Ostatní

9 nejlepších a nejúspěšnějších kulturistů všech dob

Tentokrát jsem se rozhodl, jako takové zpestření, napsat článek o úplně jiném tématu, než kterým se obvykle věnujeme. V tomto článku bych vás chtěl seznámit s těmi vůbec nejlepšími a nejúspěšnějšími kulturisty, kteří měli také jeden z největších vlivů, ať už na vývoj či propagaci moderní kulturistiky.

Kdo stál vůbec za proslavením kulturistiky?

Nejprve bych vám však chtěl stručně představit, jenom tak na úvod, tři osobnosti, které v podstatě stály za vybudováním a proslavením kulturistiky jako takové.

První z nich je Eugen Sandow, německý kulturista a showman, který je dnes označován především jako „otec moderní kulturistiky“. Dá se říct, že se vůbec jako první začal věnovat rozvoji síly, zároveň s rozvojem jednotlivých svalových partií. Jeho cílem pak bylo dosáhnout dokonalé a harmonické postavy. Byl to průkopník kulturistiky, přičemž na jeho památku, je na trofeji ze soutěže Mr. Olympia, soška právě s jeho podobou.

Eugen Sandow
Eugen Sandow byl prvním člověk, který se začal věnovat rozvoji síly a svalových partií.

Dalším důležitým jménem je Steve Reeves. Právě on byl první velká hvězda kulturistiky. Díky své perfektní postavě se stal ideálem mužské krásy. Získal obrovské množství fanoušků po celém světě a proslavil tak kulturistiku ve všech možných ohledech. Byl držitelem titulů Mr. Universe či Mr. America a vedle kulturistiky se věnoval také herectví.

 

Steeve Reeves
Steeve Reeves byl první hvězdou kulturistiky.

Posledním jmenovaným nesmí být nikdo jiný než Joe Weider. Byl to vydavatel kulturistických magazínů, výrobce suplementů a vybavení do posiloven. Především to však byl člověk, který stál za zrodem celé federace IFBB, a právě on je také zakladatelem prestižní soutěže Mr. Olympia. Významným způsobem tak ovlivnil vývoj kulturistiky a pomohl s rozvojem celého fitness průmyslu.

Joe Weider
Joe Weider dal za vznik federaci IFBB a soutěže Mr. Olympia.

 

9 nejúspěšnějších kulturistů všech dob

A teď už tedy k jednotlivým osobnostem tohoto sportu, které jsou, podle mého názoru, nejlepšími a nejúspěšnějšími kulturisty všech dob. Jsou to také kulturisti, kteří značným způsobem ovlivnili směřování a vývoj kulturistiky jako sportu. Seřadil jsem je čistě z chronologického hlediska. Tím pádem je vám už možná zcela jasné, kdo bude prvním na tomto seznamu.

1. Sergio Oliva

Sergio Oliva

Prvním na tomto seznamu je tedy samozřejmě legendární trojnásobný šampión Mr. Olympia Sergio Oliva, známý také jako „The Myth“ (Mýtus).

Sergio se narodil na Kubě a do Ameriky utekl jako mladík za vidinou lepšího života. Zde pak mohl konečně odstartovat svou kulturistickou kariéru. Můžeme jej považovat za prvního kulturistu, který představil do té doby nevídané objemy a množství svalové hmoty. Disponoval úžasnou genetikou a stavbou těla. Jeho největší přednost byly obrovské paže, mohutný hrudník, široké záda, a hlavně pak velice úzký pas. Póza se vztyčenýma rukama nad sebe je dodnes legendární a v jeho podání naprosto bezkonkurenční.

NÁŠ TIP: 5 nejlepších cviků na mohutná záda!

V roce 1967 vybojoval svůj první titul Mr. Olympia. O rok později zde dokonce závodil sám, jednoduše proto, že se mu nikdo nemohl rovnat. Právě díky tomu dostal přezdívku „The Myth“. V roce 1969 pak vyhrál svůj třetí a poslední titul Mr. Olympia, když porazil neméně legendárního Arnolda Schwarzeneggera. Sergio je tak jedním z pouhých tří kulturistů, kteří kdy dokázali Arnolda porazit. Arnold mu však prohru o rok později oplatil a titul Mr. Olympia mu sebral.

Sergiova kulturistická kariéra pak byla do značné míry ovlivněna politikou a neshody s Joe Weiderem, zakladatelem federace IFBB. Tyto neshody dokonce vyústily v to, že Sergio na určitou dobu přestal závodit na soutěžích spadajících pod federaci IFBB, tedy i právě na soutěži Mr. Olympia. V jiných federacích však soutěžit nepřestal a vyhrál tam, co se dalo. Kromě titulů Mr. Olympia se tak může pyšnit také tituly jako je Mr. Universe, Mr. Galaxy, Mr. America či Mr. Olympus.

