Ostatní

Fitness seriál o neřestech #4: Jaká jsou pozitiva a negativa anabolických steroidů?

Jelikož se vám náš fitness seriál o neřestech líbí, přinášíme vám další díl. Tentokrát se podíváme na problematiku dopingu a obzvláště anabolických steroidů, což je téma stále populárnější a bohužel je i jeho zneužívání stále častější záležitostí.

Stejně jako v předešlých dílech seriálu se budeme i zde snažit zachytit nejen negativní vlastnosti, ale i ty pozitivní, aby si každý z vás mohl udělat svůj vlastní obrázek. Jdeme tedy na to.

Co to jsou anabolické androgenní steroidy?

Přestože předchozí neřesti nebylo zapotřebí definovat, v případě anabolických androgenních steroidů je to více než vhodné. Jako androgeny se označují mužské pohlavní hormony vycházející z testosteronu a jeho derivátů, slovem “anabolické” je pak upřesněno, že má látka zvýrazněné anabolické působení (tedy že zlepšuje syntézu bílkovin).

Přestože nemohou existovat látky, které by neměly žádné androgenní působení, u některých anabolik jsou silně potlačeny.

Vzorec testosteronu
Pravděpodobně nejznámějším a velmi často zneužívaným zástupcem anabolik je testosteron.

 

Něco málo o testosteronu

Ještě předtím, než se pustíme do samotných pozitiv a negativ dopingu, bychom si měli přiblížit i fungování testosteronu, který je bezpochyby nejdůležitějším představitelem anabolických steroidů. Jedná se o hormon rozpustný v tucích, díky čemuž proniká buněčnými membránami relativně snadno. V buňkách se pak váže na chromozomová místa jádra, čímž dále umožňuje tvorbu enzymů a stavebních bílkovin.

Testosteron je pomocí specifického enzymu přeměněn na 5-alfa-dihydrotestosteron, který má ve srovnání s klasickým testosteronem lepší androgenní působení. K metabolizaci tohoto hormonu dochází v játrech a to na výše zmíněný DHT a androstenedion.[1]

Androgenní působení testosteronu v bodech

  • Podněcuje vývoj pohlavních znaků u mužů
  • V pubertě dochází ke změně ochlupení, psychiky jedince i svalstvu
  • Spolu s folikulostimulačním hormonem kontroluje spermatogenezi [1]

Anabolické působení testosteronu v bodech

  • Podporuje syntézu bílkovin, čímž zlepšuje nárůst svalové hmoty

 

Jaká jsou negativa anabolických steroidů?

Přestože bych nerad, abyste po přečtení následujících pár řádků nabyli dojmu, že se jedná o klasický doping-démonizující článek, jakých jsou na konkurenčních webech stovky, je důležité si uvědomit, že nějaká negativa zneužívání anabolických steroidů přece jen má.

Mezi ty nejvýraznější patologické účinky anabolik může (avšak nutně nemusí) patřit neplodnost, gynekomastie, poškození myokardu, změny objemu a srážlivosti krve i poruchy metabolismu tuků.[2] Pojďme si tedy jednotlivá negativa rozebrat důkladněji níže:

1. Neplodnost

Nadužívání anabolických androgenních steroidů může po nějakém čase způsobovat neplodnost narušením role osy hypothalamus-adenohypofýza-gonády, zároveň dochází k poklesu spermatogeneze a zmenšení (v krajním případě až atrofií) varlat. [2]

K tomuto efektu ovšem dochází jen v krajním případě a neplodnost je otázkou spíše ojedinělou, vyskytuje se jen v poměrně malém procentu uživatelů anabolik.

 

2. Gynekomastie

Gynekomastie u mužů vzniká při užívání anabolických steroidů buď kvůli nadměrné konverzi testosteronu na estrogen, ženský “pohlavní” hormon, nebo i kvůli narušení rovnováhy mezi androgeny a estrogeny. V podstatě se jedná o zvětšení mléčné žlázy, kdy dojde ke zmnožení, prodloužení a rozvětvení vývodů.[2]

O gynekomastii mluví velmi dobře i Kiro Markopulos, populární český YouTuber a úspěšný model. Pokud vás tedy tato problematika zajímá více, rozhodně se podívejte na jeho velmi přínosné video:

3. Poškození myokardu

Jelikož anabolické steroidy způsobují hypertrofii svaloviny, vedlejším účinkem je i zesílení stěn myokardu. Byly zaznamenány konkrétní příklady, které nalezly v těle kulturisty užívajícího anabolika akutní buněčnou nekrózu a intersticiální fibrózu myokardu.

4. Změny objemu a srážlivosti krve

Dlouhodobé zneužívání anabolických steroidů vede k retenci vody (extrémně vysoká retence vody může indikovat špatné užívání/špatný jídelníček/…), dále se v těle hromadí sodík a chlór.

