PEScience Select Protein – Chuťově nejvychvalovanější protein na trhu? (Recenze)

Naposledy upraveno: 18. října 2020

Select Protein od PEScience jsem chtěl vyzkoušet již poměrně dlouhou dobu, ale mnohdy byl problém získat jedno balení na testování, protože tento protein bývá na všech e-shopech zpravidla vykoupený doslova lusknutím prstu. Ale přesto se mi konečně podařilo pár vzorků získat a můžu vám tak konečně dopřát recenzi tohoto tak vychvalovaného proteinu.

Většina lidí si Select Protein chválí především svou chutí, proto se v této recenzi chci zaměřit hlavně na ní. Nicméně pečlivě proberu i veškeré další aspekty proteinu, jak je tomu u nás zvykem. V dnešní recenzi se dozvíte, jak protein obstál v našich chuťových testech, jak kvalitní má ve skutečnosti složení, jak se nám protein trávil a zda se do něj vyplatí investovat.

PEScience Select Protein
Publikováno: 18. října 2020
Upraveno: 18. října 2020
Autor recenze: Michal Houfek
Kategorie: Proteiny
Chuť
6.6/10
Rozpustnost
9.7/10
Stravitelnost
8.1/10
Složení
8.2/10
Cena
6.4/10
Celkové hodnocení
7.8
z 10 bodů

PEScience je v mezinárodním měřítku velmi známá značka, za kterou stojí mnoho vědců, kteří se snaží za pomocí nejnovějších výzkumů vytvářet ty nejlepší doplňky stravy pro naše tělo. Dle publikovaných studií přetvářejí a inovují složení svých produktů, tak aby vše šlapalo jako hodinky. Dalo by se říct, že se při výrobě doplňků řídí hlavně svými vlastními názory a studiemi. Z toho důvodu je jejich značka mnohdy výrazně dražší než ostatní, ale to by mělo být vykompenzováno maximální kvalitou a funkčností jejich výrobků.

Nyní se již pojďme vrhnout na samotnou recenzi tak vychvalovaného proteinu od PEScience.

Kvalitní složení proteinu

Jako nejvíce zastoupený zdroj bílkovin v proteinu se zde nachází mléčný proteinový izolát, který se přirozeně skládá z 80% z micelárního kaseinu a z 20% ze syrovátkové bílkoviny. Mléčný proteinový izolát tedy zajistí především pomalejší uvolňování bílkovin do těla, což je vhodné kdykoliv během dne. Tento zdroj bílkovin je ještě doplněn o samostatně přidaný syrovátkový koncentrát, který je zde z důvodu rychlejšího vstřebávání bílkovin do těla. Ovšem výrobce u produktu neudává, v jakém poměru jsou tyto zdroje bílkovin obsaženy, tudíž nedokážeme přesně odhadnout, kolik gramů syrovátky a micelárního kaseinu se v produktu skutečně nachází.

Do proteinu jsou navíc přidány leucinové peptidy, které mají své opodstatnění pokud protein užíváte po cvičení. V tomto případě by leucinové peptidy měly efektivněji nastartovat regenerační procesy v těle a zároveň tak co nejvíce podpořit proteosyntézu (růst svalů). Nicméně přidání těchto peptidů běžný cvičenec patrně ani nepocítí, ale pro zkušenější pokročilé cvičence je tento přídavek určitě nápomocný.

Jako zahušťovadlo je zde použita guarová guma, což je forma rozpustné vlákniny. Guarová guma je skvělá volba. Dokáže nám pomoci s trávením, zvyšuje nám pocit sytosti po konzumaci proteinu a pomáhá konzistenci proteinu například u použití v ovesných kaších. Navíc má pro naše tělo nespočet zdravotních benefitů.

Výrobce udává, že jsou v produktu použita jak přírodní, tak umělá barviva. Patrně budou v nějakém poměru zkombinovaná, ale výrobce bohužel neudává, jaká konkrétní barviva byla při výrobě použita, nedokážeme je tedy nijak zhodnotit.

Protein je slazený z větší časti sukralózou, která je doplněna o Acesulfam K. U sukralózy žádný problém nevidím, jedná se o naprosto bezpečné sladidlo, které se v zahraničí užívá zcela běžně. Nicméně Acesulfam K je poněkud horší volbou. Jedná se o kontroverzní sladidlo, které je označeno za bezpečné, ale v minulosti byly provedeny studie, které tvrdí, že by se mohlo jednat o látku toxickou či karcinogenní. O tomto sladidle se vedou různé diskuze, ale z mé osobní zkušenosti můžu říct, že v malém množství člověku absolutně nic nehrozí.

