Extrifit Whey3 – Protein pro vyrýsované dámy nebo hardcore kulturisty? (Recenze)

Naposledy upraveno: 9. srpna 2020

Recenze na produkty od výrobce Extrifit na našich stránkách nevidíte příliš často, nicméně nedávno jsem dostal možnost otestovat Whey3 protein právě od této značky, tak jsem si řekl, že tuto možnost nemohu odmítnout.

O Whey3 proteinu jsem již měl určité informace, věděl jsem, že se jedná o protein primárně určen pro ženy, protože výrobce kladl větší důraz na chuť proteinu, což ženy značně ocení. Očekával jsem tedy naprosto dokonalý chuťový zážitek.

Jak nakonec protein obstál po chuťové stránce? Měl jsem k němu nějaké výhrady? Kdy je nejlepší čas pro užití proteinu? To a ještě mnohem více se dozvíte v dnešní recenzi.

Extrifit Whey3
Publikováno: 9. srpna 2020
Upraveno: 9. srpna 2020
Autor recenze: Michal Houfek
Kategorie: Proteiny
Chuť
5.3/10
Rozpustnost
8.0/10
Stravitelnost
9.5/10
Složení
9.0/10
Cena
8.0/10
Celkové hodnocení
8.0
z 10 bodů

Je nutné zmínit, že ve skutečnosti je Whey3 naprosto stejný jako všechny ostatní proteiny, které můžeme na trhu nalézt, můžou ho tedy využívat i muži s naprosto stejným účinkem.

Složení proteinu, které nemá chybu

Nejvíce zastoupenou složkou v proteinu je syrovátkový koncentrát (tvoří 75% proteinové složky), který je zpracován nejšetrnější metodou CFM, která se v dnešní době již považuje za naprostý standard. Tato metoda zachovává veškeré bioaktivní frakce v bílkovině a dokáže tak podpořit nejen růst svalů, ale i celkové zdraví člověka. Syrovátkový koncentrát je dále doplněn o syrovátkový izolat (tvoří 15% proteinové složky) a hydrolyzovaný syrovátkový izolát se stupněm hydrolýzy DH8 (tvoří 10% proteinové složky). Jedná se o dražší suroviny než je syrovátkový koncentrát a jsou zde přidány patrně z toho důvodu, aby výrobce "vylepšil" celkové nutriční hodnoty proteinu a zajistil okamžité vstřebávání bílkovin do krve (vhodné k užití po tréninku).

Výrobce na obalu udává, že v proteinu jsou použity aromata, nicméně není upřesněno jestli se jedná o chemické či přírodní aroma. Po vlastní zkušenosti se spíše přikláním k názoru, že výrobce použil jednoznačně aroma chemické. Na druhou stranu při výrobě bylo použito přírodní barvivo, za což jsem rád. Myslím si, že v dnešní době by použití přírodních barviv a aromat mělo být samozřejmostí.

Extrifit Whey 3 hodnocení

Dále ve složení proteinu nalezneme přidané trávicí enzymy laktázu, bromelain a papain, které nám zaručují maximální využití veškeré bílkoviny v proteinu a minimalizují tak riziko špatného trávení produktu.

Výrobce do proteinu v neposlední řadě přidává širokou škálu vitamínů, ve které můžeme nalézt převážně vitamíny typu B, obohacené o vitamin C a E. Vedle vitamínů zde můžeme nalézt i přidaný hořčík, který je zde v chelátové vazbě (zaručuje optimální vstřebatelnost do těla). Všechny tyto složky nejsou v proteinu žádnou nutnosti, ale jejich přidání je obrovskou výhodou.

Ve složení najdeme i například slunečnicový lecitin, který je zde použitý jako emulgátor nebo karboxymethylcelulózu, která je zde použita jako zahušťovadlo (dodává krásnou krémovou konzistenci). Obě látky jsou pro tělo naprosto bezpečné, jsou zde obsaženy kvůli finální konzistenci proteinu, rozpustnosti nebo minimální pěnivosti.

Jako velmi kladný přídavek, jež v proteinu můžeme nalézt, jsou složky, které proteinu dodávají autentickou chuť a vůni. Mezi tyto složky se řadí vanilková semínka, odtučněné kakao, sušené odtučněné mléko, strouhaný kokos nebo lyofilizované jahody (liší se dle příchuti). Jedná se o velmi kvalitní suroviny, které by měly posunout chuťový zážitek z proteinu na úplně jinou úroveň.