 

V letech 1984 a 1985 se pak Sergio po více než desetileté pauze opět vrátil na pódium soutěže Mr. Olympia, aby naposledy zabojoval o svůj čtvrtý titul. V obou případech z toho nicméně byla až osmá příčka. Jeho comeback na pódium této soutěže byl však pro všechny diváky kulturistiky naprosto úžasným a Sergio i ve svých 44 letech vypadal famózně.

Sergio se samozřejmě neživil jen kulturistikou. Jakmile se přistěhoval do Ameriky, pracoval v ocelárně. V Chicagu se pak stal policistou, kterým byl téměř 30 let.

Není pochyb o tom, že Sergio Oliva byl legendárním kulturistou a osobností. V tomto sportu zanechal nesmazatelný odkaz a navždy na něj bude vzpomínáno jako na legendu a jednoho z nejlepších kulturistů všech dob.

zajímavosti
Sergio údajně nikdy nemusel držet dietu déle než tři týdny před soutěží. Jeho jídelníček pak vypadal tak, že prostě jedl, co chtěl, ať už to byly hot-dogy či hamburgery

 2. Arnold Schwarzenegger

Arnold Schwarzenegger

Nástupcem Sergia Olivy nebyl nikdo jiný než samotný Arnold Schwarzenegger, přezdívaný jako „Austrian oak“ (rakouský dub). Řekl bych, že nikdo nemá tak obrovský podíl na popularizaci kulturistiky jako právě Arnold. Držitel sedmi titulů Mr. Olympia a pěti titulů Mr. Universe je dodnes jednou z největších osobností, jakou kdy kulturistika měla.

Již ve svých 18 letech se mu podařilo vyhrát kulturistickou soutěž Mr. Europe. O dva roky později se pak stal vůbec nejmladším vítězem soutěže Mr. Universe.

Arnold vždy disponoval především mohutným hrudníkem a skvělými vrcholky bicepsů. Svým perfektním pózováním pak dokázal uchvátit a skvěle vyzdvihnout své přednosti. Mezi jeho ikonické pózy patřila například póza hrudníku z boku.

V roce 1970 vyhrál svůj první titul Mr. Olympia, když porazil dosavadního šampióna Sergia Olivu a oplatil mu tak porážku z minulého roku. Dalších pět let pak zůstal neporažen a vyhrál tak celkem šest titulů Mr. Olympia v řadě.

Poté se Arnold rozhodl ukončit svou kulturistickou kariéru a pokusit se prorazit ve filmové branži. Po pár průměrných snímcích přišly hlavní role ve filmech Barbar Conan a Terminátor. Oba tyto filmy slavily obrovský úspěch a z Arnolda se tak stala filmová hvězda. V roce 1980 se pak vrátil ke kulturistice a kontroverzně vyhrál svůj sedmý titul Mr. Olympia.

 

PŘEČTĚTE SI: Nejkontroverznější vítězství na soutěži Mr. Olympia

Arnold se mimo jiné zajímal i o politiku a v letech 2003-2011 byl dokonce guvernérem Kalifornie. Vydal také několik svých biografií, z nichž nejznámější je nejspíše kniha „Total Recall“, která nese název podle stejnojmenného filmu, ve kterém Arnold ztvárnil hlavní roli.

I v současné době je neustále velmi aktivní, co se týče kulturistiky, politiky, sociálních sítí či filmů. Jeho kulturistická soutěž Arnold Classic se dokonce postupem času stala druhou nejprestižnější soutěží v kulturistice, hned po Mr. Olympia. Troufnu si říct, že je to právě on, díky komu je kulturistika v současné době tak populární. Pro mnoho lidí z celého světa je stále nejlepším a nejúspěšnějším kulturistou všech dob a pevně věřím, že jeho jméno nebude nikdy zapomenuto.

zajímavosti
Arnoldovým vůbec prvním filmem byl Herkules v New Yorku, ve kterém byl jeho hlas kvůli rakouskému přízvuku předabován a v závěrečných titulcích byl pak Arnold uveden jako Arnold Strong.

3. Frank Zane

Frank Zane

Další kulturista je mnohými dodnes považován za tzv. „Krále estetiky“. Je jím samozřejmě legendární Frank Zane, trojnásobný držitel titulu Mr. Olympia známý též jako „The Chemist“ (Chemik).

Počátky jeho kulturistické kariéry však rozhodně nenaznačovaly tomu, že by se měl v budoucnu stát legendou tohoto sportu. Na svém prvním závodě, roku 1961, dokonce skončil na posledním místě. Postupně se však zlepšoval a v roce 1965 se mu podařilo vyhrát na soutěži Mr. Sunshine State. Následující roky dokázal zvítězit také na soutěžích Mr. World či Mr. Universe, čímž se dostal mezi pomyslnou světovou špičku. V roce 1969 na soutěži Mr. Universe dokonce porazil samotného Arnolda Schwarzeneggera a stal se tak, vedle Sergia Olivy, jedním ze tří kulturistů, kteří to kdy dokázali.

