Suplementy

Zinek pod drobnohledem | Proč je pro nás tak důležitý?

Zinek je pro naše tělo spolu s hořčíkem jedním z nejdůležitějších minerálů. Příznivě v našem těle ovlivňuje širokou škálu různých reakcí, bez kterých bychom zkrátka nemohli existovat. K čemu všemu zinek slouží, kdy jej suplementovat a proč je důležitý? To všechno se dozvíte v našem článku.

K čemu je zinek?

Zinek se nachází v každé buňce našeho těla a podílí se až na 300 různých biochemických reakcích. Hraje zásadní roli při správné činnosti metabolismu bílkovin, sacharidů nebo například vitamínu A. Nezastupitelnou funkci má také v tvorbě imunitních buněk a má řadu blahodárných účinků na psychické zdraví a pohodu. Zároveň podporuje správný spánek a regeneraci a řadí se také mezi vysoce účinné antioxidanty. Ačkoli je zinek pro naše tělo nesmírně důležitý, syntézou si jej bohužel neumí samo vyrobit a je nutné jej doplňovat ze stravy nebo prostřednictvím různých doplňků. Zvláště důležitý je poté pro aktivní sportovce. To je dáno především tím, že je z těla vylučován především potem. Účinků na sportovce má však více a pokud to se cvičením myslíte opravdu vážně, rozhodně byste je neměli podceňovat.

zinek suplement

Nedostatek zinku | Jak se projevuje?

S ohledem na počtu procesů, na kterých se zinek v těle podílí, příznaky jeho nedostatku mohou být poměrně rozsáhlé a velmi nepříjemné. Mezi ty nejčastější projevy nedostatku zinku můžeme zařadit například:

  • únavu a celkové vyčerpání,
  • lámavé vlasy a nehty,
  • suchou kůži, ekzémy a akné,
  • oslabenou imunitu,
  • snížené libido,
  • horší hojení ran,
  • zhoršenou kvalitu spánku,
  • zvýšenou hladinu cukru.

Dlouhodobý nedostatek zinku pak může vést až ke zhoršení a postupné ztrátě zraku, erektilním disfunkcím a vypadávání vlasů. Objevit se mohou také onemocnění, jako je ateroskleróza nebo špatná cirkulace krve. Příznaky nedostatku zinku rozhodně není radno podceňovat. Jestliže je pociťujete, je vhodné nechat si udělat rozbory krve, ze kterých se pozná, zda jsou skutečně způsobeny jeho nedostatkem a co nejdříve nasadit suplementaci.

Dávkování zinku

O nejvhodnějším dávkování zinku se stále vedou rozsáhlé diskuse. Obecně však panuje konsenzus, že dospělý a zdravý člověk by měl užívat 10-15 mg zinku denně. U sportovců, těhotných a kojících žen může být tato dávka o něco vyšší. Zvedá se také v případě, že vám byl diagnostikován jeho nedostatek, žijete extrémně nezdravým životním stylem (kouření a alkohol) nebo vám například hodně vypadávají vlasy.

Dávkování zinku se také liší s věkem. Nejvíce se mluví o jeho důležitosti v pubertálním věku, kdy pomáhá nastavit správnou hormonální rovnováhu. Doporučené dávkování se s věkem postupně snižuje, ale i zde hodně záleží na aktivitě daného člověka a jeho zdravotním stavu. Zinkové doplňky stravy je dobré užívat přibližně měsíc a poté je na 14 dnů vysadit, aby je tělo mohlo bez problémů zpracovat.

zinek v tabletách
Zinek je důležité doplňovat primárně ze stravy, suplementy jsou jen nástavba.

Předávkování zinkem

Předávkování zinkem je velice vzácný jev, se kterým se v praxi téměř nesetkáte. K akutnímu předávkování byste totiž museli najednou přijmout více než 170 mg, což prakticky nejde, pokud byste tak neučinili záměrně. Předávkování může vyplynout také z jeho dlouhodobého nadužívání, proto se vždy snažte zinek přijímat s mírou.

Mezi příznaky předávkování zinkem se řadí:

  • bolesti břicha, nevolnost a zvracení,
  • narušení funkce metabolismu,
  • akutní nedostatek mědi.