Protein je slazený sukralózou, což je sladidlo, které jistě všichni moc dobře znáte. Jedná se o bezpečné sladidlo, které je u výrobců zdravé výživy velmi populární. V množství, které je zde obsaženo, vám v žádném případě nehrozí žádné vedlejší účinky (jako zadržování vody či zhoršené trávení), takže se nemusíte ničeho bát.

NÁŠ TIP
Dávejte si pozor na to, zda denně konzumujete dostatek vitamínů, minerálu a mikronutrientů. Tyto složky potravy jsou mnohem důležitější než si myslíte, proto přídavek vitamínů a hořčíku do proteinu velmi oceňuju.
Zde by vám mohl přijít vhod také náš velký test multivitamínových doplňků.

Krémová konzistence a dokonalá stravitelnost

Při testování proteinu jsem postupoval dle instrukcí výrobce, 30 g proteinu na 200 ml vody. Po rozmíchání proteinu v šejkru jsem nezaznamenal žádné hrudky ani velkou pěnivost. Naopak vzniklý produkt měl krásnou krémovou konzistenci a byl připraven k okamžité konzumaci.

Se stravitelností jsem také neměl žádné problémy. Po konzumaci samotného proteinu jsem nepocítil žádnou nevolnost ani nadýmání, protein se strávil během 45 minut a já se mohl následně bez problému pustit do samotného pevného jídla.

Náš tip
Když protein rozmícháte v mixéru dle instrukcí výrobce, dostanete lahodný krémový nápoj, který vám bude připomínat opravdový mléčný milkshake.

Extrifit Whey 3 stravitelnost a konzistence

Nutriční hodnoty neurazí, ale ani nenadchnou

Nutriční hodnoty proteinu jsou zcela průměrné. Pokud se zaměříme na procentuální množství bílkovin, ta se v proteinu pohybuje v rozmezí 71% až 75% v závislosti na zvolené příchuti. Z tohoto pohledu má protein spíše průměrné až podprůměrné hodnoty. Co se týče množství sacharidů a tuků na 100g produktu, zde se vše nachází v přirozeném množství, tedy takovém, jaké nalezneme i u všech podobných konkurenčních produktů.

Velmi suverénní krok ze strany výrobce je zveřejnění aminokyselinového spektra bílkovin, které protein obsahuje a také zveřejnění veškerých přidaných vitamínů a minerálu a jejich přesná množství.

Výživové údaje: 100 g 30 g
Energetická hodnota 1563 kJ/372 kcal 469 kJ/112 kcal
Bílkoviny 71 g 21 g
Sacharidy 8,2 g 2,5 g
- z toho cukry 6,2 g 1,9 g
Tuky 5,2 g 1,6 g
- z toho nasycené MK 2,8 g 0,8 g
Vláknina 3,7 g 1,1 g
Sůl 0,54 g 0,16 g
Náš tip
Pokud nejste v extrémně přísné dietě, nemusíte se omezovat pouze na čisté syrovátkové izoláty. I obyčejné syrovátkové koncentráty, které jsou chuťově mnohem lepší, mají své místo ve vaší dietě a mohou naopak ve výsledku přinést mnohem lepší výsledky.

Extrifit Whey 3 složení

Osvědčené příchutě, které mají k dokonalosti daleko

Největším důvodem, proč jsem se na testování proteinu těšil, byla jeho příchuť, která je výrobcem hodně vychvalovaná. I z použitých surovin jsem si myslel, že protein bude opravdu výborně chutnat, i po otevření každého balení byla cítit naprosto úžasná vůně. Nicméně nyní už mohu říci, že příchuť proteinů byla jedno velké zklamání. Protein jsme vyzkoušeli ve všech příchutích:

