Suplementy

Tribulus pod drobnohledem: Opravdu dokáže zvýšit hladinu testosteronu?

Tribulus terrestris je s oblibou doporučován jako jeden z produktů, které dokáží vyšroubovat hladinu testosteronu u mužů na maximum. Je tomu ale skutečně tak? Jaké účinky tribulus skutečně má a je dobré jej suplementovat? Na všechny tyto palčivé otázky si odpovíme v následujícím článku.

Co je to Tribulus terrestris?

Tribulus terrestris (českým názvem kotvičník zemní) je jednoletá bylina s výrazně žlutými květy rostoucí prakticky na celém světě. Jelikož je poměrně nenáročný, hojně se pěstuje v různých částech naší planety, a to včetně České republiky. Ve volné přírodě jej nejsnadněji najdete na suchých místech s písečným půdním podložím.

Pro své domnělé zdravotní účinky je od pradávna používán v tradiční čínské a indiánské medicíně na řešení různých neduhů. Tyto alternativní medicíny jej aplikují pro zvýšení libida, odstranění otoků a léčbu močového traktu. V současné době je součástí mnoha doplňků stravy a homeopatik na zvýšení testosteronu.

tribulus a testosteron
Tribulus můžete znát ze suplementů na podporu testosteronu.

Tribulus a testosteron | Opravdu funguje?

Nejvíce nás všechny samozřejmě zajímá, jestli je Tribulus skutečně zázračným doplňkem, který dokáže zvednout hladinu testosteronu v krvi a nepřímo tak vést k většímu růstu svalů a síly. Bohužel vás ale musíme zklamat, studie prokázaly, že tribulus nemá, co se zvyšování hladiny testosteronu týče, na mladé muže prakticky žádný vliv. Jisté účinky může mít na starší muže s klesající hladinou testosteronu, avšak studie nejsou v tomto případě zcela průkazné.

Na testosteron tak může působit spíše jako pomocník, který pomáhá udržovat jeho hladinu a všechny správné funkce, k jeho zvyšování u mladých mužů ale rozhodně nijak nepřispívá. Tribulus bohužel nemá ani žádný vliv na výkon při cvičení, zvyšování síly nebo rychlejší růst svalů, jak se mnoho lidí domnívá a jak je nám často prezentováno výrobci doplňků stravy. Jeho skutečné účinky se tak pohybují v trochu jiné sféře.

Skutečné účinky kotvičníku

Ačkoli by se mohlo zdát, že je kotvičník vlastně k ničemu, přeci jen to není tak zlé. Pravidelné užívání Tribulusu prokázalo nespočet pozitivních účinků, které jednoduše nemůžeme přehlížet. Zařadit mezi ně můžeme například:

  • snížení únavy
  • zvýšení libida u mužů i žen
  • pocit zvýšení energie
  • snížení cukru v krvi
  • ochrana cév před cholesterolem

Ačkoli tak Tribulus možná nefunguje při zvyšování testosteronu, jeho pozitivní účinky nejsou vůbec špatné. Zvláště pak v případě, že trpíte snížením sexuální touhy, ať už kvůli věku nebo například ohromné stresové zátěže. Na sobě jsme také zpozorovali mírné snížení únavy a pocit větší energie. Tento fakt však není plně podložen studiemi a může se jednat čistě o subjektivní pocit.

Když k tomu přidáme fakt, že tribulus prakticky nemá žádné nežádoucí účinky a obvykle nestojí více než pár stovek, alespoň si jej vyzkoušet může úplně každý. Jisté studie navíc naznačují i pozitivní dopad na uvolnění bolesti, záněty či imunitní systém. Výzkum na toto téma však zatím není zcela průkazný a zatím byl proveden pouze v laboratorních podmínkách na zvířatech.

kotvičník a testosteron - využití
I když na testosteron úplně nepomáhá, ve skutečnosti zbytečný není. 

Závěr

Pokud by měl tribulus skutečně takové účinky, jako se o něm tvrdí, pěstoval by si ho doma každý sportovec po kilech. Ačkoli u zdravých mladých mužů nemá na hladinu testosteronu žádný vliv, jeho pozitivní účinky i tak nelze přehlížet. Ke zvýšení testosteronu v těle můžete přistupovat pomocí některého z produktů z našeho srovnání nejlepších testosteron stimulantů, avšak i zde je nutné říci, že u mladých mužů do 30 let věku nemají prakticky žádný účinek a jsou ve své podstatě zbytečné.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (7)

M
Leden 29, 2023

Zdravím.

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
M
Leden 29, 2023

Článek jsem přečetla jedním dechem (ještě aby ne, když má zhruba 500 slov).

Téma je určitě zajímavé, ale bohužel mi zde chybí několik zásadních informací a otázek na zamyšlený, aby i tento článek byl zajímavý.

Například vysvětlení co vlastně testosteron je, jaké jsou jeho hlavní funkce v lidském těle, v jakém věku se nám vytváří a jaká je přirozená stimulace tvorby testosteronu, tj. na základě kterých podnětu se může zvýšit. A nebo třeba i kdy může dojít k jeho snížení?

Témat a otázek, kterým se šlo věnovat je mnoho a i přesto jste se rozhodli neodpovědět na jedinou zajímavou otázku (nebo teda ne pořádně).

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(-1)
M
Leden 29, 2023

Celých těchto pětset slov šlo vlastně shrnout do jedné věty: tribulus hladinu testosteronu nezvyšuje, tečka.

A celý závěr jste si mohli odpustit, jelikož dle mého názoru nemá smysl psát odkaz na vaše doporučení na top stimulanty, které stimulují tvorbu testosteronu ... Akorát, že nestimulují, ale přece jenom možná mohou mít nějaké ty pozitivní účinky, které taktéž nejsou přímo prokazatelné. Ale vlastně proč ne, vždyť stojí jenom pár kaček (v průměru 400 kč).

Souhlasím(+1)
Nesouhlasím(0)
M
Leden 29, 2023

Některé mé otázky k danému článku:

Proč tribulus nezvyšuje testosteron v krvi, ale má jiné účinky?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
M
Leden 29, 2023

Jak tento stimulant snižuje únavu, zvyšuje energii a libido?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
M
Leden 29, 2023

Jaké je tedy doporučené dávkování tribulusu, mohou ho brát i ženy?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)
M
Leden 29, 2023

Plánujete se tématu testosteronu věnovat více do hloubky?

Souhlasím(0)
Nesouhlasím(0)