V roce 1977 se mu konečně, po několika neúspěšných pokusech, podařilo vyhrát titul Mr. Olympia. Následující dva roky svůj titul opět obhájil a stal se tak trojnásobným držitelem titulu Mr. Olympia, stejně tak jako dříve zmiňovaný Sergio Oliva.

Jeho vítězství mělo velký význam pro budoucnost kulturistiky, protože jasně ukázalo, že perfektní připravenost a estetika mohou mnohdy hrát důležitější roli než mohutnost a objem svalů. Pro srovnání, takový Arnold vážil přibližně o 25 kg více než Frank. To, co dělalo Franka tak unikátním byla jeho estetika. Měl neuvěřitelně estetickou postavu, vždy byl skvěle připravený a uměl famózně pózovat. Především pak jeho vakuum póza byla jedním slovem fenomenální. Díky všem těmto aspektům pak dokázal porážet mnohem větší a těžší soupeře.

Bohužel v roce 1980, kdy na pódium soutěže Mr. Olympia nastupoval jako trojnásobný šampión, skončil až na třetím místě. Tehdy měl za sebou vážné zranění a zdaleka nebyl v tak dobré formě, jako v předchozích letech. Navíc se na tuto soutěž po pětileté pauze vrátil Arnold, který zde, i když velice kontroverzně, zvítězil a získal tak svůj sedmý titul Mr. Olympia. Frankovi se pak už nepodařilo získat čtvrtý titul a po několika neúspěšných letech kariéru ukončil.

Mnoho lidí by překvapilo, jak vzdělaný Frank ve skutečnosti je. Má dva bakalářské tituly z oboru věd a magisterský titul z oboru experimentální psychologie. 13 let dokonce vyučoval matematiku a chemii na střední škole.

V současné době je stále, podobně jako Arnold, velmi aktivní ve světě kulturistiky. Vydal také několik velice populárních knih týkajících se tréninku a stravy. Pro mnoho fanoušků a kulturistů je stále považován za „Krále estetiky“ a svou jedinečností rozhodně přispěl k vývoji tohoto sportu.

 

zajímavosti
Frank je také skvělý v lukostřelbě. Dokonce pořádal kurzy lukostřelby pro studenty na univerzitě.

NÁŠ TIP: 23 nejlepších knih o kulturistice, výživě a tréninku (pro fitness nadšence)

4. Lee Haney

Lee Haney

Dalším na seznamu je osminásobný držitel titulu Mr. Olympia Lee Haney. Na Leeho je bohužel často zcela neprávem zapomínáno. Byl to přitom právě on, kdo jako první překonal Arnoldův rekord v počtu vyhraných titulů Mr. Olympia.

Lee se stal profesionálním kulturistou již ve svých 22 letech, když v roce 1982 vyhrál soutěž NPC Nationals. Po několika prvních a druhých místech na menších soutěžích se mu podařilo v roce 1983 vyhrát soutěž Night of Champions. Toto vítězství pro něj bylo obrovským úspěchem, jelikož jako úplný nováček mezi profesionály, dokázal porazit kulturisty jako byli Albert Beckles či Danny Padilla. V tomtéž roce také poprvé závodil na soutěži Mr. Olympia, kde skončil na úctyhodném třetím místě, přičemž dokonce zvládl porazil trojnásobného držitele titulu Franka Zanea, který tehdy na soutěži skončil až čtvrtý a následně se rozhodl pro ukončení kariéry.

O rok později pak Lee, ve věku pouhých 24 let, vyhrál svůj první titul Mr. Olympia. Na této soutěži následujících sedm let naprosto dominoval. Opakovaně porážel legendární kulturisty jako byli Lee Labrada či Rich Gaspari. Lee Haney se vyznačoval především perfektní stavbou těla, úzkým pasem, širokými zády a trupem do V-tvaru.

Ve věku 31 let se, po svém osmém vítězství v řadě, rozhodl ukončit svou kulturistickou kariéru. Kariéru tak ukončil jako nikým neporažený, osminásobný držitel titulu Mr. Olympia.

Lee je dodnes považován za posledního vítěze Mr. Olympia, který více sázel na estetiku než na objem svalů. S příchodem jeho nástupce Doriana Yatesa totiž započala éra masivních a obrovských kulturistů, trvající v podstatě dodnes.