Velký plus u proteinu vidím v tom, že výrobce do složení přidává přísady, které mají zaručit autentickou příchuť finálního produktu. Jedná se například o arašídovou mouku, mleté vanilkové lusky, kakaový prášek či sůl ve velmi malém množství.

Náš tip
Protože protein obsahuje jak syrovátkový koncentrát, tak micelární kasein, je vhodný pro užití kdykoliv během dne. Tudíž je skvělou volbou pro všechny, kteří nechtějí mít doma několik různých balení proteinů pro různé účely.

PEScience Select Protein složení

Velmi dobrá stravitelnost a perfektní rozpustnost

Stravitelnost produktu je naprosto bezproblémová. Po konzumaci jsem nezaznamenal žádný náznak špatného trávení proteinu. I přes to, že v proteinu nejsou obsaženy žádné trávicí enzymy, tak je vidět, že výrobce použil opravdu kvalitní suroviny, po kterých je trávení naprosto v pořádku.

Při testování proteinu jsem postupoval dle instrukcí výrobce, 31 až 34 gramů proteinu na 240 ml. Po rozmíchání proteinu v předepsaném množství vznikla krásně krémová konzistence, připomínající milkshake. Rozpustnost byla také bezproblémová a proteinový shake byl tak připravený ke konzumaci během pár vteřin.

Protein jsem dále vyzkoušel v jogurtu, tvarohu či ovesné kaši a nikde jsem nezaznamenal žádné problémy s rozpustnostní a konzistence byla vždy velmi krémová.

Náš tip
Pokud máte problém s trávením syrovátkových proteinů, můžete zvolit syrovátkový izolát, který je zbaven veškeré laktózy, nebo můžete zvolit protein hydrolyzovaný (předtrávený) či v neposlední řadě můžete zvolit tzv. veganské proteiny, které s mlékem nemají nic společného.

PEScience Select Protein stravitelnost a rozpustnost

Nutriční hodnoty, které každý ocení

U Select Proteinu se nutričního hodnoty značně liší, vše závisí na příchuti, kterou si zrovna zvolíte. Podle etikety výrobce se obsah bílkovin pohybuje od 72% (u čokoládové příchutě) až po 78% (u příchuti vanilka). Ostatní příchutě se v obsahu bílkovin pohybují vždy v tomto rozmezí, což je z mého pohledu naprosto přijatelná hodnota, se kterou jsem spokojený.

Velkým bonusem je to, že výrobce na svých oficiálních stránkách zveřejňuje jednotlivé testy svých produktů, ze kterých dokážeme vyčíst mnoho zajímavých informaci. Jednou z nich je právě obsah bílkovin v produktu. Tyto testy jsem si pečlivě procházel a byl jsem příjemně překvapen, protože dle nezávislých testů se obsah bílkovin v produktu pohybuje v mnohem vyšším rozmezí, od 76% až po 82%.

Výrobce bohužel nezveřejňuje kompletní aminokyselinové spektrum bílkovin, což je drobné mínus, nicméně není to žádný velký problém, zrovna u této značky bych se kvality použitých surovin rozhodně nebál.

Tabulka nutričních hodnot:

Gramáž:

100 g

100 g

Příchuť:

chocolate cupcake

cookie & cream

Energetická hodnota

1498 kJ / 385 kcal

1488 kJ / 351 kcal

Tuky

 4,5 g

4,2 g

- z toho nasycené mastné kyseliny

1,5 g

1,6 g

Sacharidy

4,5 g

4,5 g

- z toho cukry

4,5 g

4,2 g

Bílkoviny

72 g

74 g

Sůl

627 mg

636 mg

Vápník

1036 mg (130 % RHP*)

1036 mg (130 % RHP)

Gramáž:

100 g

100 g

Příchuť:

snickerdoodle

vanilka

Energetická hodnota

1533 kJ / 362 kcal

1594 kJ / 377 kcal

Tuky

 4,5 g

4,5 g

- z toho nasycené mastné kyseliny

1,5 g

1,7 g

Sacharidy

4,5 g

8 g

- z toho cukry

4,5 g

4,5 g

Bílkoviny

77 g

76 g

Sůl

677 mg

1850 mg

Vápník

1103 mg (130 % RHP)

1333 mg (167 % RHP)

Příchuť proteinu nás příliš nezaujala

Konečně se dostáváme k důvodu, proč je tento protein tak známý a tak vychvalovaný. Konečně jsme u příchuti. Popravdě jsem se velmi těšil, až tento protein ochutnám. Očekával jsem naprosto úžasný chuťový zážitek. Očekával jsem, že to budou ty nejlepší příchutě, jaké jsem kdy ochutnal, ale bohužel jsem se zklamal. Nevím, zda za to může příliš velké očekávání nebo to, že v americe jsou zvyklí na úplně jiné chutě než my, ale protein mě příliš nezaujal.

