Suplementy

Protein pro ženy: Jak se liší od klasických proteinů?

Protein patří bezpochyby mezi nejdůležitější složky suplementace každého sportovce. A ačkoliv se jedná o doplněk, který má obrovské množství benefitů, koluje o něm celá řada různých mýtů a polopravd. Mimo jiné má například mnoho žen za to, že by jim po užívání proteinu mohly narůst až odpudivě obrovské svaly, které budou působit nevzhledně. V tomto článku se proto na protein podíváme o něco detailněji a zároveň si řekneme, jaký protein pro ženy je dobré vybrat.

Co je protein vlastně zač?

Ačkoliv problematice proteinů jsme se již věnovali v celé řadě našich předchozích článků, pro komplexnost se hodí přeci jenom i v tomto článku začít od začátku. Protein představuje nejčastěji sypký doplněk stravy, který je zdrojem bílkovin. Nejedná se však o žádný chemický preparát, ba naopak je to většinou některá z běžně konzumovaných surovin, pouze podstupující specifickou úpravu. Nejčastěji se setkáte s proteiny syrovátkovými, které samozřejmě coby základní surovinu využívají syrovátku. Ta je třeba prostřednictvím filtrací zbavena nečistot a nežádoucích látek a na konci tohoto procesu je pak sypký proteinový suplement obsahující třeba i 80 % bílkovin.

Nejlepší protein pro ženy
Proteiny pro ženy se nijak neliší od proteinů vhodných pro muže. 

K čemu to je?

Pokud patříte mezi naprosté laiky co se týká výživy, hodí se podotknout, že bílkoviny (neboli proteiny) plní v našem těle obrovské množství nejrůznějších funkcí. A nejde ani zdaleka jenom o to, že pomáhají budování i udržení svalové hmoty. Jsou důležité například pro správné hubnutí, pomáhají nám cítit se déle sytí a souvisí i třeba se zdravými a pevnými kostmi a ovlivňuje také metabolismus nebo kvalitu našich vlasů či nehtů. Kolagenové proteiny pak mohou být využity například i v péči o pleť. Protein tak představuje snadno stravitelný doplněk stravy, který vám může pomoci doplnit potřebný denní příjem bílkovin bez toho, aniž byste museli zatěžovat své trávení nadměrným příjmem masa, vajec, tofu, luštěnin nebo jiných potravin obsahujících bílkoviny.

Hodí se protein pro ženy?

Jestli jste tento článek dočetli až sem, možná si říkáte, zda má protein využití pro ženy. A v tomto směru musíme samozřejmě podotknout, že pohlaví nehraje žádnou významnou roli. A jak jsme zmiňovali i v rámci našeho srovnání nejlepších proteinů pro ženy, dokonce neexistují rozdíly mezi produkty pro ženy a mezi těmi určenými primárně pro muže. Pokud jste četli náš článek o optimálním příjmu bílkovin, možná víte, že ženy obecně potřebují o něco méně bílkovin než muži, ale to nic nemění na faktu, že protein pro ně může také mít celou řadu výhod a že ho mohou při snahách o hubnutí nebo budování svalové hmoty ocenit.

Jaký protein je pro ženy nejlepší?

Když už tedy víte, že používání proteinu pro ženy může mít opravdu své opodstatnění, měli bychom se podívat na to, jakým způsobem proteinový prášek vybírat. A pravdou je, že existuje obrovské množství míst, kde se proteiny dají koupit, protože dnes už se nemusíte omezovat na osvědčené e-shopy, které nejspíš znáte z našich předchozích článků a srovnání, ale dají se koupit i ve větších hypermarketech. Po jakých produktech se však dívat?

 

Nepřehlédněte: Porovnání nejlepších proteinů pro ženy

 

Syrovátkové proteiny

Ačkoliv proteiny se mohou vyrábět z celé řady surovin, troufáme si tvrdit, že nejlepší volbou budou pravděpodobně proteiny syrovátkové. Ty disponují jednak dobrým profilem aminokyselin, ale jednak také obvykle velmi dobře chutnají a dělají se v celé řadě různých variant i příchutí. Syrovátkovým proteinům jsme se věnovali detailně už v rámci například našeho srovnání nejlepších syrovátkových proteinů, ale samozřejmě se o nich můžete dočíst i v mnoha dalších článcích.