I po ukončení kulturistické kariéry se Lee dodnes zajímá o sport a zdravý životní styl. Dokonce, určitou dobu, zastával funkci předsedy Prezidentské rady pro sport, fitness a výživu. Stále se také snaží lidi vzdělávat jak ve sportu, tak ve zdravé výživě, a v roce 2018 vydal knihu s názvem „Fit v každém věku“. Lee v kulturistice dosáhl úspěchů jako málokdo a jeho rekord v počtu získaných titulů Mr. Olympia dodnes není překonán. Vždy bude proto znám jako nikým neporažený, osminásobný šampión.

zajímavosti
Soutěž Mr. Olympia v roce 1990 byla prvním, a zároveň také posledním ročníkem této soutěže, na které byli závodníci testováni pro užívání anabolických steroidů. Lee tedy vyhrál jediný ročník soutěže Mr. Olympia, kde se museli závodníci podrobit testům pro užívání anabolických steroidů. Mnoho kulturistů tak bylo diskvalifikováno a celková úroveň této soutěže byla velice nízká.

5. Dorian Yates

Dorian Yates

 

Nástupcem Lee Haneyho a také kulturistou, který odstartoval éru masivních a obrovských kulturistů, je jedinečný, šestinásobný držitel titulu Mr. Olympia, Dorian Yates, známý také jako „The Shadow“ (Stín).

Jeho kulturistická kariéra měla docela rychlý průběh. Dorian pochází z Anglie, kde se mu, hned po několika menších anglických soutěžích, podařilo v roce 1988 vyhrát prestižní soutěž British Championships. V roce 1990 pak poprvé soutěžil v Americe, a to na soutěži Night of Champions, kde skončil druhý za Mohammadem Benazizou. O rok později se pak na tuto soutěž vrátil a s přehledem ji ovládl. V tom samém roce také poprvé závodil na soutěži Mr. Olympia, kde skončil na skvělém druhém místě, hned za legendárním Lee Haneym, pro něhož to bylo osmé vítězství v řadě. Lee se však v tom roce rozhodl ukončit kulturistickou kariéru, díky čemuž Dorianovi už nic nebránilo v cestě na absolutní vrchol. V roce 1992 tak vyhrál svůj první titul Mr. Olympia. Toto vítězství pak ještě pětkrát za sebou zopakoval a v roce 1997, po svém šestém vítězství a zisku titulu Mr. Olympia, ukončil kariéru.

Dorian nikdy nedisponoval krásnou či estetickou postavou. Jeho hlavní dominantou byly především brutální objemy a skvělá připravenost.

Dorian byl také vždy znám pro své extrémní tréninky. Rozhodně doporučuji dokument s názvem „Blood and Guts“ ve kterém jsou tyto tréninky ukázány. Dorian sázel na tréninkovou metodu „heavy duty“, kterou proslavil především Mike Mentzer. Tato metoda spočívala v jedné pracovní sérii na každý cvik, prováděné s maximálním úsilím až do naprostého vyčerpání. Díky jeho extrémním metodám a tréninkům nicméně utrpěl řadu zranění, včetně utrženého tricepsu či bicepsu.

Dorian je jedním z nejlepších držitelů titulu Mr. Olympia. Do kulturistiky přinesl mohutnost a započal tak éru obrovských kulturistů, která trvá v podstatě dodnes. Díky své extrémní zarputilosti a neskutečným metodikám tréninků se i přes svou špatnou stavbu těla stal jedním z nejlepších kulturistů všech dob. V současnosti má svou vlastní značku suplementů s názvem „Dorian Yates nutrition“ a vydal také několik autobiografií a dokumentů o své cestě na vrchol.

zajímavosti
Dorian v současné době velmi otevřeně hovoří o užívání anabolických steroidů a o jejich negativním dopadu na zdraví. Rozhodně doporučuji jeho rozhovor pro „London Real“. Dorian je momentálně také velkým zastáncem kouření marihuany kvůli jejím pozitivním lékařským účinkům.

6. Ronnie Coleman

Ronnie Coleman

Dalším na řadě je naprostá legenda a ikona tohoto sportu, bez kterého by tento seznam nedával naprosto žádný smysl. Je jím osminásobný držitel titulu Mr. Olympia, Ronnie Coleman. Ronnie je mnohými, včetně mě, považován za nejlepšího kulturistu všech dob. Kromě toho je také nejsilnějším z držitelů titulu Mr. Olympia, a i jedním z nesilnějších kulturistů všech dob.

Ronnie, na rozdíl od většiny výše zmíněných kulturistů, začal se svou kulturistickou kariérou relativně pozdě, a to až ve věku 26 let. Jeho potenciálu si tehdy všiml majitel posilovny Metroflex, Brian Dobson, a nabídl mu, že ho bude zadarmo trénovat ve své posilovně. Ronnie tak pod Brianovým dohledem v roce 1990 vyhrál amatérskou soutěž Mr. Texas a o rok později se pak, díky vítězství na soutěži World Amateur Championships, stal profesionálem.

