Trénink

Jak vybudovat mohutné nohy

Určitě jsme se všichni setkali s tvrzením, bez dřepů ty nohy nevybudujete! Dnes se proto zaměříme právě na dřepy.

Správně provedený hluboký dřep nám nezajistí pouze sílu, ale především rozvoj, kvadricepsů, hamstringů a hýždí. Než se pustíme do zvedání velkých vah a testování maximálek, musíme mít zvládnutou techniku, se kterou by Vám měl pomoci trenér nebo zkušený cvičenec, v případě, že jste začátečník. Podíváme se alespoň na obecná doporučení k dřepům.

-
Dřep je základ.

 

Obecná doporučení:

Mobilita kyčlí a kotníků – nepodceňujte strečink a věnujte se mu alespoň 10 minut po tréninku. Před tréninkem provádějte dynamický, po tréninku zase statický strečink.

Silný střed těla – nebojte se střídat dřep s činkou vzadu a s činkou v předu, kde se jedná o tzv. čelní dřepy. Čelní dřep je vítaná změna, při které se zapojí více kvadricepsy a střed těla, takže do jisté míry ulevíte spodku zad.

Dívejte se nahoru – trpíte-li při provádění dřepu přílišným předkláněním, pak možná směřujete svůj pohled příliš dolů, což vede ke kulacení zad. Pohled vzhůru, Vám zajisté pomůže k lepší stabilitě.

Dýchaní – při použití vyšších vah správné dýchání hraje důležitou roli a znamená nahoře velký nádech a až po samotném provedení dřepu v horní pozici zase vydechneme, zajistíme tak stálý tlak uvnitř hrudníku a břicha, který tvoří oporu pro páteř.

Správná obuv – běžecké boty naprosto nepřipadají v úvahu. Nemusíme kupovat žádné speciální boty, stačí když budou mít rovnou podrážku, jako jsou například Converse eventuálně i sálová obuv. 

TIP: Seznam aktuálně nejlepších kloubních výživy na trhu.

Hluboký dřep

Hlubokým dřepem rozumíme, takové provedení dřepu, že jdeme pod paralelní linii. Zastavit se v paralelní linii (stehna jsou rovnoběžně s podlahou) znamená velké zatížení pro kolenní kloub. Naproti tomu, když půjdeme pod paralelní linii, do pohybu více zapojíme hamstringy a hýžďové svaly.  Hluboké dřepy budou jasnou volbou pro ty, kterým nedělá problém udělat hluboký dřep bez jakékoliv bolesti a zároveň má dostatečnou mobilitu.

 

-
V mládí se to dřepělo...

Tip na závěr

Každý člověk by měl dřepovat a dřepět. Je to totiž jedna z nejpřirozenějších pozic pro zdravé a silné tělo.

V pozici dřepu byste měli být místo dlouhého sezení nebo stání. Zařaďte to do vašeho každodenního života a zkuste každý den strávit nějaký čas v pozici dřepu. Určitě si nějaký ten čas najdete, například u sledování televize nebo když jíte.

ČTĚTE DÁL: 13 tipů jak z každého tréninku vyždímat maximum!

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (2)

Kamil Uzskovský
Červen 5, 2020

Ahoj chcem sa opýtať ak mám problem s kĺbami a chcem sa zamerať aj na nohy okrem hlbokého drepu čo môžem cvičiť ešte na nohy ?

Souhlasím(+7)
Nesouhlasím(0)
MikroMakro
Duben 23, 2021

Mne bolo poradené stúpanie na špičky. Postavíš sa k stoličke a len stúpaš na špičky.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)