Extrifit Long 80 Multiprotein – Protein pro jakoukoliv denní dobu? (Recenze)

Naposledy upraveno: 23. srpna 2020

Na tento vícesložkový protein od značky Extrifit jsem koukal již delší dobu, ale vždy jsem raději sáhl po jiné značce typu Czech Virus nebo Prom-IN, se kterými jsem byl vždy spokojen. Ovšem nyní jsem se rozhodl, že vyzkouším tento vícesložkový protein a rovnou vám sepíšu objektivní recenzi, abyste si udělali sami obrázek o tom, co od toho produktu očekávat.

Na internetu jsem našel spoustu chvály na Multiprotein 80 Long od Extrifitu, tak jsem byl zvědavý, až ho sám vyzkouším. Z vlastní zkušenosti vím, že tento výrobce má u proteinů většinou jeden velký problém a tím je chuť. 

Jak tedy tento protein obstál v chuťových testech? Jak obstál proti konkurenci? Vyplatí se do něj investovat? Vše se dozvíte v dnešní recenzi.

Extrifit Long 80 Multiprotein
Publikováno: 23. srpna 2020
Upraveno: 23. srpna 2020
Autor recenze: Michal Houfek
Kategorie: Proteiny
Chuť
6.9/10
Rozpustnost
9.8/10
Stravitelnost
9.2/10
Složení
9.1/10
Cena
7.4/10
Celkové hodnocení
8.5
z 10 bodů

Značku Extrifit určitě nemusím nikomu představovat, jedná se o hardcore kulturistickou značku, která v dnešní době nabízí již nespočet suplementů. Je nutné zmínit, že většina jejich produktů je na perfektní úrovni. Ovšem nejsem zde proto, abych Extrifit vychvaloval, ale proto, abych vám přinesl objektivní a kvalitní recenzi. Pojďme se tedy vrhnout na samotnou recenzi Multiprotein 80 Long.

Složení proteinu je překvapivě dobré!

Jako zdroje bílkovin jsou zde obsaženy rychle a snadno stravitelné syrovátkové bílkoviny ve formě syrovátkového koncentrátu, izolátu i hydrolyzátu. Dále jsou zde obsaženy tzv. středně rychle stravitelné bílkoviny a to ve formě vaječného albuminu, který spolehlivě doplňuje kompletní aminospektrum produktu. V neposlední řadě je zde použit i micelární kasein, který zajišťuje pomalé trávení bílkovin a zásobuje tak tělo živinami po mnohem delší dobu. Všechny tyto obsažené bílkoviny dohromady tvoří tzv. ideální směs, která je vhodná pro použití kdykoliv během dne.

Skvělým krokem ze strany výrobce je použití 7 trávicích enzymů, které zajišťují dokonalé využití a strávení všech obsažených složek, které se v proteinu nachází.

V produktu jsou dále použity aromata, ale není zde specifikováno, zda se jedná o aromata přírodní či umělá. U vybraných příchutí můžeme najít i použitá přírodní barviva.

Protein je slazen z největší části sukralózou, která je doplněna o steviol-glykosidy (sladidlo z rostliny stévie). Sukralóza je v dnešní době hodně používaná, pro lidské tělo v tomto množství nepředstavuje žádné nebezpečí a může se bezpečně používat. Obsažené sladidlo z rostliny stévie je pro tělo mnohem lepší varianta, která je dokonce prospěšná pro náš trávicí trakt. Nicméně má jednu velkou nevýhodu a to je, že při velkém množství steviol-glykosidů se sladivost změní na hořkost, což může být problém dochutit.

V neposlední řadě v proteinu najdeme i různé přidané látky v závislosti na zvolené příchuti typu odtučněné kakao, lyofilizované jahody, banány, borůvky.

Náš tip
Protože protein obsahuje syrovátkový protein, micelární kasein i vaječný albumin, tak je vhodný pro užití kdykoliv během dne, tudíž je to ideální volba pro všechny, kteří nechtějí mít doma několik různých balení proteinu, každý pro jinou denní dobu.

-

Bezproblémová rozpustnost a skvělá stravitelnost

Po konzumaci proteinu jsem neměl ani sebemenší problém s trávením produktu. S dokonalým trávením a využitím všech složek v proteinu pomáhají trávicí enzymy, které jsou zde obsaženy.