Jeho prvních pár let mezi profesionály se mu ale překvapivě, vůbec nedařilo. V roce 1992, na soutěži Night of Champions, skončil až čtrnáctý a v ten samý rok, na Mr. Olympii, se dokonce vůbec neumístil. Poprvé se mu podařilo zvítězit až v roce 1995 Mr. Canada Pro Cup. V roce 1997, na soutěži Mr. Olympia, pak skončil na slušném devátém místě. Během tohoto ročníku to bylo také poprvé, co se dostal do širšího povědomí veřejnosti a ostatním závodníkům. O rok později pak, zcela nečekaně, vyhrál svůj první titul Mr. Olympia, který pak ještě sedmkrát v řadě obhájil. Ronnie tak vyhrál celkem osm titulů Mr. Olympia po sobě, čímž dokázal vyrovnat rekord Lee Haneyho. I když byl Ronnie několikanásobným šampiónem Mr. Olympia, až do roku 2000 neustále pracoval jako policejní důstojník. Ronnie je také prvním kulturistou, který v tom samém roce, přesněji v roce 2001, dokázal zvítězit na soutěži Mr. Olympia i Arnold Classic. Určitou dobu také držel rekord v počtu vyhraných profesionálních soutěžích, když za svou kariéru dokázal vyhrát celkem 26 profesionálních soutěži.

Troufnu si tvrdit, že svou neskutečnou postavou posunul kulturistiku ještě o kousek dál než jeho předchůdce Dorian Yates. Ronnie disponoval neuvěřitelnými objemy svalů, zároveň mu však nechyběla ostrost a připravenost. Hlavně pak v zádových postojích své soupeře doslova válcoval. Bylo až neuvěřitelné, kolik hmoty na sebe dokázal dostat. Jeho jedinečnost potvrzuje také fakt, že soutěžil v době plné legendárních kulturistů. Pravidelně tedy porážel legendy, jakými jsou Flex Wheeler, Kevin Levrone, Shawn Ray, Lee Priest, Jay Cutler a mnoho dalších. Byl to právě Jay, kterému se pak v roce 2006 konečně podařilo sesadit Ronnieho z trůnu. Ronnie se pak o rok později na této soutěži umístil až na čtvrtém místě a rozhodl se ukončit svou bohatou, a především dlouhou kulturistickou kariéru.

Ronnie v současné době vlastní svou značku suplementů. Bylo o něm také natočeno nespočet dokumentů, ze kterých jednoznačně můžu doporučit dokument s názvem „Ronnie Coleman: The King“ z roku 2018. Rapper Quan pro něj pak dokonce složil píseň nazvanou „Flexin on Them“. Videa z jeho brutálních tréninků jsou dnes již legendární, stejně jako hlášky „Yeah buddy!“ či „Light weight baby!“.

Ronnieho neskutečné silové tréninky si však vybraly svou daň. V současnosti má za sebou nespočet operací páteře, a i samotná chůze mu způsobuje obrovské obtíže. Ničeho však nelituje. Celý svůj život, ostatně včetně zdraví, obětoval a zasvětil kulturistice. Všechno to dělal, protože to miloval a dokázal díky tomu věci, co už nikdy nikdo nedokáže překonat. Ronnie už bude navždy naprostou ikonou tohoto sportu. Mnohými je také dodnes považován za nejlepšího kulturistu všech dob.

zajímavosti
Mnoho lidí netuší, že Ronnie má vystudovanou vysokou školu a byl velmi dobrý v účetnictví. Po škole však všude vyžadovali praxi, kvůli čemuž nemohl sehnat žádnou práci v tomto oboru. Než se tak nakonec stal policistou, nějakou dobu pracoval v pizzerii. Za mlada byl také velmi vášnivým nadšencem rybaření.

7. Jay Cutler

Jay Cutler

 

Čtyřnásobný držitel titulu Mr. Olympia Jay Cutler, je dodnes mimořádnou osobností ve světě kulturistiky. Byl to také právě on, kdo dokázal sesadit z trůnu legendárního Ronnieho Colemana.

Jay začal trénovat v posilovně v den svých 18. narozenin. V roce 1993, po pouhém roce tréninku, pak dokázal poprvé zvítězit na amatérské kulturistické soutěži Teen Nationals. Toto vítězství jej velmi motivovalo a on tak začal trénovat ještě tvrději než předtím. Díky tvrdému tréninku a skvělé genetice se velice rychle zlepšoval. V roce 1996 se mu pak konečně podařilo stát se profesionálem, díky vítězství na soutěži NPC Nationals.

Jeho profesionální kariéra byla už od samotného počátku plná vzestupů a pádů. Na své první profesionální soutěži v roce 1998 skončil až na jedenáctém místě. V roce 1999 však slavil úspěch, když se mu na prestižní soutěži Arnold Classic, podařilo obsadit skvělé čtvrté místo. V ten samý rok pak také poprvé závodil na soutěži Mr. Olympia, kde ale pohořel a skončil až na čtrnáctém místě. O rok později se však dokázal na této soutěži výrazně zlepšit, když skončil na osmé příčce.