Ze začátku vám musím říct, že všechny příchutě jsou na můj vkus hodně přeslazené, proto bych Select Protein nedoporučoval lidem, kteří málo sladí, nebo jsou zvyklí na méně slazené proteiny. Pojďme nyní na zhodnocení jednotlivých příchutí:

  • Snickerdoodle (8/10) je příchuť, která se zpočátku nedala vůbec sehnat, četl jsem na ní samé pozitivní recenze, jak je tento protein skvělý. Proto jsem se nemohl dočkat, až ho sám ochutnám a musím říct, že tato příchuť je patrně jedna z těch nejlepších, které výrobce nabízí. Přirovnal bych ji k příchuti skořicová rolka, ale musím vás upozornit na to, že je opravdu extrémně sladká. Popravdě si nedokážu představit, že bych ji konzumoval každý den, ale vy můžete mít určitě jiný pocit.
  • Chocolate Cupcake (8/10) je klasická čokoládová příchuť. Na čokoládové proteiny moc nejsem, ale tento je rozhodně můj favorit. Ze všech testovaných příchutí je chocolate cupcake ta nejlepší. Přirovnal bych ji k velmi sladkému granku, které mě spolehlivě vtáhlo do mých dětských let, prostě paráda.
  • Strawberry Cheesecake (6/10) byl takový zvláštní. Náznak jahody jsem vůbec žádný nezaznamenal, což bylo zklamání. Právě naopak jsem cítil chemickou pachuť, která mi trochu připomínala sýr s tvarohem. Vím, že to musí znít hodně zvláštně, ale přesně k této kombinaci bych protein přirovnal. Navíc byl na můj vkus opět velice sladký.
  • Mint Cookie (7/10), osobně nejsem žádný fanoušek máty či mátových příchutí, proto mě tato příchuť příliš nezaujala. Ale ve finále nebyla, alespoň v porovnání s ostatními příchutěmi, vůbec špatná. Z největší části je zde cítit kakao, které je nakonec doplněné podtónem máty. Konzumovat se protein rozhodně dá, ale znovu bych si jej nekoupil.
  • Peanut Butter Cookie (4 /10), na příchuť peanut butter jsem se velmi těšil, hlavně když jsem viděl, že ve složení můžeme najít arašídovou mouku. Nicméně po ochutnání zde přišlo to největší zklamání ze všech. Chuť arašídů naprosto nikde. Ani nevím, k čemu bych protein přirovnal, zkrátka mi absolutně nechutnal.
Náš tiP
Select Protein mi po dlouhém testování nejvíce chutnal v kombinaci s ovesnou kaší, do které si můžete přidat například libovolné oříškové máslo či libovolné ovoce.

PEScience Select Protein příchuť

Univerzální protein pro každou situaci

Select Protein obsahuje snadno a rychle vstřebatelné bílkoviny a také pomalu vstřebatelné bílkoviny. Select Protein můžete užívat kdykoliv během dne mezi jídly, ke snidani či před spaním. Je také velmi vhodný k užívání bezprostředně po tréninku, kdy vám zajistí jak okamžité dodání bílkovin do svalů, tak postupné uvolňování, což je tzv. ideální blend.

Obvykle vám říkám, že nedoporučuji protein jakkoliv tepelně upravovat, za čímž si stále stojím. Nicméně u Select Proteinu vám výrobce přímo na oficiálních stránkách doporučuje tento doplněk použít na pečení či jiné tepelné zpracování, patrně tedy nebude ochuzen o žádné látky. I tak bude ale na pečení vhodnější zakoupit nějaký levnější WPC protein.

Náš tip
Protein můžete použít do těsta, při přípravě palačinek, buchty, bábovky či jiného pečeného i nepečeného receptu. Můžete ho použít zkrátka do čehokoliv.

Velmi vysoká cena, která vás může odradit

Největší balení, v jakém si protein můžete pořídit, je 1710 gramů. Za toto balení zaplatíte v přepočtu 1099 Kč, což odpovídá ceně 20 Kč za jednu dávku. To je naprostý standard mezi prémiovými proteiny.

Když do ceny započítáme pravidelné testování proteinů na obsah bílkovin, je naprosto jasné, že se cena proteinu nepatrně prodraží. Pokud tedy máte rádi velmi sladké příchutě, Select Protein pro vás bude skvělou volbou a pravděpodobně si ho oblíbíte. V opačném případě vám doporučíme nějaké vhodné alternativy.

Tabulka cen pro PEScience Select Protein
Obchod
Srovnání cen
Odkaz

PEScience Select Protein cena

Levnější a minimálně stejně kvalitní alternativy

Pokud je na vás Select Protein příliš drahý a chtěli byste doporučit nějakou podobnou alternativu, která se hodí na užívání kdykoliv během dne, pak bych vám rozhodně doporučil MPS-5 Pro od české značky Czech Virus.