Při testování proteinu jsem postupoval dle instrukcí výrobce, přibližně 30 gramů proteinu na 240 ml vody. Po rozmíchání proteinu v předepsaném množství vznikla krémová, hustší konzistence (což je zapříčiněno přidaným micelárním kaseinem). Rozpustnost byla úplně bezproblémová, nevznikly žádné hrudky a protein byl připraven během pár vteřin.

Protein jsem dále rozmíchal i v ovesné kaši a ani zde jsem nezaznamenal žádné problémy s rozpustnostní. Velmi příjemnou skutečností bylo, že mi protein ovesnou kaši krásně krémově zahustil.

Náš tip
V proteinu jsou obsažený trávicí enzymy Digezyme, které spolehlivě vyřeší veškeré vaše případné trávicí problémy, které můžete mít u konkurenčních produktů.

-

Nutriční hodnoty nás příjemně překvapily

Nutriční hodnoty se mírně liší v závislosti na zvolené příchuti. Co se týče obsahu bílkovin, ten se nachází v rozmezí od 75% do 79%. Zde se pohybujeme spíše v průměrných až nadprůměrných hodnotách, které rozhodně chválím.

Dalším suverénním krokem ze strany výrobce je zveřejnění kompletního aminokyselinové spektra bílkovin, což dodává věrohodnost značky Extrifit. Ovšem u této značky se jistě nemusíte obávat, že by byly při výrobě použity nekvalitní suroviny.

Tabulka nutričních hodnot (100 g):

  čokoláda vanilka jahoda-banán
energetická hodnota 1561 kJ/372 kcal 1572 kJ/374 kcal 1564 kJ/372 kcal
bílkoviny 76 g 79 g 75 g
sacharidy 6,6 g 5,5 g 6,9 g
- z toho cukry 3,3 g 3,3 g 4,9 g
tuky 4,2 g 3,9 g 4,7 g
- z toho nasyc. mastné kys. 2,4 g 2,1 g 2,8 g
vláknina 2,1 g 0,8 g 0,9 g
sůl 0,37 g 0,43 g 0,45 g

-

I příchutě proteinu jsou velmi povedené

Konečně se dostáváme ke kamenu úrazu proteinů od značky Extrifit. Přesně z tohoto důvodu jsem od příchutí moc nečekal. Na druhou stranu musím říci, že mě po této stránce protein příjemně překvapil a po testování Whey3 proteinu od stejné značky mi opět dodal naději, že Extrifit by mohl dělat i vyvážené a chutné příchutě. Pojďme si nyní popsat jak jednotlivé varianty chutnaly:

  • Čokoláda (7/10) je pravděpodobně ze všech čtyř nejlepší, protože je zároveň také nejvýraznější. Po přípravě vznikl krémový čokoládový shake, ze kterého je krásně cítit čokoládová vůně. Po ochutnání je příjemně cítit kakao. Ve finále ale příchuť neurazí ani nenadchne, na protein MPS-5 Pro od Czech Virusu v příchuti čokoláda to rozhodně nemá.
  • Čokoláda-kokos (7/10) je přímnou alternativou pro předešlou příchuť. V podstatě se jedná o čokoládu, kterou najdete v celém portfoliu proteinů Extrifit, pouze doplněnou o kokosové aroma. Umíchaný shake je krémový a chuťově výrazný.
  • Vanilka (6/10) měla už od otevření zvláštní chemickou vůni a po ochutnání to nebylo o mnoho lepší. Nehledě na to, že se příchuť vanilky po prvním ochutnání okamžitě vytratila. Pokud si potrpíte na lépe chutnající proteiny, rozhodně raději sáhněte po konkurenčních značkách.
  • Jahoda-banán (7/10), tato příchuť se taktéž řadí mezi ty nejlepší po boku čokolády. Po otevření balení byla bohužel cítit opět zvláštní chemická vůně. Při konzumaci jsem cítil příjemnou banánovo-jahodovu příchuť, která ale nebyla vůbec výrazná a po chvilce se vytratila. Zároveň je nutno podotknout, že příchuť na mě působila spíše více banánově a jahoda zde byla cítit jen minimálně.
Náš tip
Protein můžete konzumovat rozmíchaný ve vodě podle instrukcí výrobce nebo si jej klidně přidejte do ovesné kaše, jogurtu, tvarohu, vše závisí na vaší představivosti.

-

Kdy je nejlepší čas pro užití proteinu?

Multiprotein 80 od Extrifitu obsahuje snadno a rychle vstřebatelné bílkovin, pomalu vstřebatelné bílkoviny i tzv. středně rychle vstřebatelné bílkoviny (vaječný albumin). Všechny tyto bílkoviny v proteinu jsou rovněž snadno stravitelné, což zajišťují i přidané trávicí enzymy.

