Aktin Preworkout – Nakopávač s nekompromisním složením (Recenze)

Naposledy upraveno: 29. srpna 2020

Preworkout od Aktinu je na trhu poměrně krátkou dobu, ale přesto si už dokázal získat své příznivce na poli doplňků stravy. 

Největším problémem je, že náš český trh je takovými nakopávači spíše přehlcený a mnozí lidé neví, jaký si mají vybrat, aby doopravdy měl účinek. Dalo by se říci, že v dnešní době je velmi těžké najít preworkout, který opravdu funguje tak, jak má a který nesází pouze na nesmyslně nízké dávky funkčních látek a zbytečně vysoké dávky kofeinu. Ale už teď vám mohu říci, že preworkout od Aktinu rozhodně nezklamal.

Kam bychom tento preworkout zařadili? Obstojí proti konkurenčním produktům jako je například Agrezz? Pocítili jsme po jeho užití pozitivní či negativní účinky? To a ještě mnohem více se dozvíte v dnešním článku.

Aktin Preworkout
Publikováno: 13. června 2020
Upraveno: 29. srpna 2020
Autor recenze: Michal Houfek
Kategorie: Nakopávače
Chuť
9.1/10
Rozpustnost
9.8/10
Účinek
9.3/10
Složení
9.1/10
Cena
8.5/10
Celkové hodnocení
9.2
z 10 bodů

Výrobce Aktin začal své produkty vyrábět teprve nedávno a musím říci, že tuto značku bedlivě sleduji. Myslím si, že právě značka Aktin má velký potenciál, protože se nebojí odlišit od konkurence a je vidět, že jejich produkty opravdu fungují.  Je velmi chvályhodné, že výrobce sází na co nejšetrnější a nejpřirozenější způsob výroby. Při výrobě používá zpravidla přírodní látky, přírodní sladidla a jiné přírodní ingredience.

Ale dost bylo úvodních slov, pojďme se pustit do samotné recenze Aktin Preworkoutu.

Promyšlené složení, které dává smysl

Nejvíce zastoupenou složkou ve složení nalezneme L-citrulin malát, který se zde nachází v naprosto dostačujícím množství, konkrétně je to množství 8g L-citrulin malátu na jednu dávku preworkoutu, tedy 15g produktu. L-citrulin malát je zde zastoupen hlavně z důvodu prokrvení svalů při tréninku, díky němuž mnohem lépe procítíme kontrakci svalů během opakování, budeme moci cvičit déle a efektivněji. Je také velmi známá věc, že oddaluje fyzickou únavu. Za nás je to jedna z nejdůležitějších látek, které byste před tréninkem měli užívat, pokud to se cvičením myslíte zcela vážně.

Jako druhou nejvíce zastoupenou složkou se zde nachází L-ornithine, který je zde ve formě HCL pro lepší vstřebatelnost. Ten se v preworkoutu nachází z toho důvodu, že synergicky působí s L-citrulinem a opět tak zlepšuje prokrvení svalů. Dalším důvodem je, že dokáže pomoci s vylučováním růstového hormonu. Na jednu dávku se celkem nachází 2,5g L-ornithine, což je vysoká dávka, kterou u konkurence nenajdete.

Ve složení je dále obsažen cholin bitartrát, který hraje důležitou roli v mozkové, nervové a svalové funkci. Dokáže pomoci se soustředěním během tréninku, přináší psychickou stimulaci a zabraňuje poklesu energie, což ocení nejen sportovci. Cholin bitartrát také působí synergicky společně s kofeinem, který je také v preworkoutu obsažen.

Aktin Preworkout složení

V nakopávači dále nalezneme dva adaptogeny, které se zde objevují ve formě bylinných extraktů. Konkrétně se jedná o Panax Ginseng (ženšen pravý) a Rhodiola Rosea (rozchodnice růžová). Tyto adaptogeny při dlouhodobém užívání zlepšují kvalitu života, dokáží pomoci s kardiovaskulárním zdravím člověka, dodávají tělu mnohem více energie, snižují únavu, působí pozitivně na mozkové funkce a mnoho dalšího.

V preworkoutu je také obsažen L-theanin, který má pozitivní vliv zejména na relaxaci, kognitivní výkon, emocionální stav a soustředění. L-theanin opět synergicky působí společně s obsaženým kofeinem.

DMAE pomáhá se vstřebatelností ostatních látek, může zlepšovat náladu, psychickou energii nebo i paměť.

Synephrine působí jako termogenní spalovač tuku, působí synergicky společně s kofeinem a dokáže zapříčinit, že během fyzické zátěže budeme efektivněji využívat naše tukové zásoby jako zdroj okamžité energie. Společně s kofeinem působí jako stimulant a zlepšuje metabolismus člověka.

Jak již bylo zmíněno výše, na posledním místě je v preworkoutu obsažen kofein, který je zde ovšem v přírodní formě, je tedy pro tělo mnohem přirozenější, nástup účinku je plynulejší a nebudeme po tréninku zažívat žádný tzv. crash (náhlý úpadek energie).

