Trénink

Etiketa v posilovně: 11 nepsaných pravidel, které dodržujte!

I když to pro některé nováčky může být zajímavé zjištění, posilovna není jen místem, kde se můžete bez obav odvázat a házet s činkami, jak se vám zachce, používat magnézium, nebo hlasitě vzdychat po každém opakování.

Je pochopitelné, že jestli jste v posilovně poprvé, může pro vás být tamní zavedená etiketa něčím naprosto neznámým. A právě proto bychom vám v našem dalším článku rádi představili 11 nepsaných pravidel, které byste v posilovně měli dodržovat.

1. Přečtěte si provozní řád posilovny

Ještě předtím, než začnete cvičit, by bylo vhodné si pozorně přečíst provozní řád posilovny. Jinak se totiž může stát, že vaše první návštěva posilovny bude zároveň i tou poslední.

Zatímco v některých posilovnách si za hlasité odkládání činek vysloužíte leda tak zákaz vstupu, v jiných je to téměř nepsaná povinnost. Stejně tak je na tom i používání magnézia nebo cvičení bez bot. Když si ještě před vstupem do posilovny přečtete provozní řád, všech případných komplikací se vyvarujete.

-
Když budete ve fitku házet s činkami tak, jako to dělal Ronnie Coleman, pravděpodobně si budete muset velmi často hledat nové posilovny.

 

2. Používejte ručník

Následující pravidlo je naprosto jednoduché, ale nesmírně důležité. Vždycky při cvičení používejte ručník. Nejde totiž jen o vás a vaše pohodlí, ale zároveň po sobě na benchovací lavici nenecháte kaluž potu a ostatním se bude cvičit podstatně lépe.

Pokud si ručník náhodou zapomenete vzít, neváhejte se zeptat v posilovně, ve většině případů vám jej za malý poplatek ochotně půjčí.

3. Vracejte činky na své místo

Dalším velmi důležitým pravidel je vracení činek a kotoučů zpátky na své místo. Není totiž nic horšího, než když ještě před samotným cvičením musíte uklízet závaží, které někdo nechal naložené na stroji. Každý kotouč, který použijete ke cvičení, má v posilovně své místo, tudíž by bylo dobré ho na ně po docvičení vrátit.

Uklízejte činky na svá místa
Vracení závaží na své místo je asi tím nejdůležitějším pravidlem, které byste v posilovně měli dodržovat.

 

4. Rozcvičte se před i po tréninku

Myslím, že následující pravidlo ani nepotřebuje zdlouhavý komentář, protože k rozcvičování před tréninkem i k závěrečnému protažení jsme napsali vše potřebné v našich samostatných článcích.

Důležité je podotknout snad jen to, že když se nerozcvičíte, riskujete vážné zranění při tréninku a prodlužujete celkovou dobu, za kterou se vaše svaly opět zregenerují. Pokud se tedy strečinku vyhýbáte jako čert kříži, neporušujete žádné provozní pravidlo posilovny, ale podvádíte sami sebe.

TIP: Výběr TOP 10 multivitamínů na trhu 2024!

5. Nechejte si poradit od zkušenějších

Když nebudete následující pravidlo brát na lehkou váhu, velmi vám to usnadní nabírání svalové hmoty a zároveň se vyhnete i případným zdravotním problémům způsobeným špatnou technikou cviků. Je logické, že jako začátečníci nerozumíte každému cviku, každý někdy začínal. Ale pokud vám někdo v posilovně ochotně poradí, vezměte si jeho radu k srdci.

Nechte si v posilovně poradit od zkušenějších
Když vás v posilovně osloví někdo zkušenější a chce vám poradit, rozhodně se nemusíte cítit špatně.

6. Nepoužívejte telefon

Když si jdete zacvičit, vyhněte se používání telefonu. Když po každé docvičené sérii zapnete telefon a několik minut strávíte odepisováním na zprávy, nejenže se na samotný trénink vůbec nesoustředíte, ale zbytečně si prodlužujete i celkovou dobu strávenou ve fitku.

Pokud to není vyloženě nezbytné, telefon si do posilovny vůbec neberte. Výjimkou je, pokud máte tréninkový plán (například od trenéra) pouze v digitální podobě. Ani v tom případě ale nemusíte do telefonu koukat bezprostředně po každé sérii.