Multiprotein 80 můžete užívat kdykoliv během dne mezi jídly, ke snidani či před spaním. Je také velmi vhodný k užívání bezprostředně po tréninku, kdy vám zajistí jak okamžité dodání bílkovin do svalů, tak postupné uvolňování, což je tzv. ideální blend, který se v dnešní době tolik propaguje.

Náš tip
Velkou výhodou vícesložkových proteinů je, že je můžete využít naprosto kdykoliv. Pokud tedy chcete mít doma pouze jedno balení proteinu, které budete moci užít vždy, když si vzpomenete, nejideálnější varianta je právě vícesložkový protein s obsahem syrovátkových bílkovin a kaseinu.

-

Unikátní protein za přívětivou cenu

Největší balení v jakém si protein můžete pořídit je 2270 g. Za největší balení zaplatíte 1367 Kč, což odpovídá na jednu dávku 18 Kč. Výrobce protein dále nabízí v menším balení a to v balení po 1000 g, které stojí na oficiálních stránkách výrobce 630 Kč. Protein si můžete dále pořídit v jednorázových sáčcích po 30 g, za které dáte 26 Kč.

Cena proteinu mě příjemně překvapila, protože se jedná o skutečně kvalitní vícesložkový protein. Ale jak si za chvíli ukážeme, na trhu najdeme ještě levnější vícesložkové proteiny.

Tabulka cen pro Extrifit Long 80 Multiprotein
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

Alternativní varianty vícesložkových proteinů

Pokud vám z nějakého důvodu nevyhovuje Multiprotein od Extrifitu, tak nezoufejte. Na našem trhu můžete nalézt i jiné kvalitní vícesložkové proteiny a já vám tu některé z nich krátce představím.

1. Czech Virus MPS-5 Pro

Jedná se o velmi kvalitní vícesložkový protein od české společnosti Czech Virus. Svým složením je podobný Multiproteinu Long, taktéž obsahuje syrovátkové bílkoviny, micelární kasein i vaječný albumin, tudíž dosáhnete naprosto stejného účinku.

Naleznete zde o trochu horší nutriční hodnoty, kdy se hodnota bílkovin pohybuje na hodnotě 73%. Nicméně na druhou stranu má MPS-5 Pro mnohem lepší chuť a zároveň vás vyjde levněji. 

Jedná se skutečně o nejlépe chutnající vícesložkový protein na našem trhu. Můžete ho pořídit v balení 2250 g za 1199 Kč, kdy vás jedna dávka vyjde na 16 Kč.

Czech Virus MPS-5 Pro – Naprostá špička v kategorii vícesložkových proteinů? (Recenze)

-

2. Prom-IN Pentha Pro Balance

Další kvalitní vícesložkový protein od společnosti Prom-IN. Složení má taktéž skoro stejné jako u předešlých dvou proteinů, to znamená, že obsahuje jak syrovátkové bílkoviny, tak micelární kasein, tak i vaječný albumin.

Zde se hodnota obsažené bílkoviny pohybuje ve velmi širokém rozmezí od 70% do 80% v závislosti na zvolené příchuti.

Co se příchuti týče, tak ta je to hodně individuální. Znám lidi, kterým protein chutná, ale znám i takové, kteří by si jej znovu nekoupili. Protein si budete muset vyzkoušet sami.

Protein si můžete pořídit za stejnou cenu jako protein od Czech Virusu, tudíž za balení 2250 g zaplatíte celkem 1199 Kč a celkově vás jedna dávka vyjde na 21 Kč.

Prom-IN Pentha Pro: Solidní náhrada klasického proteinu (Recenze)

-

Závěrečné hodnocení

Tímto se dostáváme na konec samotné recenze. Celkový pocit z proteinu je celkem kladný. Musím říci, že se jedná o kvalitní protein, který si jistě získá své příznivce. Nicméně, když nad tím tak přemýšlím, konkurenty jako je Czech Virus nebo Prom-IN bohužel porazit nedokáže. V budoucnu bych určitě raději sáhnul po některé z těchto konkurenčních značek.

Ovšem pokud máte rádi značku Extrifit a chcete ji podpořit, tak neváhejte a protein si pořiďte. Svaly po něm určitě porostou, jen počítejte se slabšími příchutěmi, se kterými Extrifit bojuje už dlouhá léta. A co se funkčnosti týče, nedá se proteinu nic vytknout.

Komentáře (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.