Právě sodík je zodpovědný za zvýšení osmotického tlaku a kontraktilitu hladké svaloviny, což se spolu s větší produkcí EPO projeví vyššími nároky na srdce. Další vědecká zkoumání odhalila pouze nevýznamné změny proměnných, které hodnotily agregaci krevních destiček. [2]

5. Poruchy metabolismu tuků a onemocnění jater

Jellikož jsou při užívání anabolik játra nucena vyrovnávat se se zvýšenou hladinou enzymů, důsledkem je zvýšení hladiny triglyceridů a LDL "nezdravého" cholesterolu, HDL "zdravý" cholesterol naopak klesá (některé studie poukazují ukazují až snížení o 52%). Výkyvy těchto hodnot vedou ke zvýšené zátěži pro jaterní buňky a zvyšují riziko onemocnění cévního systému. [2]

Játra a doping
Jelikož jsou pro steroidy játra ”konečnou stanicí”, bývají velmi zatěžována a je proto potřeba se o ně při užívání anabolik dobře starat.

 

Je samozřejmé, že by se našlo podstatně více negativních účinků, ale tyto jsou ze všech nejzásadnější. Pokud by vás ale zajímal celý článek na toto téma, určitě nám dejte vědět do komentářů a my se problematiku negativních účinků pokusíme zachytit komplexněji.

Jaká jsou pozitiva anabolických steroidů?

Kdyby anabolické steroidy neměly pozitivní účinky, pravděpodobně by je nikdo nezneužíval. Mezi hlavní pozitiva patří samozřejmě nárůst svalové hmoty a zvýšení síly, dále také dochází ke zvýšení sebevědomí i ke zpevnění kloubů. Vše si rozebereme podrobněji níže.

1. Nárůst svalové hmoty a síly

Nárůst svalové hmoty a síly samozřejmě souvisí s anabolickým působením dopingu. Díky lepší syntéze bílkovin je tělo sportovce schopno pojmout více proteinů ze stravy či suplementů, pracující svaly jsou schopny jako zdroj energie lépe využívat i tuk a regenerace je samozřejmě také podstatně lepší.

Anabolické steroidy pozitiva
Nárůst extrémní svalové hmoty a síly je bezpochyby největším důvodem pro zneužití anabolik.

2. Zvýšení sebevědomí

Při tvorbě tohoto článku jsem poměrně dlouho váhal, zda vyšší sebevědomí a obecně vliv anabolik na psychickou stránku jedince, zařadit mezi pozitivní či negativní účinky. K těmto účinkům dochází jednak díky samotnému fyziologickému účinku testosteronu a dalších anabolik a jednak také díky zlepšení tréninkových výkonů - ať už jde o nárůst svalové hmoty, větší sílu, či jen lepší prokrvení, žilnatost atp.

 

3. Zpevnění kloubů

Některé látky (jako je například nandrolone), jsou velmi často zneužívané pro svůj efekt na klouby. Konkrétně nandrolone je látkou, která velmi dobře zvyšuje sílu (ideálně v kombinaci s testosteronem) a zajišťuje pevné a zdravé klouby.

O užívání nandrolonu mluvil velmi dobře například Supertrenér, který jako jeden z mála YouTuberů mluví jak o pozitivech, tak i negativech tohoto steroidu:

Jsou steroidy v silových sportech nezbytné?

To je otázka, kterou není tak snadné zodpovědět. Na jednu stranu je nutné říct, že bez nich v silových sportech jen těžko dosáhnete extrémů (ať už v podobě zvednutých výkonů či nabytých svalových objemů). Na druhou stranu je ale důležité podotknout, že podle mého názoru nejsou nezbytné ve více než 95% případů. Ani anabolika totiž nedokáží změnit vaši genetiku k lepšímu. A pokud na tento sport prostě nemáte genetické předpoklady, je dobré si uvědomit, že nejlepší nikdy nebudete.

Dalším, a neméně důležitým aspektem je i doba, po kterou vydržíte trénovat jako naturální sportovci. Zrovna nedávno jsem na Instagramu Aleše Bursy četl, že cvičí nějakých 15 let, z toho 12 naturálně. Kolik z vás si může říct, že odcvičilo naturálně takovou dobu? Myslím, že málokdo. Čím déle vydržíte cvičit bez anabolik, tím lepší pak budou výsledky a i na malém množství látek dokážete odvést obrovský kus práce.

Steroidy jako droga
I když ke steroidům většina z nás pravděpodobně přistupuje jinak než k běžným drogám, je důležité si uvědomit, že se do této skupiny látek neřadí jen tak pro nic za nic.

Může na anabolikách vzniknout závislost?