MPS-5 Pro vás vyjde levněji a účinek bude mít naprosto stejný. Tento protein má naprosto skvěle vyladěné příchutě a rozhodně si na nich pochutnáte. Zároveň se jedná o vícesložkový protein, takže ve složení je obsaženo více zdrojů bílkovin, což vám zajistí postupné uvolňování bílkovin do těla a to je velké plus. Podrobnější recenzi si můžete přečíst zde:

Czech Virus MPS-5 Pro – Naprostá špička v kategorii vícesložkových proteinů? (Recenze)

PEScience Select Protein další varianty

Další alternativu bych doporučil obyčejný syrovátkový koncentrát CFM Evolution od osvědčené české značky Prom-IN. Tento protein můžete také použít kdykoliv během dne, ale nejvhodnější je pro užití po tréninku.

Jako alternativu jsem ho zvolil z toho důvodu, protože si můžete vybrat z široké škály příchutí a rozhodně ani u jedné z nich neprohloupíte. Cenově je na tom CFM Evolution podstatně mnohem lépe a kvalitou rozhodně není pozadu. Podrobnější recenzi najdete zde:

Prom-IN CFM Evolution: Ten nejlepší protein nejen pro studenty (Recenze)

Náš tip
Pokud jste student nebo máte značně omezený rozpočet, zvolte raději levnější proteiny, které jsou podobně kvalitní jako právě recenzovaný Select Protein. Mezi ty nejlepší levné proteiny řadíme:

PEScience Select Protein další varianty

Závěrečné hodnocení

Tímto se dostáváme na konec samotné recenze. Celkový pocit z proteinu mám celkem smíšený. Protein si rozhodně znovu nepořídím, protože mi hodně vadí přeslazenost všech produktů. Nicméně jsem přesvědčený, že spoustu lidem to může a bude vyhovovat, proto si protein vyzkoušejte na vlastní kůži, je totiž možné, že si ho přímo zamilujete.

A pokud vás na první pohled odradila vyšší cena, tak z toho důvodu jsem vám napříč celou recenzí doporučil vhodné alternativy pro ty z vás, kteří máte omezený finanční rozpočet.

select protein us vs. eu verze
PEScience Select Protein se dělá v americké i evropské verzi. US verze je nepatrně lepší volbou, protože je ve složení obsažen mléčný izolát namísto mléčného koncentrátu, ale pro běžného konzumenta v tom prakticky není rozdíl. Oba zdroje bílkoviny jsou kvalitní.
Spíše bych se tedy přihlédl k ceně. Evropská verze je v e-shopech o 100 Kč dražší, proto bych doporučuji zvolit US verzi, která vyjde levněji a zároveň kvalitněji.

Komentáře (2)

Kamil
Říjen 19, 2020

Naprosto s tebou souhlasim,co se tyce chuti.Sam jsem vyzkousel pouze prichut Snickerdoodle a byl jsem strasne zklaman.Taky jsem protein kupoval na zaklade premrstene reklamy a uz si nedelam iluze o americkych proteinech.Par jsem jich vypil a vsechny temer bez vyjimky jsou preslazene jak hov_no z nutrie.(budiz svetla vyjimka Whey Gold Standart od Optimum Nutrition).Temer nepozivatelny jak je preslazeny a na konci horky dojezd,a navic pocitove neskutecne moucny,jak kdybych pil sadru.Abych byl schopen ho vubec vypit,tak jsem musel davat az tronasobne doporucene mnozstvi vody.Nakonec jsem ho zacal pridavat do tvarohu s ovocem,abych tu chut vubec necim prebil.Uz nikdy vic a jen me to utvrdilo v nazoru,ze 100lidi,100 chuti a jen tak se nenechat "oklamat"masazi reklamy.Jak rikas,skoda ze nektere firmy nevyrabi vzorky,takhle by se predeslo vicerym financnim fopa.Momentalne mymi favority jsou proteiny Pure Whey od Bulk Powders,ktere jsou oklesteny od zbytecnych prisad a nejsou tak sladke,coz mi vyhovuje.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Kamil
Říjen 19, 2020

Apropo,nehodlate zamerit svou recenzni pozornost na upgrade CFM se stevii od Prom-INu?Psal jsem kvuli tomu Pavlovi Samkovi a bylo mi prislibeno,ze vyhledove budou i vzorky,coz by bylo fajn.Nemam skrze Extrifit moc dobrou zkusenost prave s proteiny slazene stevii,ale tady by mela poslouzit drazsi verze,ktera nema chutovej ocas,tak jsem zvedav ;)

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)