V roce 2001 se pak poprvé umístil druhý, a to právě za legendárním Ronniem Colemanem. V tomto roce tak začala v podstatě největší a nejslavnější rivalita v historii kulturistiky. Jay totiž skončil ještě třikrát druhý na soutěži Mr. Olympia, a to právě za Ronniem.

Rok 2003 byl však pro Jaye naprosto fantastický, když zvítězil hned na pěti profesionálních soutěžích, včetně soutěže Arnold Classic, kterou nakonec dokázal vyhrát celkem třikrát. V roce 2006 se mu pak konečně podařilo Ronnieho porazit, a stal se tak držitelem titulu Mr. Olympia, který pak o rok později dokázal obhájit.

V roce 2008 však o tento titul přišel, když mu jej sebral, tehdy perfektně připravený Dexter Jackson. Jay však nic nevzdal a trénoval tvrději než kdy předtím. V roce 2009 se pak vrátil na pódium soutěže Mr. Olympia ve své životní formě a dokázal vybojovat tento titul zpět. Jay je tak jediným držitelem titulu Mr. Olympia, který o něj přišel a znovu jej pak dokázal získat. V roce 2010 pak vyhrál svůj čtvrtý a poslední titul Mr. Olympia.

Jay je dodnes velmi úspěšný a aktivní ve světě kulturistiky. Má svou vlastní značku suplementů a oblečení, je aktivní na sociálních sítích a často cestuje po celém světě, jen proto, aby se mohl setkat se svými fanoušky na různých veletrzích a seminářích. Neustále se snaží kulturistiku propagovat a i ve svých 46 letech se udržuje ve skvělé formě. Jay je tak rozhodně jedním z nejlepších a nejúspěšnějších kulturistů všech dob.

zajímavosti
V roce 2006, kdy Jay vyhrál svůj první titul Mr. Olympia, je možné na záznamu soutěže vidět, že mu před vyhlášením výsledků Ronnie něco říká. Ronnie mu řekl: „well you beat me, you won“ („tak jsi mě porazil, vyhrál jsi“). Jay se prý v té chvíli cítil naprosto příšerně. Věděl totiž, že je v ten den v lepší formě a že vyhrál. Navíc tím tedy připravil Ronnieho o šanci stát se devítinásobným držitelem titulu Mr. Olympia.

8. Dexter Jackson

Dexter Jackson

Na tomto seznamu rozhodně nesmí chybět Dexter Jackson, jedinečný držitel titulu Mr. Olympia z roku 2008, známý také jako „The Blade“ (Břitva). Dexter je mimořádný především proto, že mezi profesionály soutěží již přes dvacet let a pořád vypadá naprosto fantasticky.

Jeho kulturistická kariéra začala v roce 1992, na soutěži NPC Southern States Championship, kde skončil třetí. V roce 1999 pak absolvoval svůj profesionální debut na soutěži Arnold Classic, kde skončil na slušném sedmém místě. V tomto roce také poprvé závodil na soutěži Mr. Olympia, kde obsadil deváté místo. Toto umístění pak na této soutěži zopakoval i o rok později. V roce 2001 si pak o jednu příčku polepšil.

Svého prvního profesionálního vítězství se dočkal až v roce 2002, když vyhrál soutěž Grand Prix England. V letech 2003, 2004, 2005 a 2007 se pak na soutěži Mr. Olympia umístil dvakrát třetí a dvakrát čtvrtý. První opravdu velké vítězství slavil v roce 2005, kdy se mu poprvé podařilo vyhrát soutěž Arnold Classic. Tuto soutěž dokázal vyhrát celkem pětkrát, což se nikomu jinému zatím nepodařilo.

Největší úspěch však přišel v roce 2008, kdy se mu konečně podařilo zvítězit na soutěži Mr. Olympia. Kromě Olympie v tento rok dokázal vyhrát ještě další čtyři profesionální soutěže, včetně Arnold Classic. Je tak jedním z pouhých tří kulturistů, kteří dokázali v témže roce vyhrát jak titul Mr. Olympia, tak titul Arnold Classic. Vítězství na soutěži Mr. Olympia se mu, nicméně, už nikdy nepodařilo zopakovat.

Dexter do dnešního dne stihl vyhrát neuvěřitelných 29 profesionálních soutěží. Byl to právě on, kdo tak překonal rekord Ronnieho Colemana v počtu vyhraných profesionálních soutěží. Dexter je navíc, kromě Chrise Dickersona, jediným kulturistou, který dokázal vyhrát tituly Mr. Olympia i Masters Olympia.

Nikdy nedisponoval úžasnými objemy. To, na co vsázel byla především perfektní připravenost a ostrost. Díky své úžasné ostrosti je přezdíván „The Blade“ (Břitva).