  • Mléčná čokoláda (8/10) má po otevření chemický nádech, ale po rozmíchání v šejkru si užijete poměrně přirozenou čokoládovou příchuť. Výsledný koktejl má hustou konzistenci, nepění a není nijak přeslazený. Rozpustnost ale není ideální, protože mi v šejkru zanechává protein malé hrudky a to kazí dojem z příchutě. Celkově tuto variantu hodnotím pozitivně, ale čokoládu MPS-5 Pro od Czech Virus bohužel převálcovat nedokáže.
  • Vanilka/mandle (5/10) má taktéž hodně chemický nádech, po ochutnání proteinu není příchuť vanilky moc cítit, doporučuji při přípravě použít méně vody, aby chuť byla výraznější. Celkově chuť hodnotím velmi průměrně, bohužel je spoustu konkurenčních firem, které mají vanilkovou příchuť o mnoho chutnější.
  • Kokosový šejk (5/10), na tuto příchuť jsem se těšil ze všeho nejvíce. Musím říci, že ve finále mi příchuť kokosu velmi chutnala. Nicméně i tady byl velký problém s tím, že kokos po rozmíchání nebyl téměř vůbec cítit. Opět doporučuji protein rozmíchat v menším množství vody. Příchuť nebyla nijak přeslazená a pro ty z vás, kteří máte rádi méně sladké proteiny, je to správná volba.
  • Jahodový šejk (3/10) je bezpochyby to největší zklamání ze všech čtyř příchutí. Po otevření proteinu jsem ucítil lahodnout jahodovou vůni, ale po ochutnání, jakoby se tato vůně zcela vytratila a po jahodě žádné stopy. Nevím, zda jsem dostal vadný výrobek a nebo tuto příchuť výrobce skutečně takto odbyl, ale já bych si ji rozhodně podruhé nekoupil. Pokud chcete pocítit dokonalou jahodovou příchuť doporučuji vyzkoušet například Prom-in CFM Probiotics.
Náš tip
Příchutě jsou méně výrazné a nejsou nijak přeslazené, pokud máte raději výraznější či sladší příchuť vyzkoušejte Protein Juice od značky Big Zone.

Extrifit Whey 3 příchutě

Kdy jsem protein užíval?

Protein Whey3 obsahuje snadno a velmi rychle vstřebatelné bílkovin, z toho důvodu bych vám především doporučil užívat ho bezprostředně po tréninku. Další velmi vhodnou alternativou by bylo užívat protein ihned ráno ke snídani nebo kdykoliv během dne mezi jídly. Nedoporučuji tento protein užívat bezprostředně před spaním, protože obsahuje opravdu rychle stravitelné bílkoviny, což se na noc nedoporučuje.

Whey3 se nedoporučuje využívat k tepelnému zpracování, protože byste tím mohli zničit veškeré zdravotní benefity, které protein nabízí. Dále byste mohli zničit přidané trávicí enzymy či vitamíny. Pokud chcete protein užívat k tepelnému zpracování, zvolte raději mnohem levnější protein, kde si nepřiplácíte za kvalitu.

Extrifit Whey 3 užívání

Kvalitní protein za adekvátní cenu

Výrobce protein nabízí ve třech různých baleních. V největším 2 kg balení si protein můžete pořídit zpravidla za cca 1300 Kč, přičemž jedna dávka vás vyjde na 19 Kč. Dále si protein můžete pořídit v balení po 1 kg, které si ve správný okamžik můžete pořídit za 700 Kč, přičemž jedna dávka vyjde na 22 Kč. A pokud chcete protein nejprve otestovat, výrobce nabízí i jednorázové dávky po 30g, které vás vyjdou na 28 Kč.

Cena je za mě osobně přestřelená, představoval bych si cenu okolo 1 100 Kč za 2 kg balení. Nutno ale podotknout, že protein obsahuje i netradiční suroviny, které se zkrátka promítly do výsledné ceny produktu.

Tabulka cen pro Extrifit Whey3
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

Závěrečné hodnocení

Tímto se dostáváme na konec mé recenze. Vyplatí se tedy investovat do Whey3 od Extrifitu? To záleží hlavně na vašich preferencích a především na vaší chuti. Já osobně bych si protein již znovu nepořídil a to právě z důvodu chuti, která je pro mne opravdu nevýrazná.

Po ostatních stránkách je protein takřka bezchybný, svým složením konkuruje i těm nejlepším proteinům na trhu, perfektně se rozpouští, nevytváří hrudky a ani nijak nepění. Ovšem po chuťové stránce si to každý bude muset vyzkoušet na vlastní kůži, protože ta je značně individuální a co mě nevyhovuje, to jinému může naopak přijít vhod.

Komentáře (1)

Martin
Srpen 12, 2020

Tak jsem ze zvědavosti také ochutnal tento protein. Je svým složením celkem dobrý, ale já zde čekal jistý chuťový zážitek, který by ospravedlnil jeho cenu. Nu toho jsem se bohužel nedočkal. Sice mně příchuť vanilka-mandle celkem chutnala, ale jahoda je hotový propadák. Extrifit jahodu ve svých produktech prostě neumí. Pro mně po chuťové stránce max. 2/10.

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)