Například je to skvělá svačina do školy či práce a můžete si je bez obav vzít třeba na túru. V rámci kategorie syrovátkových proteinů existuje samozřejmě celá řada různých dělení, přičemž standardně se setkáte s rozdělením na koncentrát, izolát a hydrolyzát. Pro potřeby tohoto článku však stačí říct jen to, že pro ženy může být skvělou volbou obyčejný koncentrát, který je nejlevnější, a přitom naprosto dostačující. Vybrat si můžete například 100% Pure Whey od společnosti BiotechUSA.

Kaseinové nebo vícesložkové proteiny

Druhou možností, která není vyloženě od věci, jsou pak kaseinové nebo vícesložkové proteiny. Ty kaseinové mají jako vstupní surovinu opět některý z mléčných produktů a je na nich specifické mimo jiné to, že kaseinové bílkoviny se vstřebávají o něco pomaleji než ty syrovátkové. Například po tréninku tak může být nejlepší volbou syrovátkový protein, ale v průběhu dne nebo před spaním může být lepší volbou protein kaseinový.

Určitým kompromisem pak mohou být vícesložkové proteiny, které obvykle kombinují syrovátku, kasein a případně i další složky jako je třeba vaječný albumin a podobně. Na takové produkty se pak můžete podívat v rámci našeho srovnání nejlepších vícesložkových proteinů.

Micelární kaseiny pro ženy
Micelární kasein je ideálním produktem před spaním.

Veganské proteiny

Pokud jste se z etických nebo jiných důvodů rozhodli vynechat jakékoliv živočišné bílkoviny, samozřejmě vám příliš nebudou vyhovovat kaseinové, syrovátkové ani vícesložkové proteiny. Pro tyto účely jsou však naštěstí stvořeny veganské proteiny, které mohou pocházet z celé řady různých veganských ingrediencí. Velmi často se setkáte například se sójovými či hrachovými proteiny. Obecně řečeno se však hodí říct, že jelikož rostlinné zdroje bílkovin často postrádají některou z klíčových aminokyselin, považuje se za vhodné, když veganský protein představuje kombinaci několika různých zdrojů. To jsme ostatně řešili detailněji opět v rámci našeho srovnání nejlepších veganských proteinů. Pokud byste však preferovali pouze nějaký konkrétní rychlý tip, za vyzkoušení stojí v rámci veganských proteinů například Plant Based Protein od společnosti Reflex.

Kolik proteinu používat?

Jestli jste se v rámci tohoto článku dostali až sem, jistě vás zajímá, kolik proteinu je vlastně ideální používat. A ačkoliv obecně platná odpověď v tomto směru neexistuje, je důležité si uvědomit, že protein sice může mít řadu potenciálních benefitů, ale stále se jedná o produkt, který má pouze doplňovat pestrý a vyvážený jídelníček, nikoliv jej nahrazovat. A po větším množství přijatých bílkovin vás mohou potrápit přinejmenším trávicí obtíže. Bohatě proto pro naprostou většinu žen bude dostačující jedna odměrka proteinu. Pokud se rozhodnete používat syrovátkový nebo vícesložkový, je vhodný čas po tréninku, kaseinový se hodí během dne nebo před spaním. Pokud vám však nejde o tu nejlepší možnou vstřebatelnost, můžete si však protein dopřát kdykoliv.

Veganský protein pro ženy
Každý produkt by měl mít doporučené dávkování uvedené na obale. 

Na jaké mýty si dát pozor?

Na závěr se ještě hodí říct, že syrovátkové proteiny jsou obecně vzato poměrně diskutovaným produktem a od lidí, kteří s v této problematice absolutně vůbec nevyznají, se tak můžete dočíst o tom, že proteiny stojí za extrémním nárůstem svalů, jsou určené pouze pro vrcholové sportovce nebo dokonce že vám mohou poškodit ledviny nebo játra. Bílkoviny v nich obsažené jsou však naprosto přirozenou součástí výživy a žádný z těchto mýtů se tak nezakládá na pravdě. Naopak mnohé vědecké studie nachází v případě pravidelného užívání proteinů mnoho benefitů, z nichž některé jsme zmiňovali výše.

Co si z tohoto článku odnést?

Z tohoto článku byste si měli odnést především to, že protein rozhodně není jen výsadou profesionálních sportovců, kteří usilují o co největší muskulaturu. Ba naopak, ať už se rozhodnete pro syrovátkový, veganský, kaseinový nebo jakýkoliv jiný, může vám přinést celou řadu benefitů. A co víc, pokud hledáte například vhodný protein pro ženy, jisté oceníte, že tyto suplementy jsou dnes opravdu hojně rozšířeny a že je můžete koupit různě na internetu.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.