V naprosto extrémních případech může nadužívání zinku způsobit selhávání ledvin či jiných orgánů, což může vést až ke smrti. Tento stav je však spojen s opravdu přehnanými dávkami a za běžných okolností je prakticky nemožné se k němu dopracovat.

Kdy, s čím a v jaké formě zinek užívat?

Zinek nikdy neužívejte ráno na lačno. Není to kvůli tomu, že by se snížila jeho efektivita, ale proto, že zinek braný na lačno u většiny lidí vyvolává nepříjemné podráždění žaludku. Zvláštní pozor si pak dávejte na zinek pikolinát, jež může vést dokonce až ke zvracení. Doporučujeme proto zinek přijímat například během snídaně nebo v době oběda, kdy již žaludek není tolik citlivý.

Zinek by se měl užívat společně s mědí, protože jeho suplementace hladinu mědi v těle snižujeMěď se přitom podílí na správné činnosti nervového systému a spolu s železem také pomáhá tvorbě červených krvinek. Naproti tomu byly jisté negativní účinky prokázány při příjmu doplňků stravy s obsahem zinku a železa. Navzájem totiž ovlivňují své vstřebávání a ani jeden doplněk tak nemůže být dostatečně efektivní.

Za nejlepší a nejlépe vstřebatelnou formu zinku se považuje bisglycinát zinečnatý. Zinek je zde zastoupen v chelátové vazbě s vynikající biologickou vstřebatelností. Díky tomu dokáže tělu dodat potřebnou dávku minerálu a zároveň nezpůsobuje zažívací obtíže. Kvalitními formami zinku jsou také citrát zinečnatý a zinek pikolinát, které ale doporučujeme brát vždy až po jídle. Vyhnout byste se naproti tomu měli anorganickým formám, jako je zinek oxid nebo zinek sulfát.

Zapomínat však také nemůžeme na kvalitní stravu, protože pouze z doplňků samozřejmě tělo zásobovat nemůžeme. Nejvyšší obsah zinku naleznete v:

  • mořských plodech a především ústřicích;
  • tmavém mase,
  • vnitřnostech,
  • semínkách,
  • ořechách,
  • mléčných výrobcích.

Využitelnost zinku z potravy je sice malá, ale zároveň se pro tělo jedná o tu nejpřirozenější formu. Bohužel je však pravdou, že především u sportovců je velmi náročné ze stravy dostatek zinku přijmout a je tedy třeba nasazovat zinkové doplňky stravy.

Jak vybrat ten nejlepší zinek?

Při výběru zinku je nejdůležitější zaměřit se na obsah účinné látky. Ta by se vždy měla rovnat alespoň doporučené denní dávce a při tvrdých trénincích může být dokonce vyšší. Kromě samotného množství zinku nesmíte podcenit také volbu vhodné formy, kdy je, jak jsme si již řekli, nejlepší formou bisglycinát zinečnatý. Výhodné také je, pokud je doplněk dodáván s obsahem dalších minerálů a vitamínů, jako je například měď či vitamín C, jež funkci zinku dále podporují.

Nejste-li si s výběrem toho nejlepšího zinku jisti, nemusíte zoufat. V rámci našeho srovnání nejlepších zinků jsme pro vás otestovali ty nejlepší zinkové doplňky na trhu a vám si tak stačí vybrat ten, který vám bude sedět nejlépe.

Závěr: Bez zinku se zkrátka neobejdete

Ať už jste tvrdě trénující sportovci nebo vám naopak sport vůbec nic neříká, bez dostatečného množství zinku se prostě neobejdete. Jeho suplementace vám pomůže s budováním imunity a bezchybně fungujícího metabolismu. Zároveň se zbavíte nadbytečné únavy a uděláte něco pro zdraví své pokožky, nehtů a vlasů. Nezapomeňte ale ani na další nezbytné vitamíny a minerály, jako je hořčík, měď či vitamín C, jež funkci zinku dále podporují a podílejí se na celé řadě procesů našeho těla.

Proč nám můžete věřit?

Podobné články

Diskuze a zkušenosti (0)

Máš dotaz? Nebo bys jen rád/a vyjádřil/a svůj názor? Pošli nám komentář.