Nutriční hodnoty:

  15 g 7,5 g
L-citrulin malát 8000 mg 4000 mg
L-ornitin HCL 2500 mg 1250 mg
- z toho čistý L-ornitin 2000 mg 1000 mg
Cholin bitartrát 2500 mg 1250 mg
- z toho čistý cholin 1000 mg 500 mg
Panax ginseng 400 mg 200 mg
Kofein 200 mg 100 mg
L-theanin 200 mg 100 mg
Rhodiola rosea 100 mg 50 mg
DMAE bitartrát 54 mg 27 mg
- z toho čisté DMAE 20 mg 10 mg
Synefrin 20 mg 10 mg

Aktin Preworkout složení recenze

Příprava je naprosto bezproblémová

Při konzumaci preworkoutu jsem postupoval dle instrukcí výrobce. Rozmíchal jsem jednu dávku 15g v 400 ml vody a vše probíhalo naprosto bez problémů.

Rozpustnost preworkoutu byla na výborné úrovni, nevytvářely se žádné hrudky, preworkout vůbec nepěnil a byl okamžitě připraven ke konzumaci.

Se stravitelností preworkoutu také nebyl žádný problém, nepociťoval jsem žádné nadýmání ani jiné nepřirozené stavy v žaludku. Je vidět, že během výroby byly skutečně použitý ty nejkvalitnější možné ingredience.

Náš tip
Rozmícháný nakopávač ve vodě můžete dát následně vychladit a budete mít krásný, osvěžující nápoj přímo před tréninkem.

Aktin Preworkout rozpustnost

Účinkem nás naprosto překvapil

Preworkout jsem konzumoval zhruba 30 minut před tréninkem v dávce 15g a během této doby se vše spolehlivě začalo vstřebávat a já se cítil nabuzený a plný energie.

Jedním z největších efektů, který pocítíme, je nekompromisní napumpování svalů, viditelnou žilnatost a maximální soustředění na trénink. Těmito slovy bych popsal hlavní účinky tohoto preworkoutu a za mě je to přesně to, co člověk ke kvalitnímu tréninku potřebuje.

Rozhodně nečekejte žádný přestřelený nakopávač, ze kterého vás bude akorát bolet hlava. 

Dále jsem také vyzkoušel snížit dávkování, protože mám osobně problém s kofeinem a i 200mg je pro mě hodně, tudíž jsem upravil dávkování na 8g, tímto jsem dosáhl množství kofeinu asi 100mg a musím říci, že jsem prakticky nepoznal rozdíl. Účinek měl nakopávač stále stejný a já se nestačil divit, prostě paráda.

Nicméně vím, že dávkování je vždycky velmi individuální, proto si budete muset vy sami najít svojí optimální dávku, tak aby vám vyhovovala.

Náš tip 
Preworkout vždy konzumujte s větším odstupem od jídla (alespoň 1 hodina), abyste zajistili maximální vstřebávání všech látek.

-

Přesvědčivá pomerančová příchuť

Při rozmíchání jedné dávky ve 400 ml přišlo na řadu ochutnání preworkoutu a musím říci, že jsem byl příjemně překvapen.

Není zde cítit žádná chemická pachuť, nic takového. Právě naopak, preworkout měl příjemný nasládlý nádech pomeranče, který jsem si hnedka zamiloval.

Přesto, že mám mnohem raději kyselejší příchutě u preworkoutů, tak tento jsem si naprosto oblíbil a každý den jsem se těšil, až si ho budu zase moci před tréninkem vychutnat.

Náš tip
Vyzkoušejte do svého preworkoutu přidat špetku himalájské soli, zajistíte tím ještě větší svalové prokrvení během tréninku.

-

Adekvátní cena

Výrobce preworkout vyrábí v balení po 450g, které stojí 749 Kč, což si myslíme, že je pro takto kvalitní nakopávač naprosto adekvátní cena.

V jednom celém balení se nachází až 30 dávek, pokud se budete držet dávkování 15g. Jedna dávka tedy v přepočtu stojí 25 Kč.

Já osobně vyzkoušel i menší dávkování po 8g a musím říci, že i při takovéto dávce jsem pociťoval velmi dobré nabuzení do tréninku a celý čas strávený v posilovně byl zkrátka kvalitnější.