Dexter letos oslavil 50. narozeniny. Stále však soutěží v perfektní formě a je schopen porážet kulturisty mladší o více než 15 let. Na letošním ročníku Arnold Classic se mu dokonce povedlo vybojovat fantastické druhé místo. Dexter je tak i přes to, že titul Mr. Olympia získal pouze jednou, jedním z nejlepších a nejúspěšnějších kulturistů všech dob.

zajímavosti
Díky své neskutečně dlouhé soutěžní kariéře se Dexter na závodech střetl s těmi nejlepšími kulturisty hned několika generací. Na pódiu se totiž setkal se osobnostmi jako jsou Shawn Ray, Flex Wheeler, Ronnie Coleman, Jay Cutler, Phil Heath, Brandon Curry, William Bonac či Kai Greene.

9. Phil Heath

Phil Heath

 

Posledním na tomto seznamu je sedminásobný držitel titulu Mr. Olympia Phil Heath, přezdívaný jako „The Gift“ (Dar). Phil je kvůli svému sebejistému, často až arogantnímu chování, většinou fanoušků buď naprosto milován nebo zcela nenáviděn. Na jeho obranu je však třeba zkonstatovat, že si ve své pozici takové chování jednoduše mohl dovolit.

Phil se ještě na univerzitě věnoval výhradně basketbalu. I když dal nakonec přednost kulturistice, fanouškem basketbalu zůstal dodnes. Jeho kulturistická kariéra začala v roce 2002. Po několika výhrách na amatérských soutěžích, se mu již v roce 2005 podařilo, výhrou na soutěži NPC USA Championships, získat status profesionála.

Hned následující rok se pak radoval ze svého prvního profesionálního vítězství, když jasně dominoval na soutěži Colorado Pro. V ten samý rok zvítězil také na velice prestižní soutěži New York Pro. V prvním roce mezi profesionály se mu tak povedlo vyhrát hned dvě soutěže. V roce 2008 zvítězil také na soutěži Ironman Pro a na soutěži Arnold Classic se umístil na skvělém druhém místě, hned za Dexterem Jacksonem. Phil se v tomto roce také poprvé objevil na soutěži Mr. Olympia, kde obsadil neskutečné třetí místo. V roce 2010 pak těsně prohrál boj o titul s Jayem Cutlerem.

O rok později však dokázal Jayovi porážku oplatit a vyhrál tak svůj první titul Mr. Olympia. V letech 2011-2017 Phil dominoval a získal celkem sedm titulů Mr. Olympia v řadě. Vyrovnal se tak, v počtu získaných titulů Mr. Olympia, legendárnímu Arnoldu Schwarzeneggerovi. Paradoxně se mu však nikdy nepodařilo zvítězit na soutěži Arnold Classic.

V roce 2018 pak doplatil na svůj zhoršující se střed těla a boj o osmý titul Mr. Olympia prohrál s perfektně připraveným Shawnem Rhodenem. O rok později se Olympie neúčastnil a není zatím jisté, jestli se ještě někdy postaví na soutěžní pódium.

Phil byl po celou dobu své kulturistické kariéry velice dominantním kulturistou. Každým svým vítězstvím navíc jen dokazoval, jak úžasnou genetikou vlastně disponuje. Jeho svaly vždy vytvářely perfektní iluzi 3D efektu. V zádových postojích byl pak naprosto bezkonkurenční, podobně jako třeba Ronnie Coleman.

Phil je jednoznačně jedním z nejlepších kulturistů všech dob a podle mě stále má na to, vyrovnat rekord v počtu získaných titulů Mr. Olympia, který drží Lee Haney a Ronnie Coleman.

zajímavosti
Dnes již každý určitě zná Philovu rivalitu s Kaiem Greenem. Kai skončil na soutěži Mr. Olympia třikrát druhý právě za Philem, a to v letech 2012-2014. Málokdo však ví, že je jejich rivalita provází v podstatě celou Philovu profesionální kariéru. Phil se totiž s Kaiem utkal již na své první profesionální soutěži, kterou jasně ovládl. Kai naproti tomu skončil až na čtrnáctém místě. To samé si v podstatě zopakoval ještě v ten samý rok na soutěži New York Pro, kterou Phil taktéž ovládl.
Kai dokázal Phila porazit pouze jednou, a to v roce 2010, kdy vyhrál soutěž Arnold Classic, Phil zde skončil těsně druhý.

A zde tedy končí seznam devíti nejlepších a nejúspěšnějších kulturistů všech dob. Tento seznam je samozřejmě čistě můj subjektivní pohled na věc. Je tak proto naprosto pochopitelné, že můžete mít zcela odlišné favority.

Nejúspěšnější čeští kulturisté

Dále bych chtěl, alespoň okrajově, zmínit několik v současnosti velmi úspěšných či nadějných českých profesionálních kulturistů, kteří si rozhodně také zaslouží naši pozornost.

