 28, 2021

Co třeba Ronnieho vítězství z roku 2001? To kontroverzní nebylo?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)