Tabulka cen pro Aktin Preworkout
Obchod
Cena
Odkaz
alternativa bez stimulantů
Společnost Aktin nedávno vydala alternativu tohoto nakopávače. Jedná se Aktin Předtréninkovku, která je založena na podobných surovinách jako recenzovaný Aktin Preworkout. Jediným zásadním rozdílem mezi těmito dvěma produkty je absence stimulačních látek u nově vydané Předtréninkovky. Rozhodl jsem se ji vyzkoušet a zde jsou mé dojmy:
  • Předtréninkovka se prodává taktéž pouze v jedné příchuti a to v příchuti pomeranč. Jednu dávku 15 g jsem si rozmíchal ve 400 ml vody a musím říct, že chuťově je nakopávač skvělý. Chuť mi z nostalgie připomínala pomerančový sirup Jupí a nádech pomeranče je zde znát.
  • Z vlastní zkušenosti můžu říct, že účinkem mě produkt opět příjemně překvapil, během 40 minut jsem cítil příjemnou plnost svalů a napumpovaný jsem byl již po 2 odcvičených sériích.
  • Aktin Předtréninkovka je nepatrně levnější, ušetříte zhruba 50 Kč na jednom balení. Nicméně dle mého názoru se jedná o odlišný produkt, který má své primární využití jiné než Aktin Preworkout. Zatímco předtréninkovka bez stimulantů bude skvělá pro užití v odpoledních či večerních tréninkách, nakopávač se stimulanty oceníte při ranních workoutech. Oba produkty můžete klidně kombinovat.

Závěrečné zhodnocení

Tímto se dostáváme na závěr. Vyplatí se tedy investovat do Aktin Preworkoutu nebo je lepší si pořídit nějaký jiný? Osobně si myslím, že investice do tohoto preworkoutu se rozhodně vyplatí. Sám jsem byl překvapený, jak skvělý tento nakopávač ve skutečnosti je.

V minulosti jsem vyzkoušel již mnoho nakopávačů, ale tento z celé řady jistým způsobem vyčnívá. Rozhodně se k němu v budoucnu vrátím, pocit z něj mám velmi pozitivní a já ho definitivně všem doporučuji. Značka Aktin mě rozhodně nezklamala a dostal jsem přesně to, co jsem očekával.

Jedinou věc, kterou bych vytkl je, že ne každý člověk chce před každým tréninkem užívat kofein nebo jiné stimulanty a já k těmto lidem patřím. Uvítal bych tedy, kdyby značka Aktin začala také vyrábět preworkout, který bude kompletně bez stimulantů.  Ale to je jen moje malá připomínka, která nemění nic na tom, že dle mého názoru se tento preworkout řadí mezi absolutní špičku na našem trhu.

Velký test nakopávačů před tréninkem (Video):

Komentáře (7)

Tomáš Zadražil
Červen 13, 2020

složení vypadá solidně, ale 200g kofeinu v dávce je na mě taky dost

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Michal Hubík
Červen 15, 2020

Čau Tome, já většinou dávám 3/4 a účinek je optimální, můžeš dát i 1/2 pokud na tebe bude moc, ale když dávkuješ pravidelně, tolerance na stimulanty roste - můžeš dávku postupně jemně navyšovat dle pocitu, proto jsme dali i těch 200 mg na full dose, přijde nám to takovej zlatej střed.

Jiný preworkouty mají většinou obsah vyšší. Druhá věc je, že naše předtréninkovka obsahuje synergický látky zmírňující potenciální negativní side effects jako úzkost, roztěkanost, roztržitost + stimulační efekt déle vydrží, tzn. že po tréninku můžeš máknout ještě na dalších produktivních činnostech ať už v práci nebo při studiu.

Celý ten produkt je dělaný tak, abys byl schopen maximalizovat soustředěnost na výkon, což považujeme za zásadní při překonávání se, nechceš dělat náročný věci bez skvělýho focusu, je to nebezpečný - potenciálně značně kontraproduktivní. To nám na preworkoutech na trhu vadilo, proto jsme udělali tento.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Michal Hubík
Červen 15, 2020

Jinak cca měsíc před releasem má "late preworokout" dělaný pro lidi chodící dřít odpoledne/večer. Neobsahuje žádný stimulanty negativně ovlivňující spánek. Na něm jsme dělali více jak přes půl roku, bude dost fajn ;).

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Jamie K.
Červen 14, 2020

Vyzkousim, diky za tip :)

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(-1)
Adam
Červen 20, 2020

Není to celkem pálka, ta cena? Když se podívám na serious pre od prom-inu, tak ve slevě koupíš za 750,- a je to 750g a podle mě je složením lepší.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Petr
Červen 26, 2020

Zložením dobrý pre workout, ale necítil som nič extra. Kúpil som ho na základe recenzie na tejto stránke, no čo sa týka chuti je to naozaj odporné. Horké ponožky s pomarančom. Odporúčajú to zmiešať s 400ML vody, (asi pre väčšie utrpenie). Ako som písal, zložením je fajn, ale kto má problem s chuťou tak to to ozaj pochúťka nie je.

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
Kevin Trchala
Červen 26, 2020

zdravím chtěl jsem se zeptat zda li budete nebo jste již dělali testy kávy ? žebříček nejlepších káv na českém trhu ? otázka mne zajímá jelikož kávu piju jako nakopávač+spalovač ale už na mě nepůsobí tak dobře jako ze začátku, chci změnit značku a vyzkoušet silné druhy káv, a takový žebříček top 10 káv cena/obsah kofeinu by byl skvělý plus teda by figurovala hodnota kyselosti ikdyž to je individuální

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)