7. Nemluvte na lidi, kteří právě cvičí

Není snad nic horšího, než když na někoho začnete mluvit uprostřed série. Pokud potřebujete něco sdělit člověku, který právě cvičí, počkejte na vhodnou příležitost, tedy třeba až svoji sérii dokončí.

náš tip!
Chceš se před tréninkem pořádně nakopnout? Podívej se na náš žebříček top 10 nakopávačů, které tě povzbudí a zároveň skvěle naladí na trénink.

 

8. Necvičte biceps ve stojanu/kleci na dřepy

Přestože by vás cvičit biceps v kleci na dřepy dost možná ani nenapadlo, jedná se o velmi virální záležitost. Toto pravidlo se ale nevztahuje jen na cvičení bicepsu v kleci na dřepy, nýbrž na celkové použití vybavení posilovny.

Vždy používejte daný stroj jen k tomu, k čemu by se používat měl. A pokud nevíte, jak na to, nebojte se zeptat ostatních. A tím se dostáváme k dalšímu bodu.

Biceps ve stojanu na dřepy se necvičí
Tohle prosím vás nedělejte.

9. Nebojte se zeptat

Když nevíte, jak byste měli daný stroj používat, nebojte se zeptat ostatních. Obecně rozšířeným mýtem je, že lidé v posilovně jsou neochotní a egocentričtí, ovšem pravda je naprosto jiná a pokud se někoho zeptáte, v 99% všech případů vám techniku daného cviku rádi vysvětlí.

10. Cvičte s vhodným parťákem

O cvičení s vhodným parťákem jsme se zmiňovali i v našem článku Jak z tréninku vyždímat maximum, a je tedy dobré mu věnovat velkou pozornost. Když začínáte, můžete se chytit někoho zkušenějšího, pokud bude ochotný vám věnovat svůj čas. Jestli už ale nějaký čas cvičíte, je dobré mít sparinga, který je na tom podobně co se týče nejen silových výkonů, ale také cílů a přístupu k tréninku.

 

Z vlastní zkušenosti tedy doporučuji výběr sparinga nepodcenit a vždy raději zvolit někoho, kdo v posilovně pořádně dře před člověkem, který vám mezi sériemi vypráví zážitky z pátečních nočních akcí.

Vyberte si vhodného sparinga do posilovny
Pokud budete cvičit s dobrým sparingem, uvidíte, že se budete dopředu posouvat podstatně rychleji.

11. Neřešte zbytečnosti

Posledním důležitým pravidlem není nic jiného, než že byste se měli vyhnout řešení zbytečností. Když už jdete cvičit, snažte se maximálně soustředit na posilování, neřešte mezi sériemi problémy v práci, počítačové hry, ani plány na páteční večer. Snažte se koncentrovat jen na cvičení a ostatním věcem se věnovat až po něm.

Jak ke cvičení v posilovně tedy přistupovat?

I když ze cvičení v posilovně může mít spousta lidí strach, není důvod se čehokoliv obávat a pokud své obavy překonáte, uvidíte, že si cvičení oblíbíte. Ostatní lidé vám vždy rádi poradí a vy si během pár tréninků vše ozkoušíte a pomoc ostatních již nebudete potřebovat.

ČTĚTE TAKÉ: 7 věcí, které si nezapomeňte vzít do posilovny!

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (2)

Jirka
Únor 25, 2019

Čau, já proti používání mobilu ve fitku nic nemam. Každej cvičí jak chce, jak potřebuje a jak tvrdě chce. Sílu a, jak řikáte, svalovou hmotu můžete mít i když si v pauzách mezi sériema odepíšete holce na zprávu. Milujte to, co děláte, dělejte to dobře a hlavně to dělejte tak, aby vás to bavilo. Mějte se a 5. 3. doražte na seminář. :)

Jiří Tkadlčík

PS: Jednou jsem v tý kleci cvičil taky. Nikdo s tim nic neudělal.

Souhlasím(+5)
Nesouhlasím(-3)
Honza Malý
Únor 26, 2019

Ahoj Jirko, samozřejmě pokud s tím umíš pracovat a čučení do mobilu ti nenaruší pracovní sérii, žádný problém v tom nevidíme. Spíše narážíme na kluky (i holky), kteří s mobilem vysedávající na lavici a nejen že "překážejí", ale přestávají se i soustředit na trénink.

To stejné se zmiňovanou klecí. Když je prázdné fitko, není problém si v ní zacvičit biceps :-) Určitě bych to nebral jako dogma.

Souhlasím(+8)
Nesouhlasím(0)