Téměř každý bulvární článek, který se snaží užívání anabolik co nejvíce očernit, zdůrazňuje možnost vzniknutí závislosti. A aby taky ne, vždyť naše zákony řadí anabolika bok po boku s drogami, jako je například heroin. Jenže zatímco kulturisté užívající anabolika a peptidy ve většině případech překypují vitalitou a zdravím, o uživatelích druhé skupiny výše zmíněných látek bych to rozhodně netvrdil. Zpátky ale k tématu.

Fyzická závislost s užíváním anabolik rozhodně nemůže být nikterak spojována. Ale psychická závislost už je o něco komplikovanější. Při vysazení anabolik totiž ztratíte i onu skvělou regeneraci, nikdy nekončící napumpování a vaše silové výkony začnou trošku klesat. A právě zde dostává psychika sportovce vždy velmi zabrat. Dále už však záleží na individualitě každého a na tom, jak se s dočasnou situací vyrovná.

 

Jaký je tedy závěr?

Pokud jde o vrcholový sport, doping je jeho neodmyslitelnou součástí.

V amatérském sportu byste o jeho užívání měli velmi dlouze přemýšlet, zvážit veškeré krátkodobé i dlouhodobé negativní aspekty a porovnat je s těmi pozitivními. Osobně bych doporučoval zvážit i konzultace s někým zkušenějším, kdo si vás prohlédne, prokonzultuje s vámi vaše tréninkové metody i výkony a posoudí, zda máte nějaký potenciál. Jestli ho nemáte, nepomůžou vám ani anabolika.

Nad tématem anabolických steroidů bychom mohli strávit podstatně více času, jenže článek by pro vás pak byl nečitelný a nepřehledný. Pokud tedy máte nějaké otázky, neváhejte se zeptat v komentářích a ty obzvláště zajímavé mohou posloužit i jako námět na další článek.

Další díly ze seriálu Fitness neřesti:

Reference:

[1] PYŠNÝ, Ladislav. Doping, zdraví, výkon. Praha: Karolinum- Nakladatelství Univerzity Karlovy, 1999. ISBN 80-7184-813-1.

[2] PYŠNÝ, Ladislav. Fyziologie a patofyziologie dopingu. Praha: Univerzita Karlova v Praze, 2002. ISBN 80-246-0529-5.

 

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (6)

Filip
Květen 16, 2019

Když někdo bere steroidy, může pak jíst i víc jídla za den? A ukládají se mu i méně tuky? Popřípadě jak je to s těma rukama?

Souhlasím(+5)
Nesouhlasím(0)
Mirek Dvořák
Květen 21, 2019

Ahoj Filipe,

Samozřejmě, při užívání anabolických steroidů je možné přijmout daleko větší množství nutrientů. Stačí se kouknout na to, kolik bílkovin přijímají profesionální kulturisté. Běžně se jedná o dávky 4g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti. A to je pro naturální cvičence nepředstavitelné. Mechanismus to není složitý, zjednodušeně řečeno anabolika pomáhají zadržování dusíku v těle, čímž vytváří pozitivní dusíkovou bilanci nezbytnou pro proteosyntézu.

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(0)
Pilda85
Leden 6, 2020

Ahoj.mohu se zeptat které steroidy jsou zhruba nejlepší na tvorbu svalů,nebo které byste doporučil pro začínajícího člověka v posilovne , věk kolem 35let,který pravidelně 5 týdne běhá a 3x týdne cvičí..dekuji

Souhlasím(+2)
Nesouhlasím(-6)
Mirek Dvořák
Leden 7, 2020

Už jen to, že se musíte na tenhle dotaz ptát znamená, že byste na užívání jakýchkoliv anabolik měl zapomenout. Pokud máte na mysli doplňky výživy, které jsou zcela legální, bezpečné a naopak i zdraví prospěšné, doporučil bych vám pro začátek kvalitní protein a kvalitní multivitamín, nic dalšího podle mého názoru není nutné.

Souhlasím(+9)
Nesouhlasím(-4)
Ivo Glauder
Listopad 29, 2023

Dobrý den,mohu se zeptat zda nandrolon pomáhá potlačit bolesti i při chronickém tenisovém loktu? Děkuji

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
Redakce magazínu
Únor 3, 2024

Ahoj Ivo,

Jelikož se jedná o látku nelegální bez lékařského předpisu, samozřejmě důrazně varujeme před jejím zneužíváním. Estery nandrolonu se někdy mezi sportovci v kuloárech doporučují pro zvýšení hustoty kostí a zvýšení svalové hmoty. Vzhledem k širokému množství negativních účinků této látky bychom ale doporučovali řešit uvedené problémy jinak - ideální je začít konzultací se zkušeným odborníkem.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)