1. Lukáš Osladil

Lukáš Osladil

 

Lukáš Osladil je jednoznačně naším vůbec nejúspěšnějším kulturistou všech dob. Přesto je na něj často zcela neprávem zapomínáno.

V roce 2012 se Lukášovi podařilo zvítězit v lehčí váhové kategorii na soutěži Toronto Pro. Jeho zatím největší úspěch však přišel v roce 2018, když dokázal zvítězit na soutěži Arnold Classic South America. V roce 2018 pak vyhrál také soutěž Vancouver Pro. Již několikrát se mu tak podařilo probojovat až na soutěž Mr. Olympia. V roce 2019 se dokonce na této soutěži dostal do nejlepší desítky a skončil na fantastickém osmém místě.

2. Milan Šádek

Milan Šádek

Milan Šádek je dalším velice úspěšným českým kulturistou, který toho má určitě ještě hodně před sebou.

Mezi jeho největší úspěchy zatím patří vítězství na soutěži Charlotte Pro z roku 2017. Touto výhrou se kvalifikoval na soutěž Mr. Olympia. Na tomto ročníku Olympie se pak, v lehčí váhové kategorii, umístil na šestém místě.

Mezi „těžkotonážníky“ se mu pak zatím nejvíce dařilo v roce 2019, kdy mu jen těsně unikla kvalifikace na Olympii. Na soutěži New York Pro skončil na třetím místě a na soutěži Puerto Rico Pro mu pak jen těsně uniklo vítězství.

3. Vojta Koritenský

Vojta Koritenský

 

Vojta Koritenský je také jednoznačně velice úspěšným a oblíbeným českým kulturistou, který si zaslouží být zde zmíněn.

Mezi jeho největší úspěchy zatím patří vítězství v lehčí váhové kategorii na soutěži Dallas Pro z roku 2016. Toto vítězství mu pak zajistilo přímou kvalifikaci na soutěž Mr. Olympia.

4. Pavel Beran

Pavel Beran

Posledním jmenovaným je pak velice talentovaný a nadějný český kulturista, teprve 26letý Pavel Beran.

Pavel má za sebou zatím jen svůj profesionální debut, který byl však velice povedený. Absolvoval jej na české soutěži EVLS Prague Showdown v roce 2018. Skončil zde na úžasném čtvrtém místě, čímž jasně dokázal, že má na to, stát se skvělým kulturistou.

Náš tip! Pavel Beran již prodává svou novou knihu:

A to je pro tentokrát už opravdu vše. Doufáme, že se vám tento článek líbil a pokud vás napadají jakékoliv dotazy, rozhodně se nebojte zeptat v komentářích.

Další podobné články:

 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (6)

Benda
Duben 13, 2020

A kde je Karlos Benda ?

Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(-14)
kunri
Duben 13, 2020

Podle čeho je to jako řazené? Pokud by to mělo být opravdu podle úspěšnosti, tedy podle vyhraných soutěží, tak by tu měl být Boyer Coe, který má nejvíc titulů napříč různými federacemi. A řazeno chronologicky podle čeho? Frank Zane je například starší než Arnold. A považovat omílanou Olympii jako jediné měřítko úspěchu je dost zcestné, nevypovídá to o úspěšnost ani kvalitě závodníka (hlavně co se týče minulosti, kdy soutěž jen ovládali oblíbenci Weidera)

Souhlasím(+10)
Nesouhlasím(-5)
Mirek Dvořák
Duben 13, 2020

Tak jasně, to stejně třeba Kai Greene, který měl minimálně v roce 2009 skvělou formu. I on sám už určitě pochopil, že na Olympii nikdy mít nebude kvůli své minulosti, proto to taky vzdal. Ale skvělý kulturista to je a myslím, že i vzhledem k tomu, z čeho vzešel a jakou má minulost, by tady měl být taky.

Souhlasím(+6)
Nesouhlasím(-9)
Tomas březina
Květen 1, 2020

Ten vojta je jako nateklá žila

Souhlasím(+6)
Nesouhlasím(0)
Ivana
Březen 18, 2021

Zapomenout jméno Pavol Jablonický , dvojnásobný mistr světa a náš první profesionální kulturista , známý po celém světě , legenda ...... to se snad nedá ? Nebo je tu nějaký důvod zkreslovat informace ?

Souhlasím(+9)
Nesouhlasím(0)
Petr Novák
Srpen 28, 2021

Kde je Povol Jablonický, Petr Stach, Alois Pek ?

a ze světa asi opravdu nejsilnější kulturista všech dob F. Colombo ? Jeho silové výkony jsou nepřekonatelné a 2 tituly Mr. Olympia také nejsou k zahození.

Souhlasím(+4)
Nesouhlasím(0)